Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawność instalacji (paliwa stałe a inne media).

bonanza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Wątek trudny, ale myślę, że warty dyskusji (poddany zaawansowanym użytkownikom).

Rozmawiając o rodzajach ogrzewania (paliwo stałe, gaz ziemny, LPG, ONG, pompa ciepła, itp.), należy ocenić sprawność faktyczną wymienionych instalacji, bo niektórych użytkowników wynoszą 50% a innych 98% (a producentów, to już bajki).

Czasami wydaje się, że najoszczędniej węglem, ale obserwując problemy zwykłego użytkownika, to może być oszczędniej prądem przy złej dobranej i wyregulowanej instalacji na paliwo stałe? Na pewno zdrowie psychiczne prądowca, będzie w lepszym komforcie niż palacza węglowego (a to też kosztuje). Teza skrajna dla ogrzewania prądem, inne media na plus.

PS

Myślę, że to będzie cenna wskazówka, jaki rodzaj ogrzewania ma wybrać początkujący w temacie ogrzewania, np: gaz ziemny - paliwo stałe. Próbowałem podnosić wątek w innych tematach, ale chyba nikt zaawansowany tego nie zauważył.

Opublikowano

Bez prawidłowo podłączonego ciepłomierza takiej sprawności nie da się wyznaczyć...

A przynajmniej ja nie wiem jak - nie mając np porównania do czystego prądu...

Sam chciałem to zrobić na podstawie obliczeń OZC ale się nie udało...

Opublikowano

Prąd to prawo oma (ogrzewanie oporowe). Więc sprawność bardzo wysoka.

Ale rozwiń temat, bo jest bardzo ciekawy (poprawność podłączenia ...) Wyjaśnij skrótowo, co to OZC, bo po co pytać wujka googla :-)

Ten wątek nie dotyczy kalkulatorów, jak praktycznie, na własnym doświadczeniu,  to stwierdziłeś ;-)

Opublikowano

Obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło liczone w odp programie dla danej strefy, dla danego budynku (materiały, powierzchnia), przyjętej wentylacji itp itd.

Wynikiem programu są różne parametry (W/m2, W/m3, i wiele innych) ale w tym przypadku chodziło mi o ilość GJ na sezon.

Mając to obliczone chciałem porównać do faktycznego zużycia opału.

Jednak program oprócz strat bierze jeszcze zyski bytowe (i to dość niemałe) które odlicza od strat  więc nie mogło mi się to udać bo dom był jeszcze pusty ;) 

Opublikowano

Ciepłomierza nie mam więc i żadnego z tym doświadczenia.

Chodziło mi o taki montaż by mierzył to co trzeba i zapewnić mu odpowiednie warunki by zminimalizować błędy pomiarowe (min delta, przepływ itp..). Ale tu trzeba by raczej instalatorów zapytać...

Opublikowano

Ciepłomierz raczej nie na wiele się przyda przy wyliczeniu zapotrzebowania na kW domku. Pomiary zapotrzebowania na energię cieplną budynku raczej zaczął bym od kamery termowizyjnej sprawdził newralgiczne miejsca i tu się skupił, ile energii traci budynek w jednostce czasu. Oczywistym jest że takie pomiary wykonane już po termomodernizacji ,porządnych otworach okiennych, drzwiowych. Dach posadzki itp to są właśnie te newralgiczne miejsca. Mam znajomego który tak wyizolował budynek ( pow ok 220m2) że z pomiarów wyszło mu ok 2 kW, śmiałem się z niego po co robiłeś CO, suszarka do włosów i masz ciepło w chacie. Okazało się że rekuperacja spięta z kominkiem którą zamontował dała mu duże oszczędności energii, i w zupełności wystarcza do ogrzewania nawet w dość duże mrozy.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 minuty temu, Zbyszko125 napisał:

Ciepłomierz raczej nie na wiele się przyda przy wyliczeniu zapotrzebowania na kW domku. 

Ogólnie masz rację, ale tutaj chodziło o oszacowanie sprawności instalacji w danym domu a nie dobór mocy  ;) .

Kiedyś chodził mi po głowie ciepłomierz ale koniec końców odpuściłem bo nie zapewniłbym mu odp warunków pomiaru. Może jak znajdę ciepłomierz pracujący dobrze od 0.5C delty to wrócę do tematu ;) .

Opublikowano

Sam tytuł wątku jest nieprawidłowy. Co znaczy sprawność instalacji? Z definicji sprawności możemy brać pod uwagę kocioł, czy inne źródło, choćby farelkę, ale nie instalację. Instalacja nie przetwarza energii, więc sprecyzuj o co się rozchodzi?

