Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Głośne stuknięcie w instalacji

Pawel098

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem. Co jakiś czas (1-2 razy na dzień) słychać w instalacji głośne stuknięcie jakby ktoś uderzył czymś np. metalowym w rure. Zdarza się to zazwyczaj w nocy. Jest to zazwyczaj jedno lub 2 następujące po sobie stukniecia. Denerwuje mnie to bo jest to głośne i potrafi obudzić. Myślałem że może za mało wody w instalacji bo w ostatnim, najwyżej położonym kaloryferze drabinkowym, czasem po odkręceniu odpowietrznika wyleci trochę powietrza a nie wylatuje woda ale grzeje on całkowicie do samej góry więc chyba nie powinno brakować w nim wody, wszystkie pozostałe kaloryfery też grzeją bardzo dobrze. Drugim pomysłem bylo ze moze podajnik trafiając na jakiś twardy węgiel wydaje głośny dźwięk który słychać w instalacji albo też rury pracując wydają taki dźwięk. Tylko dlaczego raz na jakis czas skoro instalacja pracuje cały czas 24h. Czy cos z tego może być przyczyną tego stukania? Proszę o pomoc bo nie wiem czy coś jest nie tak czy może po prostu jestem przewrażliwiony.

Opublikowano
11 godzin temu, Pawel098 napisał:

głośne stuknięcie jakby ktoś uderzył czymś np. metalowym w rure.

Rury pod wpływem  zmian temperatur  pracują jak są złe wykonane mocowania przejścia przez ściany stropy mogą powodować takie zjawisko uderzeń 

Opublikowano
25 minut temu, KubaSko napisał:

Jak masz zawór róznicowy to pewnie on, wtedy to normalne zjawisko.

Najbardziej prawdopodobne

Mam to samo.  :D

Opublikowano

Co do przechodzenia rur przez ściany to zrobione to jest na zasadzie: dziura w scianie, w niej przechodzi rura i wokół rury zagipsowane więc opcja od marcus312 jest bardzo możliwa. Co do zaworu różnicowego to nie wiem czy taki jest bo się nie znam więc daje zdjęcie pompy i okolic (pomarańczowa co, szara cwu)

IMG_20181121_172643.jpg

Opublikowano

Mogą też hałasować zawory zwrotne .

Opublikowano
21 minut temu, Pawel098 napisał:

Co do przechodzenia rur przez ściany to zrobione to jest na zasadzie: dziura w scianie, w niej przechodzi rura i wokół rury zagipsowane

Rury przez ścianę lepiej jak są w izolacji teraz nie ma z tym problemu kiedyś jak nie było to owijało się rurę w papier przed zatynkowaniem żeby miała możliwość pracy .Instalacja jest wykonana w miedzi  a przy kotle zasypowym potrafią być większe  różnice w temperaturach  stąd i większa podatność na pracę rur ,czyli przy wzroście temperatury rozszerzenie i skurczenie przy spadku temperatury .Taką instalację trzeba wykonać ze szczególna starannością uchwyty na gumie itd żeby w jak największym stopniu wyciszyć zjawisko przesuwania się rur.

Opublikowano

Szkoda że gościu, który robił nam instalację ponad 10 lat temu nie wiedział albo nie chciało mu się tego zrobić tak żeby nie hałasowało. A co do tych zaworów, to jeśli one by hałasowały to dlatego że są wadliwe czy po prostu już tak mają, że sobie lubią czasem pohalasować? Bo ta część instalacji nad piecem (która jest na zdjęciu) była robiona w tym roku pod nowy piec więc mógłbym zgłosić reklamację. 

Opublikowano
W dniu 20.11.2018 o 23:09, Pawel098 napisał:

Drugim pomysłem bylo ze moze podajnik trafiając na jakiś twardy węgiel wydaje głośny dźwięk

To też jak najbardziej możliwe i nie tylko twardy węgiel ale i kamień czy np . już znaczny stopień zużycia podajnika.Trzeba ustalić z czego to dochodzi i wtedy podjąć stosowane działania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.