form Opublikowano 7 Stycznia 2019 #576 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Taki przykład owszem, ale nie uważam, żeby szczególnie odpowiadał rzeczywistości. Pamiętam, że gdy szukałem kotła dla siebie przejechałem się do paru okolicznych "wiodących producentów" kotłów CO i żadnego inżyniera tam nie znalazłem, ani świętego - zwyczajni spawacze. No, ale wracając do tematu - jak to jest, że smog za oknem jest na potęgę, w czujnikach airly jest na potęgę, a w czujnikach GIOŚ ani śladu, wszędzie w Polsce czysto i zielono? :) Wniosek taki, że nic tak skutecznie w Polsce nie likwiduje smogu jak czujniki GIOŚ :)))
SONY23 Opublikowano 7 Stycznia 2019 #577 Opublikowano 7 Stycznia 2019 A może jest właśnie na odwrót i komuś bardzo zależy, żeby ten smog znaleźć wszędzie, nawet tam gdzie go nie ma ? Popatrz jak potrzebny był dowód ,że hodujemy nazistów to też można takich znaleźć, tylko trzeba najpierw zapłacić komu trzeba...
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2019 #578 Opublikowano 7 Stycznia 2019 6 godzin temu, SONY23 napisał: Ale to jest efekt nie ciemnoty wynikłej z powolnej ewolucji, tylko dorwania się do produkcji kotłów przez niedouczonych inżynierów A ja mysle ze jest zdecydowanie odwrotnie. Tam zaden inzynier nie pracuje a to co mamy jest dzielem slusarzy - spawaczy. Bez urazy dla tych zawodow - nie taki jest cel mojej wypowiedzi. Jesli juz inzynier dostal prace w takiej wiekszej firmie produkcyjnej kotlow to jej szef (prezes) jest slusarzem-spawaczem ktory zaczynal od garazu a teraz to "bizmesmen" ktory liczy... cene szamotu.
SONY23 Opublikowano 7 Stycznia 2019 #579 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Jakaś część rynku to rzeczywiście garażowi spawacze. I też są tam lepsi i gorsi spece. Ale popatrz na ofertę największych na tym rynku z przed roku czy dwóch. Dosłownie dwa czy trzy kotły, które mogły jako tako spalać opał. Do dobrego spalnia nawet one się nie nadawały. Reszta to kompletne dno doposażone w dmuchawę i sterownik. Piszę oczywiście o zasypowcach. Nie chce mi się wierzyć, że pozycja inżyniera jest aż tak niska. Teraz prawo zabrania sprzedaży śmieciuchów a jakoś giganci tej branży specjalnie dużo 5 klasowych kotłów nie wymyślili. To już raczej garażowcy coś wymyślają i walczą o certfikaty. Ale co się dziwić. Jeszcze nie tak dawno szanowany tutaj były szef jednego z wiodących instytutów sam twierdził, że zasypowca w 5 klasie zrobić się nie da. A jak mu mówiłem, że musi to być dolniak z ceramicznym palnikiem, to odpowiedział, że jeszcze takiego nie widział... Podejrzewam, że taki inżynier po naszej uczelni więcej o konstrukcji nowoczesnych kotłów sam nauczy się w internecie niż wyniósł ze szkoły...
todi Opublikowano 7 Stycznia 2019 #580 Opublikowano 7 Stycznia 2019 7 godzin temu, SONY23 napisał: Ale to jest efekt nie ciemnoty wynikłej z powolnej ewolucji, tylko dorwania się do produkcji kotłów przez niedouczonych inżynierów. Pisałem już wielokrotnie o sąsiedzie, który w piecach kaflowych pali drewnem prosto z lasu. I nad kominem idealna para wodna. A obok nowoczesni z zasypowcami z elektroniką ale paliwo jak najbardziej sezonowane i z kwitami a nad kominem parowozik... Ciemnogród jest eko a nowocześni smrodzą. I teraz ci nowocześni będą poniekąd przyczyną tego, że ciemnogrodowi eko zabroni się palić paliwami stałymi. Nie sadzisz, że to przykład paranoi ? Ja mam piec z z elektroniką i jakoś nie kopci ,tyle że mój piec wyprodukowała firma która się na tym zna. Problem w Polsce jest z tym że za produkcje pieców zabrali się kowale ,producenci taczek itp.i nikt tego nie pilnował. Jak widzę te Polskie wynalazki ,jak są pospawane to tylko płakać.
