speq Opublikowano 27 Listopada 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Witam, E głowie powoli dojrzewa myśl, zeby zmodernizować kotłownię. Sama w sobie stara nie jest, bo pracuje dopiero drugi sezon wraz z cala instalacją, ale zamontowany w niej jest kocioł zasypowy co mnie doprowadza do szału. Szczególnie, ze dom jest obecnie ocieplony i śmieciuch przysparza wiecej zmartwień niż zeszłej zimy. Zainteresowałem sie kotłem Wentor Lidia Compakt 5-15kw, bo nie mam miejsca w kotłowni na kocioł z zasobnikiem z boku. Zastanawiam sie jaki byłby koszt zbudowania nowej instalacji w kotłowni i podłączenia zbiornika cwu i reszty instalacji (cala w pexie, rozdzielacz, tylko grzejniki). Kocioł pracuje w układzie zamkniętym, ma cały zespół hydrauliczny ze zbiornikiem wyrownawczym zabudowany. Będę wdzięczny za chociażby zbliżone koszty takiej operacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g69 Opublikowano 27 Listopada 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 10 minut temu, speq napisał: nie mam miejsca w kotłowni na kocioł z zasobnikiem z boku. Nawet mały zasobnik z kosza na śmieci? Mając trochę umiejętności ślusarskich możesz sam wstawić do istniejącego kotła palnik ze sterownikiem Pluma.A zasobnik zrobić z kosza czy płyt OSB.Przy własnym nakładzie pracy zmieścisz się w 5000pln bez ochrony komina i rozbudowy automatyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastor Opublikowano 27 Listopada 2018 #3 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 A jak masz kasę to kup gotowy kocioł Lidia , Red , edilkamin lub podobny i ciesz się zyciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speq Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 No właśnie, ale ile podłączenie tego kotła może kosztować :-) Myślałem nad przeróbka kotła ale raczej sie to nie sprawdzi u mnie wiec odpuszczam ten pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksieciunio Opublikowano 27 Listopada 2018 #5 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Wszystko zależy od tego co obecnie masz, jak masz zrobiona instalacje. Jesli poprawnie to wystarczy wpiać mowy w miejsce starego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.