Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jarpal 50kw podwójny dom problem!!!

Bolo113

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam więc tak, piec jarpal heros 50kw. 

I w sumie to tyle, powierzchnia do ogrzania to teraz 250m2 w ubiegłym sezonie zimowym 180. Spalanie kolosalne i brak temperatury a raczej jej ogromne straty.  Dom z lat 80tych  czyli budynek plus szopa przerobiona na pokoje. I teraz do rzeczy. Ustawienia kotla choć są teraz już idealne czyli 30/85 bez szlak, ładny plomien, retorta uszczelniona. Po prostu mega ale ale... Kociol (jeśli wgl dogrzeje) do 60° wzrośnie do 61 trzyma 10 min i jazda w dół do 52. Spalanie? Proszę nie pytajcie, 120kg na dobę!!! Niezależnie jakie nastawy mam ile dmucham itd to temperatura wzrasta czasami godz o 4-5° a teraz najlepsze, na każdy "dom" są dwie pompki, każda na poziom. Sterowane zaworami 4d bojler 300litrow obecnie na dwie dorosłe osoby. Jeśli podczas dobijania temp na piecu wyłącze jenda z pompek co temp wzrasta do 72 w trybie turbo i trzyma jakieś 40min czyli tak jak sobie wymarzylem. Niestety za chwilę zwala się goście i już tak kolorowo nie będzie bo będę musial ogrzewać "drugi dom" i znowu piec będzie w ciągłej pracy bez przechodzenia w stan podtrzymania. Testowałem już różne ekogroszki, różne ustawienia i bez efektu, ciągle to samo. Firma zakładająca pięć rozkłada ręce a firma jarpol i technix to samo. Proszę was o pomoc, przesyłam parę fotek mojego dziecka przy którym spędzam około 4h dziennie od roku i mam już dość. 

Pytanie, czy przy takiej mocy i dwóch pompkach nie powinno być zamontowane "sprzeglo"? 

Pozdrawiam Mateusz 

DSC_0373.JPG

DSC_0364.JPG

DSC_0355.JPG

DSC_0365.JPG

DSC_0367.JPG

DSC_0366.JPG

DSC_0369.JPG

DSC_0358.JPG

DSC_0359.JPG

Opublikowano

Witam kolegę.

Mnóstwo lektury ...... A waćpan jakie ustawienia teraz posiada....oczywiście sterownika... bo o tym ani słowa...

Zrób dokładniejsze zdjęcie dolnej części palnika, czy dobrze uszczelniona korona.

Pozdrawiam YARO

820257217_Screenshot_2018-12-01Jarpal50kwpodwjnydomproblem.png.b8b97597d20ee071207023eb35003fb8.png

Opublikowano

Pewnie by się koledze przydał załatwi stabilną pracę układu, jednak spalanie 120kg/dobę jest większym problemem... i powinien palić teraz 1/3 czy nawet 1/4 tego co obecnie zużywa.

Kolega ma palnik 50kW i strasznie mocno dmucha, kocioł przewymiarowany teraz to powinien sobie lekko pykać a tam płomień jak 3/4 mocy....ze dwa takie domy by ogrzał..

YARO

Opublikowano
3 godziny temu, YaroXylen napisał:

.. i powinien palić teraz 1/3 czy nawet 1/4 tego co obecnie zużywa.

śmiałe stwierdzenie nie znając konstrukcji szopy 

może wiatr hula sobie i jest ogromne zapotrzebowanie na ciepło ?

Opublikowano

Kocioł ma proste zadanie - uzupełnia straty ciepła i tyle co ma do roboty.

Za dużo pali - najlepsza rada izolować, izolować i jeszcze raz izolować, wówczas będzie taniej, mniej itd.

Jednak piszesz,że budynek stary wiatrem podszyty z lat 80ych z jakąś szopą adaptowana na dom... cudów zatem nie ma

Ewentualnie skasować jakis błąd instalacyjny

120kg/24h to jakies 28 pod 30kW wykorzystania mocy na dobę.

Gabarytowo kocioł i wymiennik nie wygląda na 50kW i pewnie koło takiego nawet nie stał, ale domyślam się,że radość była przy zakupie, bo tanio było i być może nawet bez papiera (żadnego ani atestu ani nic)

Palnik technixa 50kW to patrząc gabarytowo na inne firmy choćby pancerpola czy ardeo to tak bliżej mu do 36-38kW, on utarga 50kW na mega dobrym paliwie i zamontowanej większej dmuchawie i tyle. Zatem patrząc na palnik stalowo-żeliwny i gabaryt wymiennika ze zdjęć śmiało ryzykuję stwierdzenie, że to zestaw bliżej 35-38kW i nic więcej. Co biorąc pod uwagę dom jest dobrym rozwiązaniem

Jak chcesz to Ci moge starszy wyrób certyfikowany 50kW wkleić abyś miał porównanie co to znaczy 50kW mogę Ci także w takim dużym wymienniku pokazać jak dziwnie wygląda ten palnik niby 50kW

Opublikowano

Witam Ciebie.

Masz rację ze swoim twierdzeniem... znając standardy... absolutnie proszę mnie nie ganić za stwierdzenie...ale ...1/2 (połowa) to i  tak za dużo.

Kolego coś Tobie powiem nie z domu tylko z mojej firmy....75kW ogrzewa 400 metrów hali wysokiej na  3,2 metra, środkiem 4,5metra (wiadomo nie na 22 stopnie tylko 14-15)..... i na pewno prędzej hula wiatr w tej hali jak u Ciebie w domu.