Gość miki1212 Opublikowano 7 Stycznia 2019 #581 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ciekawe jest to, że wiatr jest nadal tylko, że ma przeciwny kierunek. Skąd taka różnica na rożnych stronach no bo to tak z jak z telewizją co kanał to inaczej mówią. Otóż wystarczy wejść na główną stronę Airly żeby dowiedzieć się co nieco. Otóż ta strona odpowiada aktualnym potrzebom :) Strona mówi a właściwie krzyczy, że aż 94% Polaków zauważa problem smogu w naszym kraju (ciekawe czy mnie też policzyli hyh) - haha serio? Nie znam nikogo kto by ciągle o tym mówił oprócz telewizji i unii. Aż 6% polskiego PKB - 26 mld euro - tyle corocznie kosztuje nasz kraj zanieczyszczenie powietrza. Tylko ciekawe co to jest za suma? Chyba to są te kary co nam unia nakłada za CO2 zamiast sfinansować ochronę środowiska to coś jak wojna w imię pokoju hehe... Albo tyle polski obywatel wydaje na nowe kotły, gaz, dobry węgiel, solary itd. a skoro tak to gdzie jest problem za mało kasy unia dostaje? To się chyba cieszyć należy? Sztucznie rozdmuchany problem kosztuje nas aż 6% PKB to chyba 3 razy więcej niż wydajemy na armie. 65% Polaków nie czuje się wystarczająco poinformowana (a więc informują jak jest źle) o aktualnej jakości powietrza (jakby to było ważne i coś zmieniało hehe) w swoich miejscowościach - no tak ja zawsze przed wyjściem martwię się o smog haha Dla mnie strona mało wiarygodna bo u mnie smogu nie czuje a pokazuje, że coś jest no i jak sama strona mówi ona mnie informuje jak jest u mnie źle gdybym sam tego nie widział hyh Komu wierzyć naszej państwowej stronie, czy stronie, która ewidentnie jest poświęcona istnieniu smogu i zarabianiu na nim, nie ma smogu nie ma strony i kasy - czujniki smogu, aplikacje na telefon, reklamy itd. Na stronie głównej czytamy - Airly realnie rozwiązuje problem zanieczyszczenia powietrza - czyżby? A to ciekawe hahah Pewnie tak samo jak unia rozwiązuje problem krzywizny banana hyh Jak oni rozwiązują problem smogu? Chwytają go w siatkę? Cytat Nasz system informuje na bieżąco o poziomie zanieczyszczenia powietrza oraz o tym, kiedy możesz bezpiecznie przebywać na zewnątrz. Korzystając z prognozy zaplanujesz swój dzień tak, aby nie narażać się na smog. No tak, jakbym był uchodźcą, siedział na socjalu 1300 euro to bym mógł zaplanować swój dzień tak żeby wyjść do marketu po browary aby nie narażać się na smog hyh Niestety ja muszę pracować żeby zapłacić podatek, z którego te zabawy ze smogiem są urządzane... Cytat Jesteśmy prawdziwymi #Smogfighters Tak jest, wszyscy mamy rurki na nogach hyh
Gość miki1212 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #582 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Chyba wygraliśmy walkę ze smogiem :)
Ksieciunio Opublikowano 13 Stycznia 2019 #583 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Z piatku na sobote wybuchł poraz kolejny pożar na wysypisku, to juz 6 raz od 2018 roku. Tyle sie mówiło, ze beda komisje śledcze, kontrole i co ? Wciąż coś płonie. https://www.tvn24.pl/poznan,43/wysypisko-w-pyszacej-znow-plonie-szosty-raz-w-ciagu-roku,899775.html
Gość miki1212 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #584 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Bo to jest nieważne najgorszy jest Kowalski, który spali dwie tony węgla na zimę to jest cel ekologów a nie tam jakieś płonące wysypiska kogo to obchodzi to nawet przyrodzie nie szkodzi, no i jak na tym zarobić przecież to firmy kolegów to co mają oddać do utylizacji i płacić po co jak można spalić straż za darmo ugasi i o co tyle szumu :)
SONY23 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #585 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Podobnie z podatkami. Najwięcej w sumie naskładają mali ciułacze, typu emeryci, zwykli robole. Tak samo na zarabianiu na tzw. ekologii. Z dużymi trudno zadzierać. Oni mają wpływy i kasę a maluczkim można zabrać możliwość ogrzewania się najtańszym paliwem a nakzać korzystanie z gazu czy prądu. A jak już się wszyscy przestawią, to wtedy im dołożymy takie ceny, że zapłaczą ale nie będa już mieli alternatywy...
