Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia sterownika TECH

Kris80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ogrzewaniem podłogowym steruję za pomocą zaworu 3D z siłownikiem i sterownikiem TECH ST-431N. Coś nie tak mam podłączone albo ustawione w sterowniku ponieważ co jakiś czas włącza się alarm " Za wysoka temperatura podłogówki" i wyłącza pompę od podłogówki. Zadana temperatura na sterowniku jest 22 stopnie, a z tego co zauważyłem na termometrze za zaworem 3D i pompą na zasilaniu podłogówki jest ponad 30 stopni i więcej, a na powrocie z podłogówki mam 22 stopnie. Czy to normalne że na zasilaniu jest taka wysoka temperatura gdy zadana temperatura na sterowniku ustawiona jest na 22 stopnie?

Opublikowano

a nie masz do niego podłączonego czujnika temp. zewnętrznej ? Może czas otwarcia zaworu masz zły wprowadzony, albo skok jednostkowy za duży lub odświeżanie za rzadko. Mogą też być źle przewody podłączone i zamiast zamykania to otwiera lub podmieszanie źle wpięte i powrót z grzejników ciągnie. Najlepiej daj zdj tego mieszacza

Opublikowano

Czujnika temp. zewnętrznej nie mam podłączonego.

Resized_20181030_132005_4606.jpeg

SCHEMAT CO układ otwarty proj..png

Opublikowano

Ogólnie są trzy czujniki:

Czujnik kotła jest przy rurze na wyjściu z kotła.

Czujnik zaworu jest za pompą od podłogówki.

Czujnik powrotu jest na rurze powrotu z podłogówki przed zaworem 3D.

Opublikowano

przestaw w ustawieniach typ zaworu na "podłogowy" i wyłącz w menu serwisowym ochronę powrotu bo to ona ci psuje interes. I wywal ten czujnik powrotu. Hasło do serwisowego 5162

Opublikowano

Ok czyli czujnik powrotu odłączyć całkiem tak ?

Opublikowano

Ok dzięki bardzo za podpowiedź.

Opublikowano

Ok

Opublikowano

Dziękuję bardzo KubaSko za trafną podpowiedź. W końcu wszystko zaczęło działać tak jak powinno :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam ciąg dalszy problemów ze sterownikiem. Siłownik nie utrzymuje zadanej temp. Jak temp. zaworu ustawię na np. 25st. to siłownik otwiera zawór na maxa  i po chwili włącza się alarm za wysoka temp. podłogi. Maksymalna temp. podłogówki ustawiona jest na 45st. Gdy włączy się alarm wyłącza się pompa od podłogówki i za wór 3D zamyka się na max. Gdy temp. spadnie załącza się pompa i zawór ponownie otwiera się maksymalnie i znów ALARM za wysoka temp. podłogówki. Co jest grane?

Opublikowano

W ustawieniach zaworu ustaw skok jednostkowy na 5, wprowadz czas otwarcia zaworu ( powinien byc napisany z boku siłownika np. 120s lub 60.), i uruchom "kalibracja" w menu zaworu. Powinno byc ok, pod warunkiem ze masz dobrze ustawiony trzpien zawory, zobacz na wszelki wypadek czy na silowniku pisze 2 punktowy czy 3 punktowy.

Opublikowano

Zawór ustawił się na 5% i nie rusza się. Zadana temp. jest 25st a na zaworze 16st i zawór się nie rusza. Masakra....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.