gawara58 Opublikowano 19 Listopada 2018 #1 Opublikowano 19 Listopada 2018 Witam, kocioł Skam p 12 kw, temp.na kotle 55 a powrót 53. problemem są rdzewiejące drzwiczki popielnika/od wewnątrz/rdza odchodzi płatami, jest jakieś rozsądne wytłumaczenie?D odam,że kocioł pracuje dopiero 21 miesięcy./groszek suchy/
Lorlen Opublikowano 19 Listopada 2018 #2 Opublikowano 19 Listopada 2018 Jeżeli kocioł latem nie jest używany to powinien stać z uchylonymi drzwiczkami i się stale suszyć poprzez przepływ powietrza. W przeciwnym razie pojawią się w kotle krople wody powodujące korozję. Może też wilgoć przechodzić przez posadzkę, jeżeli to stara piwnica, lub słaba izolacja i dolne drzwi popielnika?
marcus312 Opublikowano 19 Listopada 2018 #3 Opublikowano 19 Listopada 2018 3 godziny temu, gawara58 napisał: problemem są rdzewiejące drzwiczki popielnika Może żeby uniknąć takich niespodzianek trzeba by zrobić jakąś okresową konserwacje zapobiegającą korozji kotła ,chyba nawet w instrukcji jest o tym wspomniane.
HarryH Opublikowano 19 Listopada 2018 #4 Opublikowano 19 Listopada 2018 Jeżeli rdza odchodzi płatami! po 21 miesiącach, to przyczyną jest jakość blachy.
gawara58 Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 20 Listopada 2018 Dzięki,tak też myślałem.
Gość jacek61 Opublikowano 20 Listopada 2018 #6 Opublikowano 20 Listopada 2018 Rdza w popielniku pojawia się (tak też jest u mnie) poniżej płaszcza wodnego na blachach popielnika czy jego drzwiczkach bo z zewnątrz jest on chłodzony przez zimne powietrze pochodzące choćby z "zetki". Ja ociepliłem blachy popielnika od zewnątrz wełną mineralną kominkową z folią alu i problem zniknął.
HarryH Opublikowano 20 Listopada 2018 #7 Opublikowano 20 Listopada 2018 To jasne, ale po 21 miesiącach takiego narażenia, nawet bez powłoki lakierniczej. blacha powinna być oczywiście zardzewiała, ale rdza nie może odchodzić płatami. To ewidentna wada blachy, tzw. "zasiarczonej".
Gość jacek61 Opublikowano 20 Listopada 2018 #8 Opublikowano 20 Listopada 2018 Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć bo zaczynam 11 sezon i perforacji blach popielnika nie ma ale też cały czas temu przeciwdziałam.
gawara58 Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #9 Opublikowano 20 Listopada 2018 u mnie sam popielnik jest o.k.- jedynie drzwiczki.
TIMON120777 Opublikowano 21 Listopada 2018 #10 Opublikowano 21 Listopada 2018 jak patrzę na to zdjęcie to wydaje mi się że to nie odpadające fragmenty blachy tylko osady z niedopału które się na drzwiczkach zebrały. pod nim będzie oczywiście warstwa metalu z rdzą ale niezbyt gruba. jeśli jestem w błędzie i faktycznie jest to rdza to jak kocioł na gwarancji to pisac do Pieklorza powinien coś zaradzić
HarryH Opublikowano 21 Listopada 2018 #11 Opublikowano 21 Listopada 2018 Fałszywy alarm,w takim tempie to Ci te drzwi za 100 lat nie przerdzewieją.
Pieklorz Opublikowano 22 Listopada 2018 #12 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zarobiony jestem, trochę mi doby brakuje To jeszcze resztki farby i nagar. Nie mniej w instrukcji krótko było napisane; W starszych konstrukcjach do retorty na starą wersję normy płaszcz wodny nie schodził do dołu. Pod retortą jest martwa strefa, gdzie nie ma ruchu spalin i tam może pojawiać się korozja (kiedyś gdzieś wrzucałem taki szkic jak wygląda ruch spalin w wymienniku i pod retortą), ponieważ tam jednak nie ma wody, to nie wpływa to poza sprawami estetycznymi na żywotność wymiennika wodnego, który zaczynał się ciut powyżej linii retorty. Było tez napisane,że po sezonie nalezy zrobic przegląd i zakonserwowac sobie, co trzeba m.in. sprawdzić stan kosza w środku i ewentualnie oczyścić i pomalować, zająć się zawiasami jak trzeba (smar), można było oczyścić coś zgrubsza od wewnątrz te dolne drzwiczki i prysnąć choćby sprayem dla konserwacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.