heso Opublikowano 13 Stycznia 2019 #586 Opublikowano 13 Stycznia 2019 https://smoglab.pl/skale-jakosci-powietrza-europejska-czerwien-kontra-polska-zielen-racje/?gclid=EAIaIQobChMI-M6EupvM3wIVF-R3Ch2jHgjBEAAYAiAAEgKU5vD_BwE
form Opublikowano 13 Stycznia 2019 #587 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Problem norm przyjętych przez partię rządzącą był poruszany na forum wielokrotnie. W skrócie wkleję tylko grafikę jak kreatywnie można w Polsce ukryć istnienie smogu - stworzyć Normy Narodowe, wg których smog praktycznie nie występuje. A że z jego powodu umiera przedwcześnie około 45 000 Polaków co roku? Cóż, pozytywnie wpływa to na kondycję finansową ZUSu, tyle emerytur co roku do wypłaty mniej ;) Przemnożyć przez 4 lata rządów i mamy kolejny sukces partii rządzącej - środki na 180 tys. comiesięcznych premii. Trzeba sprostować fake news podany 3 wpisy wyżej - za smog w Polsce w 80% odpowiada sektor bytowo-komunalny, czyli wytwarzają go dla siebie i trują się nim Polacy, typowi Janusze Kowalscy. Nie tylko samym smogiem Polak oddycha. Benzo(a)piren, smaczny i zdrowy: Na koniec krótkie przypomnienie o bezsensie wymiany kotłów w PL na ekologiczne. Bardzo trudno wtedy będzie tworzyć smog, co postawi nasz rząd w bardzo kłopotliwej sytuacji. Około 180 tysięcy dodatkowych emerytur do wypłacenia... Najlepiej więc stosować Normy Narodowe, programy Czyste Powietrze+ dla nikogo i walczyć, walczyć i jeszcze raz walczyć o smog.
SONY23 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #588 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Nie wierzysz w tabelki i statystyki podawane przez rząd. To dlaczego ja mam wierzyć w tabelki i statystyki podawane, przez kogoś kto tego rządu bardzo nie lubi ? Nie na wszystkm każdy musi się znać i jest zmuszony zaufać innym. Ale jak się przekona, że zrobiono z niego durnia to już tak łatwo nie ufa... Mnie śmieszy np.ostatnia zamieszczona grafika prezentująca poziom pyłów emitowanych przez poszczególne rodzaje kotłów, czy piece. Ciekawe jak oni to policzyli i uśrednili ? To dopiero musiała być benedyktyńska cierpiwość i praca...
form Opublikowano 13 Stycznia 2019 #589 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Co do ostatniej grafiki to bardzo zbliżone dane są niezależnie podawane w raportach ICHPW, PIE czy hiszpanskiej IPTS. Mają dobrą aparaturę badawczą, mają dostęp do różnych kotłów, więc nie rozumiem w czym widzisz problem - to ich praca :) Doedytowane: raport ICHPW był zresztą tutaj omawiany w ubiegłym roku oidp ;)
SONY23 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #590 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Taki podział na grupy to po prostu nadużycie z góry założonym zamiarem. Bo co to jest " kocioł ręcznie zasilany drewno" ? Taki na holzgas też się do tego zalicza ? Przecież masa tem 5- klasowców. To samo "nisko sprawny kocioł na węgiel". Tak jakby nie było już zasypowców w 5- klasie... Takie statystyki może były i dobre z 5 lat temu, chociaż też bym dyskutował... No i wisienka. Pompa ciepła, zero emisji... Pracuje na własnej fotowoltaice... Powiedz, że to nie manipulacja...
