Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec nie nagrzewa bojlera .

asdawrwd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , zakupiłem nie dawno bojler stojący 200L (używany) . Podłączyłem wszystko tak jak powinno być wraz z odpowietrznikiem na zasilaniu bojlera ponieważ rura idzie w dół , ale dalej mam problem z grzaniem tego bojlera na piecu jest średnio 55/60 stopni a na bojlerze przez cały dzień 14 stopni . Pompka założona na powrocie CO przy piecu . Rurka powrotu bojlera jest delikatnie ciepła a zasilanie jest zimne .

Opublikowano

A zawory od bojlera czemu zakręcone ?? na zasilaniu to ten odpowietrznik zbędny, na powrocie prędzej może powietrze być bo jakoś tak optycznie się wydaje żę po prawej stronie od zaworu jest to wszystko delikatnie wyżej

Opublikowano

Ogolnie to instalacja wyglada na grawitacyjna (male opory) i w tym wypadku bojler jest najniekorzystniejszym obiegiem (duze opory wezownicy spiralnej). Moze byc tak ze jak nie przydlawisz grzejnikow to nie ruszy, a najlepiej by bylo jakbys osobna pompe na niego dolozyl. Poprawialem kiedys taka sama sytuacje, pompa grzala caly dom a bojler zimny. Rozwiazanie j/w

Opublikowano

To prawda. Bardziej przydałby się RĘCZNY odpowietrznik przed pompą na powrocie bojlera. W miejscu pokazanym strzałką. Rura w tym miejscu najprawdopodobniej bedzie chłodna...

odpowietrznik.png

Opublikowano

Witam.

Bojler z grawitacją (bo tu nie ma widać pompki) poniżej wpięcia w instalację? Czy ja dobrze widzę zasilanie i powrót prawie w jednym punkcie wpięte???

1911265095_Beztytuu.png.a1decc64e3a9c400c44d6937b85a64ac.png

Coś chyba nie tak, gdzie zasilanie a gdzie powrót skoro wpięte prawie w jednym punkcie.

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Widzę pompkę ale ta pompka nie wymusi tobie obiegu w tych odejściach, gdyż tam nie ma różnicy ciśnień, a na wejściu i wyjściu jest to samo ciśnienie.

Różnicę ciśnień wykonuje pompa, przed pompą małe, za pompą duże, a ty w/g filmiku masz wpięte oba króćce za pompką.... Kolega podłączył nie pod zasilanie i pod powrót, tylko obydwa pod zasilanie. Sorki no chyba że czegoś niedowidzę.

Prędzej cokolwiek by krążyło jakbyś tu podłączył, chociaż też nieprawidłowo ale przymykając jeden z zaworów ograniczyłbyś "bocznikowanie" bypass przez bojler

1863657557_Screenshot_2018-11-24Piecnienagrzewabojlera.png.4aab2b3978206f2264983fc90339988d.png

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano
23 minuty temu, YaroXylen napisał:

Widzę pompkę ale ta pompka nie wymusi tobie obiegu w tych odejściach

Przeglądałem kilka/naście podobnych podłączeń i pompa dawała radę pociągnąć wodę -w tym przypadku z bojlera.

Pomijam już zagadkowe podłączenie zasilenia i powrotu.

Opublikowano

Tu musiałby chociaż leciutko zadławić, do tego kolega ma bojler ustawiony "anty grawitacyjnie" oba podłączenia zasilania powyżej odbiornika.

386203729_Screenshot_2018-11-24Piecnienagrzewabojlera.png.4cba7063267aa11892efeb168f1a70e0.png

A tak pozostaje tylko pompka do samej cyrkulacji gdzieś pomiędzy jednym a drugim zaworem od strony bojlera. ale przy takim wpięciu to też jest maniana............. takie wykonanie

Pozdrawiam. YARO.

Opublikowano

I mnie to umknęło....

Opublikowano

robiłem tak nic nie dało zamontowałem rowniez odpowierznik na powrocie , dalej rurki zimnie . Właściwie rurki sa ciepłe do polowy , a od połowy zimne . 

zainstalowanie pompy na rurce zasilania bojlera ?

Opublikowano

Kolego asdawrwd.

Bardzo proszę odwiń tą izolację we wskazanym miejscu i zrób fotkę, bo niestety widać coś innego niż kolega pisze, a my się tylko domyślamy co to może być. Bardzo chcemy pomóc jednak musimy być pewni tego co widać.

Pozdrawiam Ciebie.YARO

1717891140_Screenshot_2018-11-25Piecnienagrzewabojlera.png.e74a54a659b78795759e7c914a490696.png

Opublikowano

ta rurka idzie prosto i potem schodzi na dół 

a ta widoczna co idzie na doł to jest powrót .

nie będę się męczył z odwijaniem , wiem gdzie jest powrót a gdzie jest zasilanie .

Opublikowano
2 minuty temu, asdawrwd napisał:

nie będę się męczył z odwijaniem , wiem gdzie jest powrót a gdzie jest zasilanie .

:))))))))))))

Pozdrawiam i życzę ciepłych kąpieli.YARO

Opublikowano

Na grawitację szans przez ten syfon nie widzę.

Opublikowano

Dlatego może padnięta pompa myli autora tematu. Grzejniki grzeją grawitacyjnie, tu na bojler szans nie ma aby zagrzało grawitacyjnie a autor myśli że pompa to tłoczy i coś nie tak z bojlerem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.