sorkaan Opublikowano 22 Listopada 2018 #1 Opublikowano 22 Listopada 2018 Witam . . Piec jest po jednym sezonie . Skraplało się od samego początku ( od nowości ) , ale teraz sam już nie wiem czy jest to zwykłe skraplanie . Na filmie są widoczne krople tworzące się na górnej ściance zarówno po lewej jak i po prawej stronie . Proszę o interpretacje. Youtube Piec MPM 8-10 KW
abcde Opublikowano 22 Listopada 2018 #2 Opublikowano 22 Listopada 2018 jak na skraplanie to zbyt duzo leci....nawet jakby opal byl wilgodny.Bardziej obstawiam jakąs niesczelnosc. Trzeba dobrze wyczyscic piec i poobserwowac.
Hermogenes Opublikowano 22 Listopada 2018 #3 Opublikowano 22 Listopada 2018 Przestań palić i podłącz kompresor do naczynka nabij 1bar a żona czy ktoś umyślny niech patrzy czy cieknie tylko nie przesadzaj z ciśnieniem możesz zadzwonić do (Przemka) chyba nie pomyliłem imienia i zapytać o ciśnienie probiercze. poz Hermogenes
sambor Opublikowano 22 Listopada 2018 #4 Opublikowano 22 Listopada 2018 Ciśnienie probiercze to 1,41x ciśnienie robocze kotła - albo bardzo podobne, w każdym razie nie przekraczać 2 bar.
SONY23 Opublikowano 22 Listopada 2018 #5 Opublikowano 22 Listopada 2018 A wody w układzie nie ubywa ?
Gość jacek61 Opublikowano 22 Listopada 2018 #6 Opublikowano 22 Listopada 2018 Mi się tak samo skrapla jak palę drewnem ale jak powrót zrobi się ciepły to wszystko znika. Czasem kocioł cieknie tylko na ciepło, sam tak miałem. Dla mnie to nie wygląda na przeciek, no i zawsze przy przecieku ubywa wody i to sporo. Jak masz manometr przy kotle to powinno być widać w spadku ciśnienia.
mikkei Opublikowano 22 Listopada 2018 #7 Opublikowano 22 Listopada 2018 Mokry opał w 100% - niewiem czy to coś co palisz jest w stanie rozbujać ten piec do temp powiedzmy 90C - raczej wątpie.... kup nawet worek orzecha , a zapomnisz o tym problemie
sorkaan Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 22 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź . Palę jesionem sezonowanym jeden rok , czasem dorzucę brykiet. Myślę że uzyskałbym temperaturę 90 C na tym opalę. Wody raczej mi nie ubywa dolewam ze 2 razy na sezon.Kocioł pracuję w instalacji otwartej więc jest bez manometru. Sprawdziłem i tak jak pisał jacek61 faktycznie jak jest już piec porządnie rozgrzany i jest mało już opału w komorze to nic nie kapie a jak dołoże znowu drewno to po jakimś czasie znowu kapie hmmm Pozostaje mi sprawdzić czy będzie kapać jak będę palił węglem , albo sprawdzić szczelność podnosząc ciśnienie w instalacji myślę, że 1 bar spokojnie wystarczy .
Gość miki1212 Opublikowano 22 Listopada 2018 #9 Opublikowano 22 Listopada 2018 Mnie też to wygląda na mokry opał niektórzy eko świry już by mówili, że trujesz , smog itd. :)
marcus312 Opublikowano 22 Listopada 2018 #10 Opublikowano 22 Listopada 2018 Komorę załadunkową wyłóż szamotem drewno ładuj poprawnie a przestanie się skraplać .
zi1bi Opublikowano 23 Listopada 2018 #11 Opublikowano 23 Listopada 2018 jeden rok to żadne sezonowanie jesiona - jest po prostu mokry
SONY23 Opublikowano 23 Listopada 2018 #12 Opublikowano 23 Listopada 2018 9 godzin temu, sorkaan napisał: Dzięki za odpowiedź . Palę jesionem sezonowanym jeden rok , czasem dorzucę brykiet. Myślę że uzyskałbym temperaturę 90 C na tym opalę. Wody raczej mi nie ubywa dolewam ze 2 razy na sezon.Kocioł pracuję w instalacji otwartej więc jest bez manometru. Sprawdziłem i tak jak pisał jacek61 faktycznie jak jest już piec porządnie rozgrzany i jest mało już opału w komorze to nic nie kapie a jak dołoże znowu drewno to po jakimś czasie znowu kapie hmmm Pozostaje mi sprawdzić czy będzie kapać jak będę palił węglem , albo sprawdzić szczelność podnosząc ciśnienie w instalacji myślę, że 1 bar spokojnie wystarczy . Zakładając, że to nie przeciek tylko skraplanie kondensatu, to proponuję zacząć podawać większość PP przez drzwiczki załadowcze np. przez ich rozszczelnienie i zablokowanie na stałej szczelinie. Klapkę na dole też zablokować na szczelinę o grubości zapałki. Wiem, że wydaje się to niewyobrażalne ale przynajmniej spróbuj. A na dłuższą metę konieczne podniesienie temp. wody powrotnej do przynajmniej 55 stopni i lepsze suszenie drewna. Jesion, jeżeli ścięty był surowy to rok sezonowania to rzeczywiście mało.
spidoman Opublikowano 23 Listopada 2018 #13 Opublikowano 23 Listopada 2018 Ciekawe co jest w kominie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.