Gość miki1212 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #591 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Podstawą istnienia alarmu smogowego jest istnienie smogu a więc... To taka stronka jak to całe Airly. Walczą ze smogiem. Równie dobrze mogli by walczyć z promieniowaniem gamma na zachodzie z elektrowni atomowych ale zaraz by ich spałowali, Angela wysłała by odpowiednie służby i zaraz cicho by było. U nas "wolne media" czyli opłacane z zachodu robią co chcą i nie ważna jest prawda tylko ile kto płaci za politykę, jak chcieli ich ukarać za nakręcenie filmu fabularnego o nazistach w Polsce to zaraz ambasador obcego mocarstwa interweniowała w rządzie i takie mamy wolne media czyli bezkarne i opłacane. To jest właśnie fake news...
form Opublikowano 20 Stycznia 2019 #592 Opublikowano 20 Stycznia 2019 W dniu 13.01.2019 o 10:31, miki1212 napisał: Chyba wygraliśmy walkę ze smogiem :) Temperatura spadła poniżej zera, przestało mocniej wiać i znów mamy typową polską mgłę zimową ;)
user2018 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #593 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zaraz będzie, że to kolejny spisek i fałszowanie wyników albo inne bzdury... Możesz sobie próbować udowadniać a do takich ludzi i tak nic nie trafi, ten sam poziom co płaskoziemcy albo antyszcepionkowcy czy od oprysków chemitrals wszystko biorą na chłopski swój rozum, w dupie mają badania i wszelkiego rodzaju instytucje, ale jakiś typ co pieprzy głupoty na YT to już jest guru i to jest poważny autorytet bo gada to co chcą usłyszeć. "Jeśli fakty przeczą mojej teorii, tym gorzej dla faktów"
Gość miki1212 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #594 Opublikowano 20 Stycznia 2019 @user2018 ja wiem, że grasz tutaj role wioskowego chłopka ale te twoje teorie spiskowe nadają się do leczenia masz typowe natręctwa. Nareszcie doczekaliśmy się trochę gorszych wyników hurra. Zlikwidujmy transport i przemysł, przenieśmy się do jaskini a w miastach będą żyć dziki i sarny brawo. Ale czy w tej czystej Europie mają lepiej oprócz promieniowania gamma i radioaktywnych odpadów, które nawet za 500 lat nadal będą truć, kiedy o naszym smogu będą pisać tylko w książkach? Zima mija powoli a dni smogowych było niewiele, słabo coś żeby uzasadnić tak ogromne wydatki bez gwarancji rezultatu ale już się wyjaśniło o co chodzi, kilka dni temu oglądałem program gdzie mówili, że do 2050 roku ma być zero emisji, zero. Jednak zanim zlikwidują emisje to widocznie postanowili jeszcze zarobić na nas. Chyba nie trzeba pisać, że w takim horyzoncie czasowym za max 10-15 lat znowu czeka nas wymiana CO na takie bez emisyjne mniej więcej wtedy będą się wam kończyć kredyty, które wzięliście dzisiaj na pompy ciepła i docieplenie domów oraz gwarancje na ten plastikowy sprzęt. I co ważniejsze chce wam uświadomić, że wielu z was będzie wtedy przed emeryturą lub już na emeryturze tak na tej ZUSowskiej emeryturze, powodzenia :) A tutaj czysta bez emisyjna Europa :) Żeby zobrazować jeszcze pewną rzecz zamieszczam mapę pogody w Europie i rozkład temperatur, który nie jest bez znaczenia.
user2018 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #595 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Człowieku zimy to jeszcze nie było, cały czas praktycznie temperatury koło 0 i do tego wietrznie bardzo. I kto mówi o likwidacji transportu i przemysłu jak za większość problemu odpowiada niska emisja czyli ogrzewanie domów? Jeszcze napisz, że jesteś przeciwny elektrowni atomowej w Polsce bo masz jakieś urojenia na kolejny temat to już w ogóle będzie zabawnie.
