Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Długo nie używany bojler i stara woda

radekrp90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, bo w sumie nigdzie nie można znaleźć konkretnej informacji.

W instalacji CO+CWU jest zainstalowany bojler, który jako nowy był zalany wodą (220L) i używany tylko jeden sezon. Potem, niestety przez 2 lata był odcięty od sieci ale nadal zalany wodą. Jak wiadomo woda delikatnie mówiąc się zepsuła.

Woda z niego została spuszczona, sam zbiornik przepłukany bieżącą wodą (ponad 800 litrów), woda nie śmierdzi i wydaje się czysta. Dodatkowo bojler został nagrzany do 74*C, a temperatura powyżej 55*C była na nim ponad 12h.

Czy w takim wypadku używanie wody z takiego bojlera jest bezpieczne? Coś jeszcze należy zrobić?

Opublikowano

Ten bojler ciągle stanowi zagrożenie. Należy udać się do sanepidu lub chociażby telefonicznie poprosić o instrukcję postępowania i zapewne otrzymasz płyn odkażający na bazie chloru np ditlenek chloru. Po tym zabiegu będzie bezpiecznie

Opublikowano

Woda która spuściłeś z tego zbiornika śmierdziała czy miała delikatny zapach?

Po tych zabiegach co wykonałem winno być wszystko ok. Ale na wszelki wypadek pobierz próbkę wody pi 12 godzinach i zawieź do sanepidu. Jak wydadzą opinie o zdatności wody do picia to możesz korzystać.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Woda śmierdziała.

Ktoś się orientuje jaki jest koszt takiego badania czy zależy do rejonu?

Opublikowano

A ty chcesz pić wodę z tego boilera, czy się nia myć? Bo to są zupełnie inne wymagania. Tak czy inaczej warto też wymienić lub wyczyscić anodę magnezową, bo prawdopodobnie jest zielona.

Opublikowano

Instalacja dla "mycia" i "picia" jest taka sama więc to chyba jedno i to samo.

Nie zgłosiłem się jeszcze do laboratorium i będę dopiero jutro dzwonił. Elektrody nie demontowałem jeszcze. Ciekawe czy w ogóle istnieje jeszcze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.