Bandyta1994 Opublikowano 20 Listopada 2018 #1 Opublikowano 20 Listopada 2018 Witam, przepraszam z góry jeśli temat umieszczony w złym miejscu. Mianowicie mam problem z trzema grzejnikami w mieszkaniu na II piętrze, grzeją one tylko na wejściu tzn. ok 15 cm ich szerokości. Oczywiście odpowietrzałem je jednak nie w tym problem. Co mnie martwi wszystkie 3 grzejniki grzeją w taki sam sposób. Pytanie co może być problemem. Znajomy mówił mi, że może muszę uzupełnić wodę w naczyniu wyrównawczym jednak jak to zrobić..
odpowietrznik Opublikowano 20 Listopada 2018 #2 Opublikowano 20 Listopada 2018 Jeżeli masz układ otwarty z naczyniem w najwyższym punkcie instalacji to przy kotle na powrocie na instalacji (lub wkręcony bezpośrednio w sam kocioł)powinien być zawór spustowo-napełniający z końcówką na węża(chyba że ktoś zrobił "na stałe" uzupełnianie wody-bezpośrednio z instalacji wody użytkowej)zakładasz węża ogrodowego na ten zawór,drugi koniec węża gdzieś na zawór z sieci.Dopełniasz wodę do instalacji aż się przeleje przez rurę przelewową idącą od naczynia(powinna być gdzieś w okolicach kotła(rura z luźnym wypływem tzn bez żadnego zaworu,odprowadzana np.do umywalki)No chyba że masz kocioł w układzie zamkniętym wtedy kwestia napełniania to jeszcze inna bajka. Inną przyczyną niegrzejących grzejników może być brak zrównoważenia hydraulicznego instalacji. A leje się w ogóle woda z odpowietrzników na tych grzejnikach przy próbie odpowietrzania ich?jak nie leje to za mało wody w instalacji Najlepiej gdybyś zamieścił foto
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.