Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czemu praca w trybie nadzoru jest niewłaściwa?

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w paru miejscach znalazłem dyskusję dotyczącą zmiany ustawień, tak, by kocioł jak najkrócej, a najlepiej wcale nie pracował w trybie nadzoru. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, czemu lepiej jak kocioł pracuje stale na minimalnej mocy niż co jakiś czas wejdzie w nadzór? Przy obecnej pogodzie sztuką jest chyba takie ustawianie kotła by pracował ciągle, poza tym temperatura się zmienia i co, trzeba co rusz permanentnie zmieniać parametry? 

Opublikowano

Najprościej tłumacząc. 

Węgiel na skutek temperatury uwalnia gazy które ulegają spaleniu tak wiec kiedy masz rozpalone palenisko i obetniesz powietrze to gazy nie spała się a ulecą kominem.  Lepiej te gazy spalać niż wypuszczać w eter. 

Opublikowano

Pierwsza zaletą tego że kocioł nie jest w czuwaniu tylko pracuje na minimalnej mocy to oszczędność opału wcześniej spalalem 12-16 kg na dobę a teraz sam zobaczf2606099d8be98aa025985bb63aaadbe.jpg

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok, tylko jak to zrobić by? Mam obecnie w automacie (Fuzzy Logic) i przy obecnych warunkach i tak często przechodzi w Nadzór. 

Opublikowano

Nie podeślę bo moj sterownik jest ubogi i nie mam wykresów. Mam ecomax 910r

Opublikowano

Mam 4d, mam pogodowke i inne czujniki. Zawór sterowany pogodówką. Nie ma PID ma pracę modulowaną Fuzzy Logic to chyba to samo co PID, ale i tak przechodzi w tryb nadzoru

Opublikowano
39 minut temu, MarekDabrowski napisał:

wcześniej spalalem 12-16 kg na dobę a teraz sam zobacz

Widzę, na ekranie Twojego sterownika spalanie dobowe 7,2 kg. Podzielone przez 24 daje 0,3 kg/h (to jest tak jak tymi zawodami w długości czasu palenia fajki. ;)) To nawet trudno sobie wyobrazić by 30 dkg węgla paliło się przez godzinę i nie zgasło! I cały czas się paliło - skoro wykluczamy nadzór. Poza tym masz chyba dom pasywny, bo 7,2kg to jak się nie pomyliłem 2kW w paliwie na godzinę, to efektywnie jakieś 1,5 kW, a to już jest moc Farelki. Gratuluję! Co jeszcze zrobiłeś oprócz obniżenia mocy kotła?

Opublikowano

Kupiłem sterownik SKZP 02 timel to jest najlepszy ster.na rynku oczywiście moim zdaniem dom mam nieocieplony i stary na wcześniejszym ster.przy -20 spalalem 40kg na dobe

Opublikowano

Jeśli twój sterownik potrafi pracować w jednostajnie a raczej tak bo ma fuzzylogic to dasz radę uzyskać dobre wyniki spalania tylko popracuj

Opublikowano

Coś tam pozmieniałem, temp zadaną mam 65 stopni i teraz cały czas oscylujew tej granicy. Minimalna moc palnika jaka udało mi się uzyskać to 3,4kW. Zobaczę czy będzie się odstawiał w nadzor. Zapomniałem dodać, ja mam palnik rynnowy. 

Opublikowano
2 godziny temu, Cemol napisał:

Widzę, na ekranie Twojego sterownika spalanie dobowe 7,2 kg. Podzielone przez 24 daje 0,3 kg/h (to jest tak jak tymi zawodami w długości czasu palenia fajki. ;)) To nawet trudno sobie wyobrazić by 30 dkg węgla paliło się przez godzinę i nie zgasło! I cały czas się paliło - skoro wykluczamy nadzór. Poza tym masz chyba dom pasywny, bo 7,2kg to jak się nie pomyliłem 2kW w paliwie na godzinę, to efektywnie jakieś 1,5 kW, a to już jest moc Farelki. Gratuluję! Co jeszcze zrobiłeś oprócz obniżenia mocy kotła?