user2018 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #596 Opublikowano 20 Stycznia 2019 W dniu 13.01.2019 o 15:45, SONY23 napisał: Taki podział na grupy to po prostu nadużycie z góry założonym zamiarem. Bo co to jest " kocioł ręcznie zasilany drewno" ? Taki na holzgas też się do tego zalicza ? Przecież masa tem 5- klasowców. To samo "nisko sprawny kocioł na węgiel". Tak jakby nie było już zasypowców w 5- klasie... Takie statystyki może były i dobre z 5 lat temu, chociaż też bym dyskutował... No i wisienka. Pompa ciepła, zero emisji... Pracuje na własnej fotowoltaice... Powiedz, że to nie manipulacja... Jaka manipulacja? Spalania drzewa które praktycznie większość to części lotne w zwykłym kotle, czyli praktycznie oznacza to GS jak najbardziej takie efekty może dać. Zasypowce 5 klasy są w większości certyfikowane tylko na węgiel i to tylko przy współpracy z buforem ciepła na 1000% mocy. Pompa ciepła działa na prąd więc jeżeli czepiasz się, że jest 0% emisji to również dobrze czemu nikt nie pisze, że czajnik elektryczny, kuchenka elektryczna czy pralka też niby emitują pyły? Głównym problem pyłów w Polsce to niska emisja, czyli ogrzewanie domowe, elektrownie czy przemysł to jest tylko ułamek.
SONY23 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #597 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Problemem nie jest co się spala, tylko w czym się spala. A nam się wciska kit, że nawet jak wymienimy kotły na 5- klasowe, to i tak będzie źle... Najlepiej zalejmy swoje kopalnie wodą a jeszcze lepiej betonem i przestawmy się na importowany gaz. Wtedy wszyscy nas pochwalą...
user2018 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #598 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Przecież masz, że kocioł 5 klasy na węgiel ma niska emisje więc ocb? A co do węgla to obecnie import z Rosji bije rekordy więc o co chodzi, nawet nasze kopalnie nie są w stanie zapewnić taniego węgla w dostatecznej ilości i jakości. Kopalnie powinno się sprywatyzować a nie być zakładnikami tej górniczej chołoty co to tylko chce nowych przywilejów a jak idzie na wczesniejsza emeryture i zyje na koszt polskiego podatnika to jedzie to czech pracować nadal, taki to niezdolny do pracy już.
Gość miki1212 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #599 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Tutaj jest coś dla user2018, który wierzy w badania naukowe i propaguje palenie od góry, nie wierzy w teorie spiskowe hyh A co na to naukowe badania? Palenia od góry nie da się kontrolować, kocioł może wybuchnąć
user2018 Opublikowano 20 Stycznia 2019 #600 Opublikowano 20 Stycznia 2019 12 minut temu, miki1212 napisał: Tutaj jest coś dla user2018, który wierzy w badania naukowe i propaguje palenie od góry, nie wierzy w teorie spiskowe hyh A co na to naukowe badania? Palenia od góry nie da się kontrolować, kocioł może wybuchnąć Link do raportu z badań nie działa. Nie każde badanie można nazwać naukowym, szczególnie, jak się robi badania pod konkretną tezę i brak tez tutaj metodologii jak te badania były przeprowadzane(nawet nie napisane czym konkretnie palili). Jednak jak widzisz badania przy paleniu od góry na węglu wyszły dużo lepiej niż od dołu to oczywiście trzeba było dopisać zaraz do tego negatywna narracje, więc nie uznałbym tego jako wiarygodne źródło informacji. Nigdzie nie twierdzę, że druga strona ta antysmogowa to jest cacy, tam są całe masy pseudoekologów którzy z paleniem nie mili nigdy do czynienia a potrafią tylko krzyczeć, że najlepiej wszystkiego zakazać. Należy znaleźć równowagę między ochroną zdrowia i środowiska a skutkami społecznymi i ekonomicznymi, więc jak najbardziej ze smogiem trzeba walczyć, szczególnie, że jest on obecny, jednak nie w sposób zakazujący wszystkiego albo nakazującemu każdemu gospodarstwu wydać nagle kilkanaście tysięcy na czystsze ogrzewanie, musi to byc proces długofalowy i palenie od góry jak i niepalenie syfu typu śmieci jak najbardziej może być dobrą drogą w tym kierunku, chociaż wiadomo, że znajdzie się sporo ludzi którzy chcieliby rewolucji bo ich osobiście ona nie dotknie finansowo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.