Opublikowano
9 minut temu, bonanza napisał:

Dawno się tak nie obśmiałem. Zaczyna się dobrze "Sprawność przesyłu", ale potem już niestety gorzej. Tabela z której student otrzymuje informację, że sprawność przesyłu dla pieca kaflowego wynosi 100%, a innej, łączącej kocioł z grzejnikami za pomocą rur nieizolowanych ca 90%. W sumie, bo ciężko się to czyta, sznytu i naukowego zacięcia nadają opracowaniu nazwy zmiennych z podwójnymi indeksami.  Przecież tam chodzi o coś zupełnie innego niż tu pytasz. Wszystko, co tracisz w instalacji domowej w przewodach to to samo ciepło, (którego nie nazywasz już stratą) odzyskiwane z grzejników, chyba, że to przewody położone między nieizolowanymi krokwiami dachu.

Opublikowano
40 minut temu, Andrzej_M_ napisał:

Kolego @bonanza zapraszam do zapoznania się z tematem autorstwa kolegi @vernal.

Dzięki za wątek. Myślę, że może koledzy się odezwą, bo robią pomiary kilka lat :-),  a odpowiedzi zakończyli w 2013 r.

Opublikowano
18 minut temu, bonanza napisał:

,,,, może koledzy się odezwą, bo robią pomiary kilka lat :-),  a odpowiedzi zakończyli w 2013 r.

Także zabrałem głos w dyskusji tegoż tematu.
Zapału starczyło mi na dwa okresy grzewcze. 

Być może temat za trudny jak dla mnie, może miałem zbyt duże ambicje.

Reasumując, obserwacje moich wyników pomiaru ciepłomierzem doprowadziły do rezygnacji z spalania paliw stałych w okresach przejściowych.

Opublikowano
1 godzinę temu, bonanza napisał:

Proszę rozwiń temat.

Ciężko rozwijać temat jeśli się go "zna" tylko od strony teoretycznej ;) 

Chodzi o to że każdy ciepłomierz ma pewien zakres pracy przy którym jego wskazania  obarczone są najmniejszym błędem pomiarowym (bo w końcu chcemy porządnie zmierzyć), czyli głównie chodzi o zapewnienie odpowiedniego przepływu oraz minimalnej różnicy temperatur na czujnikach (zasilania i powrotu). Na to mamy wpływ, na sam licznik przepływu już nie ale wierzymy że jego dokładność jest taka jak deklarowana.

O ile odpowiedni przepływ da się "zrobić", to minimalną wymaganą deltę już nie w każdej instalacji.

Przykładowo u mnie działa pogodówka. Przy obliczeniowej temp wody w podłogę 45C, delta jest max 4C. Jeśli zawór przymknie się na zero, wtedy delta spada do ok 0.5C przy nie skalibrowanych czujnikach, być może przy skalibrowanych byłoby jeszcze mniej, nie próbowałem.

I jak tu cokolwiek mierzyć? Najprawdopodobniej pokazało by jakieś głupoty które zaciemniły by jeszcze sprawę ;) ... Dlatego odpuściłem.

Kiedy szukałem ciepłomierza, najmniejsza obsługiwana delta to było 1C, nie wiem jak jest teraz...

Zaznaczam że wszystko powyższe to wiedza teoretyczna i być może źle to "ogarnąłem".

Opublikowano

@krisgie skad Twoim zdaniem to obwarowanie delta T = 1 C ?

Najprostsze czujniki potrafia mierzyc z dokladnościa 0,1C (czyzby montaz?). Przeplywy jak wspomniales mozna regulowac lub dobrac do nich przeplywomierz.

A moze ktos samemu zrobil cieplomierz wedlug wzoru: Q= m *Cw *dT ?

Moze ktos jeszcze bedzie wiedzial? Chocby od strony teorii...

Opublikowano

To były wymagania producentów danego ciepłomierza dla zapewnienia odpowiedniej dokładności pomiaru. Nie wiem z czego wynikają, być może z dokładności elementów pomiarowych czujników, nie wiem ale jestem pewien że producent już dobrze to przetestował ;) 

Opublikowano
17 minut temu, PioBin napisał:

A moze ktos samemu zrobil cieplomierz wedlug wzoru: Q= m *Cw *dT

Jak najbardziej.

Swój układ analizuję na wszystkie sposoby. Mam bufory więc powyższy wzór sprawdzał się latem (obliczanie na podstawie stałej ilości wody), gdzie nie rozprowadzałem ciepła na dom. Teraz mam przepływomierze. Dane się pokrywają, masę zastępuję danymi z przepływomierza.

image.thumb.png.a6e9f5e1ca8698b29b37aa9adc88fc97.png

Opublikowano

@bonanza Ty chyba znasz odpowiedz? Co to za panel?

Opublikowano

Tak myslalem. A PLC?

Opublikowano

Na bogato :)

Bez rozszerzenia tematu z Twojej strony  (schematy, zdjęcia itd) ciezko mi pogadać. Trzeba tak ciągnąć za język...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.