Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja - kilka pytań

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Instalator montuje mi osprzęt w kotłowni. Kocioł na ekogroszek defro komfort eko lux + ogrzewanie podłogowe + 3 grzejniki i bojler. Wypunktuje może pytania by było bardziej przejrzyście. 

1- z kotła wychodzi rura która dzieli się na pompę na bojler i zawór 4D. Za zaworem jest pompa która daje na grzejniki i dwie grupy pompowe z zaworami 3D które dają na rozdzielacze partet, piętro. Czy takie podłączenie jest prawidłowe? Gdzieś czytałem że na grzejniki powinna być osobna pompa. 

2 - dotyczy grup pompowych. Czy warto stosować dwie oddzielnie parter, piętro czy wystarczy jedna? 

3 - dotyczy samego osprzętu tzn jakości. Grupy pompowe RBB z pompani Wilo Yonos Pico, pompy obiegowe Perfexim LTD. Czy to dobry sprzęt czy może warto zastosować coś innego? 

Opublikowano

wrzuć zdjęcia lub narysuj jakiś schemat. Zabezpieczenie kotła jakie jest?

Opublikowano

No to jak układ ma być otwarty to zabezpieczeniem jest naczynie wyrównawcze do którego powinna być poprowadzona osobna rura bezpośrednio od kotła. Z Twojego opisu wynika że takiej nie ma dlatego dobrze żebyś wrzucił zdjęcia lub schemat. Druga sprawa to podłączenie za zaworem 4d - jest pompa i za nią rozdzielacze z pompami? Bo tak to opisujesz. Jeśli tak to źle. Jeżeli jest samo op to na parter i piętro powinny być osobne pompy z mieszaczami inaczej będzie trudno uzyskać komfort parter-piętro

Opublikowano

Naczynia jeszcze nie ma ale będzie. Instalacja jest w trakcie montażu.  Co do zaworu 4D  po kolei wygląda to tak : Kocioł - zawór 4D - pompa obiegowa - grupy pompowe. Takie podłączenie jest złe? Jeśli tak to jak to powinno wyglądać? 

Opublikowano

..i pogodówka. @kiminero wie co mówi. Dzięki temu zapomniałem że mam ogrzewanie. Po prostu jest stale jednakowo ciepło :)

Opublikowano

Kolego gdybym się na tym znał to pewnie bym się wyrobić nie dał a tak to nawet nie wiem o czym ty piszesz :-)  wiem że ma być za zaworem 4D "grupa pompowa red dn25 z termostatycznym zaworem mieszającym" w pudełku leży jeszcze pompa Wilo która pewnie będzie podpięta pod tą grupę. Mówisz że taki zestaw jest zły? Dlaczego? 

Opublikowano

Dlatego, że zawór termostatyczny ma "stałą" nastawę, tzn. zakres nastaw. Powiedzmy, że ustawisz mu docelowo 35 stopni, to taką wodę będzie posyłał w podłogę. Czy za oknem +15, czy -15, to zawsze te 35 na podłodze. Można oczywiście pofatygować się do szafki i zmienić, ale gdzie tu komfort? 

Przy zaworze z siłownikiem sterowanym pogodowo, masz stałą korektę temperatury wody w podłodze w odniesieniu do aktualnej temperatury zewnętrznej (według wskazań czujnika zewnętrznego). Dodatkowo wieszasz w "newralgicznym" miejscu termostat ścienny i gdy przekroczy temp zadaną (powiedzmy 23 st), to wprowadza korektę do wyliczeń pogodowych i do czasu spadku temp wew o powiedzmy 0,2 st, zmusza sterownik mieszacza do czasowego obniżenia temp wody w podłodze np. o 3 st. Dzięki temu nie przegrzejesz pomieszczenia, a jednocześnie nie wychłodzisz podłogi.

Sterownie podłoga jest trudne, ale nie można tu oszczędzać. Zapytaj majstra jak będzie sterowana Twoja instalacja. Jeśli ON/OFF pompy podłogi od termostatu, to pomyśl czy nie zmarzniesz, gdy o 12.00 termostat wyłączy pompę (bo słonko przez szyby nagrzało i na zewn 10), a pod wieczór gdy chcesz w kapciach zaparkować przed TV, to podłoga już dawno wystygła i efekt grzewczy pojawi się w połowie nocy...

Opublikowano

Jak będzie sterowana? Z tego co planowałem i po rozmowie z instalatorem będę sterował właśnie tymi termostatami na grupach pompowych. Osobno dół osobno góra. Nie jestem aż tak wygodny bym musiał mieć jakiś automaty sterujące temperaturą. Od 30 lat palę w śmieciuchu gdzie by mieć niską temp to musiałem zakręcać grzejniki także takie sterowanie jak teraz to będzie luksus... 