Ty sie nie sugeruj ile pokazuje sterownik oraz jak nisko mozna zejsc z moca na ekranie bo tam wszystko mozna zrobic.

Sprawdz jaka jest minimalna moc palnika podana przez producenta dla Twojego kotla (palnika). Jezeli tyle domek nie wyciagnie to nadzor musi byc bo inaczej przegrzejesz wode.

Grzalka 2kw w bojlerze to ja caly dom ogrzewam + cwu. Grzalka pracuje 50/50.

Opublikowano

Może ją opiszę jak działa prawidłowo fuzzylogic i praca w jednostajnie .nie sugeruje się minimalna mocą palnika mój ma minimum 18kw.ustawiam minimalna moc kotła u nie 5procent .dobieram paliwo i wiatr dla tej mocy i robię to samo dla 100 procent mocy kotła.odbor ciepła jest cały czas tym steruje 4d.temperatura zadana kotła 60 stopni gdy temperatura przebija mi maksymalnie 63 kocioł wchodzi w moc minimalna czuwanie dopiero przy 65 stopni ustawiam funkcje pracy kotła w przekroczonej temp.120min.gdy kocioł nie dojdzie do 65stopni pracuje z minimalna mocą gdy temperatura zacznie spadać na kotle i jest wyższa jeszcze od zadanej o 0.5 stopnia sterownik zaczyna powoli podnosić moc kotła żeby go zabardzo nie wychlodzic i tak na okrągło a kotła nie zagotuje bo gdyby przekroczył zadana o 5 stopni to dopiero wejdzie w czuwanie .warunkiem takiej pracy kotła jest na każdym obwodzie co zawór 3lub4d i stały odbiór ciepła jeśli te warunki nie będą spełniane to kocioł będzie się odstawiał jeśli coś zabardzo poplątane to proszę pytać wiem że każdy sterownik jest inny można to uzyskać też przy podajniku rynnowym i tłokowym a jeśli chodzi o wskazania spalania to trzeba określić wyliczyć potencjał podajnika jeśli jest prawidłowy to i spalanie dobowe pokazywane na ster.sie zgadza z tym co zostaje w zasobniku

Opublikowano

Bez przesady 3 tony na zimę 180 m2 jeden obwód co brak cwu temperatura powrotu taka sama jak zasilanie pompa kotłowa pracuje cały czas na dom ustawiona temperatura na mieszaczu 28stopni w pomieszczeniach 21.5 w dzień noc 20.5 stopni

Opublikowano

Trzeba liczyć się z tym że jeszcze nie ma mrozów wtedy spalanie pojdzie w górę

Gość berthold61
Opublikowano
13 godzin temu, Cemol napisał:

No to muszę cie zmartwić , u mnie zasilanie na podłogówkę idzie nonstop 25 stopni i kociolek pokazuje 1,5 kw wydalanej mocy , spalanie ok 5kg na dobę ,

mam podajnik i palnik pancerpola gdzie maxymalny przesyp na godzine to 6,5kg a kociołek podaje 2,3 sekundy na 45 sek przrwy , na palniku jest mizerny żar bez ognia bo spalam pozostalosci po zasypowcu czyli potłuczony wegiel koksujący z kop Rydułtowy o spiekalności chyba 80RI i spokojnie idzie to sobie w automaci chociaz przebija leciutko temp z 58 zadanej do 59,6 , w tym grzanie CWU.

Opublikowano

Dodam że zakup sterownika zwrócił mi się po jednym sezonie na starym sterowniku sp18l spaliłem około 1-1.5 tony wiecej

Opublikowano

Praca Twojego kotła na mocy min niewiele różni się od standardowego nadzoru. Ja tam na wykresie widzę krótkie czasy pracy ze zwiększoną mocą i długie z mocą minimalną. Twój PID nie daje płaskiego wykresu temp kotła i miota się w szerokim zakresie, a twierdzisz, że masz stabilny odbiór na CO.

Opublikowano

Co ci da prosta kreska musiał byś mieć cały czas taka samą temperaturę na dworze a skoro zmienia się temp na dworze to i zapotrzebowanie na ciepło w domu a tym steruje mieszacz temp min26 zadana 28 max36

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.