Druga rzecz to chyba kolega potrzebuje pomocy i zamiast podać nastawy sterownika o co proszone było, jako priorytet zamieszcza śmiałe stwierdzenie nie znając konstrukcji szopy 

Ciężko z takich nastawów sterownika coś wywnioskować :))

Cieplutko pozdrawiam YARO

Opublikowano

Plontanina rurek, to się nie wypowiadam

Sterownik - klasyczny dwustan, prosty, więc myślę,że do ogarnięcia

Z boku kotła wisi puszka plastikowa, po kształcie sądzę,że to moduł mocy, zatem jest do stera podłączone jakies urządzenie z dużym silnikiem lub do jednego gniazda pompy o mocy łącznej sporo >100W

Napisane,że palnik uszczelniony, on nie jest tak wielki, zatem myślę,że co do samego spalania raczej uwag nie ma.

Chodzi o ilości a te zmniejszyć najlepiej izolacją budynku, jak rozumiem ok 70m2 to adaptowane z szopy pokoje....

Przypatrzeć się instalacji

Na grzejniki założyć głowice termosttatyczne i tam gdzie nikogo nie ma dać na 2 lub max 3*

Zobaczyć, czy wystarczy pompy dac na niższym biegu i będzie ciepło.. np. zamiast 3 na 2gi bieg...

Opublikowano

Panowie czegoś nie rozumiecie. Żadne ustawienia, żadne sterowniki itp. Po prostu jak wyłącze jedna z pomp obojętnie która, czy grzeją dwa czy dziesięć grzejników wtedy pięć nabiera temp w dziesięć minut, tutaj pytanie czy pompki się nie gryzą czy jedna nie zabiera drugiej mimo pracy na 1wszym biegu. Nie mam zamontowanego żadnego rozdzielacza ani sprzęgła a to dla mnie dziwne 

Opublikowano
Godzinę temu, Pieklorz napisał:

Plontanina rurek, to się nie wypowiadam

Sterownik - klasyczny dwustan, prosty, więc myślę,że do ogarnięcia

Z boku kotła wisi puszka plastikowa, po kształcie sądzę,że to moduł mocy, zatem jest do stera podłączone jakies urządzenie z dużym silnikiem lub do jednego gniazda pompy o mocy łącznej sporo >100W

Napisane,że palnik uszczelniony, on nie jest tak wielki, zatem myślę,że co do samego spalania raczej uwag nie ma.

Chodzi o ilości a te zmniejszyć najlepiej izolacją budynku, jak rozumiem ok 70m2 to adaptowane z szopy pokoje....

Przypatrzeć się instalacji

Na grzejniki założyć głowice termosttatyczne i tam gdzie nikogo nie ma dać na 2 lub max 3*

Zobaczyć, czy wystarczy pompy dac na niższym biegu i będzie ciepło.. np. zamiast 3 na 2gi bieg...

Puszka plastikowa?

Opublikowano
6 godzin temu, YaroXylen napisał:

Witam kolegę.

Mnóstwo lektury ...... A waćpan jakie ustawienia teraz posiada....oczywiście sterownika... bo o tym ani słowa...

Zrób dokładniejsze zdjęcie dolnej części palnika, czy dobrze uszczelniona korona.

Pozdrawiam YARO

820257217_Screenshot_2018-12-01Jarpal50kwpodwjnydomproblem.png.b8b97597d20ee071207023eb35003fb8.png

Wszystko było wyciągane i uszczelniona silikonem 1500° był także wyciągany ślimak a także zamontowana nowa dmuchawa takiej samej mocy, stara charczala i przysłali nowa. Żadnych przedmuchow nie ma. Doprowadzone jest świeże powietrze z zewnątrz. Piec nagrzewa się tak że w kotłowni czasem miałem powyżej 40°wiec zrobiłem cała wentylację, teraz w kotłowni mam 18-25°

Opublikowano
Teraz, Bolo113 napisał:

Panowie czegoś nie rozumiecie. Żadne ustawienia, żadne sterowniki itp. Po prostu jak wyłącze jedna z pomp obojętnie która, czy grzeją dwa czy dziesięć grzejników wtedy pięć nabiera temp w dziesięć minut, tutaj pytanie czy pompki się nie gryzą czy jedna nie zabiera drugiej mimo pracy na 1wszym biegu. Nie mam zamontowanego żadnego rozdzielacza ani sprzęgła a to dla mnie dziwne 

Narysuj schemat instalacji, podaj jak są ocieplone te budynki. Piszesz że masz 4 pompki na zdjęciach widać dwie. Mamy sobie powróżyć i stwierdzić jak to masz poskładane?

Koledze chodzi o puszkę która zwisa nad zasobnikiem.

Opublikowano

Witam. BOLO113  pozwoliłem sobie nanieś na zdjęcie zaworów4D oznaczenia  0-10  i 10-0   oraz kierunek zasilania z pieca ,CZY TAK TO JEST W RZECZYWISTOŚCI  bo mało wyraźne te zdjęcia a najlepiej jak już pisali koledzy  narysuj co z kąt wychodzi i wchodzi .Mam podejrzenie co do 4d 

bolo113 c poprawiony.jpg

Opublikowano

Znalazłem instrukcję obsługi oraz rozwiązanie wszystkich problemów :)))))))))))))

588665496_bolo113cpoprawiony.jpg.27f0bdc83086fc5f7d2dfbf428cdd9e5.jpg.c1f86c671de0750670f1c2149a21bae9.jpg

Oczywiście z żartem Pozdrawiam YARO :))))

Opublikowano

chyba Bolo113 wziął sobie do serca '' instrukcje '' albo zrobiło się za ciepło że od soboty się nie odzywa i RZUCIŁ PALENIE  HE HE HE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.