Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 20KW Ster K1Pv4 - problem z mieszaczem

Kaziu02

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nową osobą na forum. W tym roku wymieniłem swojego starego śmieciucha na kocioł na ekogroszek Defro Eko Duo 20KW ze sterownikiem K1Pv4. Do kotła mam podłączony czujnik pogodowy oraz siłownik mieszający Afriso ARM ProClick, który steruje zaworem czterodrogowym tej samej firmy. Sprzęt został odpalony po raz pierwszy pod koniec września i do dzisiaj nie było żadnych problemów. Nie było mnie kilka dni w domu i wczoraj po powrocie zauważyłem, że ustawienie zaworu czterodrogowego nie jest zbieżne z jego otwarciem procentowym na sterowniku K1Pv4. Regulator zaworu (pokrętło) było ustawione na 5, natomiast sterownik wskazywał otwarcie na 100%. Pomyślałem, że może prądu nie było i coś się pomieszało. Skalibrowałem zawór zmieniając skok jednostkowy z 5 na 10%. Zawór się skalibrował i znów zaczął wskazywać to samo ustawienie co sterownik. Poobserwowałem jeszcze sprzęt przez 2h i niby wszystko chodziło już dobrze. Wstałem dziś rano i poszedłem sprawdzić do piwnicy czy wszystko jest dobrze. I niestety pokrętło zaworu było w okolicach 4 natomiast sterownik wyświetlał otwarcie na poziomie 67%. Mój siłownik Afriso ma czas otwarcia 120sekund i taki sam czas mam w ustawieniach zaworu wbudowanego. Miał może ktoś podobny problem? Ciężko mi znaleźć rozwiązanie bo z tego co widzę siłownik działa prawidłowo.

Proszę o porady.

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem z 3d afriso 60 s , sterownik skzp02 .

Pytałem na forum i prawdopodobnie gdzieś przycina się zawór , kręciłem i faktycznie w pewnej pozycji zaworu jest opór.

Po sezonie rozbiorę go sprawdzę. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.