Opublikowano

No ja jak bym zamontował to nie wiem co by z tego wyszło :-) Ja tylko na wstępnej rozmowie powiedziałem że nie interesują mnie żadne zbędne wodotryski, automatyczne sterowania itp. Chcę ręcznię ustalać jaką będę miał temperaturę i tyle. 

Opublikowano

Ty chyba nowy dom budujesz, tak? Z ogrzewaniem prawie w całości podłogowym, tak? A do tej pory paliłeś w śmieciuchu i grzałeś grzejnikami, tak? 

To wiedz, że przesiadasz się na zupełnie inny sposób ogrzewania i nie zapanujesz nad bezwładnością tylu ton betonu jak nad zwykłym grzejnikiem. Ale jak "wodotryski" są zbędne, to do zobaczenia za rok.

Opublikowano
10 minut temu, JacekFF napisał:

Chcę ręcznię ustalać jaką będę miał temperaturę i tyle. 

No, na panelu w pokoju. Jak się posłuchasz @kiminero:)))

Opublikowano

Tak nowy dom i nowy rodzaj ogrzewania. Wiem o bezwładności betonu. Akurat podłogi mam cementowe, grubsze więc bezwładność jeszcze większa niż przy anhydrycie. Wydaje mi się że te automatyczne sterowania nie będą w stanie aż tak dobrze wysterować taką podłogą. Przecież zanim to się schłodzi to już będzie musiało się zagrzać. Dlatego wolałem sterowanie ręczne. Uważasz że taki sposób sterowania nie zda egzaminu?  Druga sprawa to powiedz co z tym podłączeniem za zaworem 4D. Jest nieprawidłowe? 

Opublikowano
3 minuty temu, Dragster napisał:

No, na panelu w pokoju. Jak się posłuchasz @kiminero:)))

A w zaworze 3D w grupie pompowej nie da się tego ustawić? Oczywiście mówimy o całym piętrze nie i poszczególnych pokojach. 

Opublikowano

Da się ale przy podłogówce poczekasz z 6h a może lepiej. Zależy ile tego jastrychu tam masz.

Opublikowano

Automatyka nie dopuszcza do wychłodzenia podłogi. Ona utrzymuje ją na takim poziomie, by wystarczało do utrzymania temp wewnętrznej. Podłoga to kilkanaście m2 grzejnika, więc nie może on mieć wysokich temperatur i dla efektu w temperaturze powietrza wystarczą niewielkie wahania temperatury podłogi. Ty tak dokładny "ręcznie" nigdy nie będziesz.

Opublikowano

image.png.dcfffebb74b6aa26846d0feac4dd1ddb.png

Chyba wystarczy? Ja nic nie robię. Mam ustawione i tyle. Drobne wahnięcia są spowodowanie przebywaniem domowników w pomieszczeniach a mam salon 46m2 plus kuchnia 16m2 sterowane 3d z siłownikiem, z pogodówką i panelem pokojowym. Pomijam, wiatrołap i łazienki.

Opublikowano

No ale jak ustawię ręcznie daną temperaturę to przecież nie dopuszczę do wychłodzenia podłogi. Może coś źle rozumiem ale jak ustawię daną temp na podłogę to większej temp w pomieszczeniu nie uzyskam. Jedynie temp może się zwiększyć z powodu wzrostu temp na zewnątrz lub nagrzaniu pomieszczenia przez słońce. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dragster napisał:

Chyba wystarczy? Ja nic nie robię. Mam ustawione i tyle. Drobne wahnięcia są spowodowanie przebywaniem domowników w pomieszczeniach a mam salon 46m2 plus kuchnia 16m2 sterowane 3d z siłownikiem, z pogodówką i panelem pokojowym. Pomijam, wiatrołap i łazienki.

I co u ciebie tym steruje? 

Opublikowano
3 minuty temu, JacekFF napisał:

Jedynie temp może się zwiększyć z powodu wzrostu temp na zewnątrz lub nagrzaniu pomieszczenia przez słońce. 

"Jedynie" tak. Są jeszcze dobowe wahania temp zewnętrznej rzędu kilkunastu stopni i średniej tygodniowej,  miesięcznej, sezonowej... I za każdym razem chcesz ręczne korekty robić?

Opublikowano

Napisałem, zawór 3d z siłownikiem spięty z pogodówką. Do tego korekty wprowadza panel pokojowy z histerezą 0.3stC. Podnosi lub obniża temperaturę

(u mnie akurat o 2stC) w obiegu ogrzewania podłogowego..

Opublikowano
7 minut temu, Dragster napisał:

Gdzie jest zamontowany ten czujnik temperatury?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.