user123 Opublikowano 7 Listopada 2018 #1 Opublikowano 7 Listopada 2018 Praktycznie od nowości z mojego kotła dochodzą dziwne stuki, takie kołatanie. Kocioł działa, tylko hałasuje. Na gwarancji wzywałem fachowca i jak to bywa, przy serwisancie kocioł działał cicho. Ale teraz kołatanie jest prawie zawsze przy pracy kotła. Wezwałem fachowca, zdjął obudowę, pomacał kocioł pędzelkiem, wziął 100 zł i tyle. Hałas jest jak był. A może te kotły tak mają? Pomoże ktoś? Załączam filmik http://az-serwer1834817.online.pro/kociol.html
Gość Oldek Opublikowano 7 Listopada 2018 #2 Opublikowano 7 Listopada 2018 Niech zgadnę. Na podkład do filmu dałeś losowanie lotto.
krisgie Opublikowano 7 Listopada 2018 #3 Opublikowano 7 Listopada 2018 Jak dla mnie (z fona) jakaś blacha się telepie. Jak masz jakieś blaszane osłonki to ściągnij i sprawdź bez nich. W razie czego jakieś podkładki gumowe czy coś w tym rodzaju....
user123 Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 8 Listopada 2018 Całą obudowę ściągałem, sprawdzałem czy nie luzów. Przytrzymywałem, ściskałem itd. Bez obudowy dźwięk jest ten sam. Słychać go "ze środka" kotła, więcej rozkręcać go nie mogę. Kocioł kupiłem już zamontowany wraz z mieszkaniem. Powoli już mam dość i skłaniam się do wymiany kotła, bo jest on zamontowany w kuchni, która jest połączona z salonem. Chyba możecie sobie wyobrazić jak hałasuje w nocy, kiedy włącza się ogrzewanie.
gilal Opublikowano 8 Listopada 2018 #5 Opublikowano 8 Listopada 2018 Może to z instslacji taki dźwięk. Jakieś zawory, filtry... i tak niesie?
user123 Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 8 Listopada 2018 Myślę że jednak nie, bo dźwięk dochodzi jakby z górnej części kotła.
Jozefg1 Opublikowano 8 Listopada 2018 #7 Opublikowano 8 Listopada 2018 U mnie na gazowym Junkersie też miałem kiedyś podobny hałas - ale nie zawsze. Ustąpiło to po regulacji przez serwisanta, zmniejszył moc kotła. Ale ustępowało to również po przestawieniu pompy na szybszy bieg.
Logan Opublikowano 9 Listopada 2018 #8 Opublikowano 9 Listopada 2018 Witam. Spokojnie, wezwij innego serwisanta, jak kocioł się przestraszy i będzie cicho to pokaż mu ten film. To słychać ewidentnie u góry kotła. Przyłóż rękę u góry przy czopuchu czy nie ma drgań i w innych miejscach kotła.
marcus312 Opublikowano 9 Listopada 2018 #9 Opublikowano 9 Listopada 2018 Możliwe że trzeba go tylko dobrze ustawić może tylko zrestartować
user123 Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 9 Listopada 2018 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wezwę innego serwisanta, zobaczymy co pomoże. Jeżeli możecie polecić kogoś sprawdzonego z okolic Gdynia / Rumia to piszcie.
user123 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #11 Opublikowano 26 Listopada 2018 Witam ponownie. Na razie nie wezwałem fachowca do kotła i chyba dobrze, bo problem jest raczej w okolicach komina. Chcę sam w miarę możliwości znaleźć przyczynę, bo już dwa razy płaciłem za czyszczenie kotła pędzelkiem, a on jak stuka tak stuka. I teraz pytanie, ściągam zaślepkę jak na zdjęciu i jest cisza. Zakładam - tarabani. Co tam może być w tym kominie? Źle zamontowany? Komin jest dwuścienny, kocioł jest z zamknięta komorą spalania.
pięknyroman Opublikowano 26 Listopada 2018 #12 Opublikowano 26 Listopada 2018 może być tak że dystans wewnętrznej rury się obluzował i się tłucze albo też druga rzecz...wewnętrzna rura wyskoczyła z kielicha...
user123 Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 26 Listopada 2018 Tyle co mogę zobaczyć, do wnętrze rur do kolanka. I na tym odcinku jest OK. Ale dalej nie wiadomo. W tej sytuacji chyba bardziej odpowiednie jest wezwanie kominiarza niż serwisanta kotła. Na razie włączyłem kocioł bez tej nakładki i bierze powietrze z kuchni. Może tak podziałać przez kilka dni?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.