Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik defro k1pv4 pz

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z posiadaczy sterownika tech k1pv4 pz może sprawdzić czy w dwustanie występuje problem jak u mnie w kotle .

Przy zadanych 65 stopniach gdy piec wchodzi w podtrzymanie i temp. skoczy na 66 stopni zawór 4d na siłowniki otwiera się na 100% puszczając gorąca wodę na układ CO . Problem nie występuje gdy zadana jest 60 i wskoczy na 61 czy jak teraz sprawdzałem żadna 63 i wskoczyło na 64 .

Temp zadana . zaworu 45st. oraz powrotu max.60st  wszystko jest spełniane , nie wiem dlaczego takie coś się dzieje serwis techa nie wie dlaczego ,ustawienia fabryczne restart sterownika wszystko wydaje się u mnie ok , proszę o pomoc bo na to porę nie mogę przekraczać 65 stopni na piecu .

Opublikowano

A może w serwisie jest ustawiony przedalarm kotła na 66° i otwiera zawór na max. I w ustawieniu zaworu trzeba sprawdzić "ochrona kotła" nie mylić z ochroną powrotu :)

Opublikowano

U mnie zawór ma opcje ochrona powrotu , ale nawet jak ja całkowicie wyłącze to dzieje się to samo . Wydaje mi się ,ze w tamtym sezonie przy 65 stopniach grzania nie było tego problemu . Może ster sfixowal i do wymiany się nadaje ?

w menu serialowym mam opcje temp priorytetu 62 stopnie może dać to na 70 wgl od czego jest ta Funkcja ;) ?

Opublikowano

Nie, nie w " serialowym"  :)  tego nie ruszaj. Coś musi być aktywne, że od tej temp. otwiera Ci zawór i wyrzuca ciepło z kotła. Dla mnie to wygląda na zabezpieczenie/ochrona kotła przed przegrzaniem. Ale mogę się mylić.

Dobrze było by wszystko po kolei sprawdzić. Masz emodul? Jak tak to można zapisać ustawienia do pliku i wrzuć tu. To zobaczymy co tam jest ustawione.

Opublikowano

Przepraszam oczywiście chodzi o menu serwisowe ;) niestety brak emodulu , najgorsze ,ze serwis nie wie co jest grane i w ostateczności wizyta serwisanta i wymiana sterownika . Przejrzę jeszcze raz ustawienia , ale jak wspominałem wszystko na ustawieniach fabrycznych .

Opublikowano

Spoko :)

Tylko to mi nachodzi, bo do 65° jest ok, a jak już wejdzie wyżej i zawór otwiera na max to nic innego jak jakaś ochrona to powoduje. Tak się dzieje podobnie jak jest zbyt wysoka temp. kotła

Bo jak jest przed tą temp. kotła 66° to zawór normalnie pracuje i ogrzewa dom?

Opublikowano

Idz tropem jak @gilal pisze.

Pierwszy to temperatura max. ochrony powrotu - to jest w menu ustawien, chyba zawor wbudowany.

Druga to alarmowe zalaczenie pompy co - to jest w menu serwis.

Opublikowano

Już jest ok zawór trzyma  dostałem od techa wersje sterownika 3.4 do tego uszczelnilem palnik i temp. Spalin oscyluje ok 170 stopni było 140 do tego wentylator strasznie mocni wieje daje 15% a cały czas jasny ogień wydaje mi się ,ze mala jest różnica między 15% a 60% może kondensator do wymiany ?

40A8D8AC-F369-480D-873E-6DB38C01B982.jpeg

762A66DA-66C6-4177-8742-AAEE30A79DFC.jpeg

Opublikowano

Ale u ciebie wogole nie ma kopca. Ja sprzedalem ster od techa i mam teraz święty spokój. U mnie też fiksowal sterownik tylko ja miałem V2. serwis stwierdził że jest ok i oddal. Zawiozłem do Łodzi do gościa który naprawia takie sterowniki i okazało się że nie jest już tak ok. Wymienił jakiś procesor i dopiero wtedy zaczęło to działać jak na początku. Ale i tak jakoś nie byłem przekonany do tego sterownika i sprzedałem.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kopca nie było bo momentalnie wszystko spalał palnik , już ustawiłem podawanie 10 przerwa 25 i ten nadmuch wyszysko wyczyścił przy rozpalania . Teraz jak zagrzał zejdę na 7sek / 55 sek tylko problem z tym nadmuchem chyba ,ze ten sylikon wywalę bo było ok.

