Matekogon Opublikowano 21 Listopada 2018 #1 Opublikowano 21 Listopada 2018 Koledzy od dłuższego czasu zastanawiam się jakie ustawienia są lepsze. Posiadam sterownik KEY RK-2006 w którym należy ustawić Całkowity czas cyklu podawania ( podawanie+postój), oraz w procentach czas podawania. Zweryfikowałem sobie ile peletu podaje podajnik i poczyniłem pewne obliczenia i wnioski jakie mi się nasunęły Jeżeli ustawię 10s cały cykl i 25% podawanie to przerwy będe miał 75% czasu jeżeli ustawię 30s cały cykl i 25% podawanie to przerwy bedzie miał 75% czasu Z wyliczeń wychodzi mi że w pierwszym i drugim przypadku zużyję tyle samo pelletu bo w drugim nasypie więcej ale też będzie dłużej w postoju. Teraz mi sie nasuwa pytanie jakie lepsze ustawienie podawania częste po troszku czy więcej ale rzadziej ?
pastor Opublikowano 22 Listopada 2018 #3 Opublikowano 22 Listopada 2018 A nawet bardzo czesto po troszeczku ;-)
Matekogon Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 29 Listopada 2018 Koledzy dzięki za informacje. Mam jeszcze jedno pytanie jaka praca lepsza pod względem ekonomicznym 1. ustawienie tak parametrów żeby piec pracował cały czas ( większość czasu z mocą minimalną/podtrzymaniu) 2. ustawienie tak parametrów że po osiągnięciu zadanej temp piec się wyłącza
eliks Opublikowano 29 Listopada 2018 #5 Opublikowano 29 Listopada 2018 Kocioł ma zrobić swoje i się wyłączyć. Ostatnio ustawialem Ekosilvera który działał na podtrzymaniu 3 tygodnie. Spalal dużo za dużo jak na tamtą pogodę a komora spalania czarna od smoly.
pastor Opublikowano 29 Listopada 2018 #6 Opublikowano 29 Listopada 2018 Ale tez w granicach rozsądku. Nie tak ze kocioł start i za 15 min stop.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.