Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 #1 Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam serdecznie Na wstępie proszę o wyrozumiałość. Temat przewijał się już kilka razy, ale nie znalazłam odpowiedzi. Mam piec na ekogroszek Landsberg ST37, nowy, zainstalowany trzy miesiące temu. Od kilku dni notorycznie włącza się alarm "Temperatura nie rośnie". Podnosiłam czas pracy podajnika, obecnie już do 21, siłę nadmuchu mam 95. Zmieniłam ekogroszek, bo brałam pod uwagę, że to może to wina materiału. Mimo to przy ustawionej temp. zadanej 60, kiedy spada do 57 włącza się alarm. Kilka razy przyjeżdżał pan, który to instalował i sam nie może zrozumieć co się dzieje z tym piecem. Nie mam mu nic do zarzucenia, bo pojęcie to ma, tylko ten piec, to chyba jakiś beznadziejny przypadek :( Proszę o pomoc i wskazówki.
kiminero Opublikowano 28 Listopada 2018 #2 Opublikowano 28 Listopada 2018 Jaki tam jest palnik? Możesz zrobić foto pracującego palnika? Zmierzam do tego, że możliwa jest nieszczelność palnika i część powietrza zamiast przechodzić przez żar, to idzie bokami wychładzając kocioł.
YaroXylen Opublikowano 28 Listopada 2018 #3 Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam koleżankę. Nie wiem czy poradzisz sobie w opcjach sterownika jest opcja alarm, i tam można alarm wyłączyć(nie polecam) ale jest również czas alarmu, który może być zbyt krótki zanim kocioł podniesie temperaturę o 1,5stopnia minie ustawiony czas i stąd alarm, dodatkowo może też być to spowodowane załączeniem się pompy ciepłej wody... w instrukcji punkt IIp (rzymskie 2 i literka mała p) Sorki że tak napisałem Oczywiście mogą być też problemy z palikiem.... ale bym to również sprawdził. Pozdrawiam YARO
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 28 Listopada 2018 34 minuty temu, YaroXylen napisał: Witam koleżankę. Nie wiem czy poradzisz sobie w opcjach sterownika jest opcja alarm, i tam można alarm wyłączyć(nie polecam) ale jest również czas alarmu, który może być zbyt krótki zanim kocioł podniesie temperaturę o 1,5stopnia minie ustawiony czas i stąd alarm, dodatkowo może też być to spowodowane załączeniem się pompy ciepłej wody... w instrukcji punkt IIp (rzymskie 2 i literka mała p) Sorki że tak napisałem Oczywiście mogą być też problemy z palikiem.... ale bym to również sprawdził. Pozdrawiam YARO Dziękuję za wskazówki :) Już sprawdzam. Dziwne jest to, że alarm załącza się kiedy temperatura obniża się raptem o trzy stopnie. Zadana to 57, a przy 54 już wyje alarm :/
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 28 Listopada 2018 Godzinę temu, kiminero napisał: Jaki tam jest palnik? Możesz zrobić foto pracującego palnika? Zmierzam do tego, że możliwa jest nieszczelność palnika i część powietrza zamiast przechodzić przez żar, to idzie bokami wychładzając kocioł.
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 28 Listopada 2018 Teraz, Izabela123 napisał: Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem, czy to dobre zdjęcie, tylko takie udało mi się zrobić.
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #7 Opublikowano 28 Listopada 2018 No właśnie tego co najbardziej interesuje czyli samego palnika z koroną nie widać.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 28 Listopada 2018 13 minut temu, lechumb napisał: No właśnie tego co najbardziej interesuje czyli samego palnika z koroną nie widać. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Zapytam być może głupio... Chodzi o to palenisko, na którym jest rozpalony ogień? Proszę o wyrozumiałość...
YaroXylen Opublikowano 28 Listopada 2018 #9 Opublikowano 28 Listopada 2018 Witam . Pali się nie źle. Czysto kalafiory nie wychodzą. Stawiam jednak na ustawienia sterownika. Coś wywołuje alarm i wygasza kocioł. Muszę zobaczyć w instrukcji może jest tam określenie temperatury poniżej której będzie wygaszał się..???? Koleżanko wydłuż czas alarmu na próbę np. na 2 godziny 2:00 Pozdrawiam.YARO
krisgie Opublikowano 28 Listopada 2018 #10 Opublikowano 28 Listopada 2018 Do sprawdzenia też jaka jest temp spalin, sam czujnik spalin itp. Na moim poprzednim sterze jeśli temp spalin była poniżej temp kotła przez określony czas pracy kotła to miałem ten sam alarm.
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #11 Opublikowano 28 Listopada 2018 Zapytam być może głupio... Chodzi o to palenisko, na którym jest rozpalony ogień? Proszę o wyrozumiałość... Tak o to właśnie chodzi. A najlepiej żeby było widać cały palnik. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
astan67 Opublikowano 28 Listopada 2018 #12 Opublikowano 28 Listopada 2018 Ostatecznie można przywrócić ustawienia fabryczne Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 28 Listopada 2018 9 minut temu, lechumb napisał: Tak o to właśnie chodzi. A najlepiej żeby było widać cały palnik. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Teraz wyłączyłam alarm na 0:00. Temperatura spada czasem nawet o 4 stopnie, ale zaraz rośnie znowu. Może problem leżał faktycznie w tym alarmie, który "nie dawał szansy" temperaturze, żeby wzrosła i już sygnalizował?
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 28 Listopada 2018 5 minut temu, astan67 napisał: Ostatecznie można przywrócić ustawienia fabryczne Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Robiłam to i nic nie dało :/
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #15 Opublikowano 28 Listopada 2018 A ile było wcześniej ustawione w tych alarmach. Ja bym jeszcze zmniejszył siłę nadmuchu bo całe ciepło pewnie gnasz w atmosferę i i kopczyk jest zapadnięty.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Izabela123 Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 28 Listopada 2018 Jedyne ustawienia w alarmach to był czas sygnału, a ten był aż 3 godz. Czyli alarm "wył" przez trzy godz. Siłę nadmuchu mam sporą, bo aż 95, już zmniejszam. Teraz piec zachowuje się w miarę ok. Wychodzi na to, że coś było nie tak z ustawieniami alarmu. Teraz temp jest o stopień wyższa od zadanej i piec odpoczywa. Dziękuję za podpowiedzi :)
lechumb Opublikowano 28 Listopada 2018 #17 Opublikowano 28 Listopada 2018 staraj ustawić się piec tak żeby jak najmniej odpoczywał a cały czas pracował na minimalnych mocach ale utrzymywał temperaturę wtedy będą oszczędności i czysto w kotle i nie będzie grzana aura wokół domu tylko dom. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.