Opublikowano

Kolego zastanawia mnie jedno? Mając taki sterownik , masz zawór 4d słownikiem , pewnie korzystasz z "pogodówki"...wytłumacz mi , dlaczego nie pracujesz z PID em? Tylko się męczysz

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam spiekający retopal i mocno kaloryczny 28-30kj bartex gold walcze w dwustanie ze spiekami , których w pid się pozbyć nie da .

Spalanie na tym samym poziomie jest.

Opublikowano

Paliłem retopalem na pidzie, ster K1pv4. Robiło sie dużo takiego popkornu, ale to nie były spieki. Na dwustanie było lepiej. Pid jakby za mocno dmuchał, korekta piwietrza na minus powodowała sadzę, dużo sadzy. 

Ale on troszke wilgotny był, może dlatego nie palił sie tak ładnie. 

Opublikowano
Mam spiekający retopal i mocno kaloryczny 28-30kj bartex gold walcze w dwustanie ze spiekami , których w pid się pozbyć nie da .
Spalanie na tym samym poziomie jest.
Ja już drugi sezon pale Bartexem Silverem bo Gold też powodował u mnie trochę spieków. Z Silverem zero problemów ze spiekami, pale w PID z moc kotła 60% , korekta powietrza górna na minus maksymalnie, dolna na 0 i spala się super. U mnie w dwynastawie było sporo sadzy. W PID tego nie mam , kocioł czysty.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Te sterowniki tak mają że trzeba przy nich posiedzieć. Jeśli nadmuch za mocny można go ograniczyć w menu serwisowym. Ale siła nadmuchu jest tutaj uzależniona od obrotów turbiny.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Teraz obecnie w dwustanie 20% przy 15 słabo dobija temp i zaczyna kopcić . Klapka w wentylatorze na max otworzona.

Palnik uszczelniony na koronkę oraz od wewnątrz moze ten sylikon z środka wyrzucić .

Moge sprawdzić PID ,ale tu właśnie tego golda mam jedynie wyłączyć hallotron nadmuchu ?

Opublikowano

Tak wyglada palenie w PID groszek bartex gold mieszany z sibugol korekta -16 80% moc spalanie przy 0 stopni 50kg mimo 65 stopni na piecu powrót 55 ściany i Polki wymiennika codziennie do czyszczenia.

Palnik uszczelniony , pomoże coś wymiana korony na taka bez nacięć pionowych tylko same dziury napowietrzające?

45C9B524-1174-4820-9300-2012BB95865D.jpeg

Opublikowano

Kiedyś też uważałem że nawierty są lepsze niż nacięcia.Nawet dostałem taką koronę od producenta. Dziś już zdanie zmieniłem. Niawiercone otwory przy niektórych węglach się zaklejają i palnik pracuje nie tak jak powinien. Nacięcia zaś zawsze się odpopielą i zapychania prawie nie ma. Problemem w koronach z nacięciami jest to że nacięcia są zakrótkie. Powietrze nie może przebić się przez warstwę węgla więc trzeba mocno dmuchać a to powoduje wzrost ciśnienia na dyszach a co za tym idzie i temeratury. W niskich partiacj palnika i dochodzi do spiekania. Ja poradziłem sobie z tym przedłużając te nacięcia pod samą koronę. Trzeba wziąć szlifierkę z tarczą o szerokości 1,8 i nadcinać do samego końca. Dodatkowo w moim przypadku palnik nie równo palił w jednym rogu wychodził zmielony na miał groszek. W tym miejcsu powietrze ma najtrudniej. Trzeba dociąć  dodatkowe szczeliny. Pokusiłem się też o nawiercenie na obwodzie ( na kancie)  owtorków pod kątem 45 st fi 2mm w odstępach co 1,5 cm. Ten zabieg miał na celu dopalać wsad przy niskich mocach.

Opublikowano

Czyli to wina Ekoenergii , nie próbują tego naprawić może nikt tego nie zgłasza ?

Mogę napisać o dodatkowa koronę tylko ,ze pewnie zaproponują taka z nawiertami , a z tego co kolego piszesz słabo to działa ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.