janosh Opublikowano 19 Października 2018 #1 Opublikowano 19 Października 2018 Witam Zastanawiam się nad zamontowaniem pompy obiegowej do CWU plus zawór zwrotny sprężynowy. Pierwsza sprawa to wychładzanie w nocy (jak zapomnę ręcznie zawór zamknąć) a druga to możliwość ustawienia priorytetu dla CWU. Latem przy zakręconych grzejnikach i pompie podłączonej pod wyjście CWU w sterowniku Auraton S14 z ustawionym priorytetem było OK. Teraz pompę z powrotem przełączyłem pod wyjście CO no i przy odkręconych grzejnikach czas grzania CWU znacznie się wydłuża. W pełnym sezonie grzewczym problemu nie będzie no ale więcej jest przejściowego niż konkretnej zimy. Czy montaż drugiej pompy z zz w zaznaczonym miejscu załatwi sprawę priorytetu i wychładzania? Coś w głowie mi dzwoni o niemożności podłączania pomp szeregowo a tu chyba takie coś by się pojawiło. Domyślam się, że nie było by problemu gdyby zasilanie CWU wychodziło z kotła poniżej obecnej pompy ale tego w tym roku nie dam rady zrobić. Wiem, było o tym nie raz. Czytałem wiele tematów i tu i na FM ale jak się nie jest hydraulikiem to ciężko połapać. Ps. Podłączenie jest jakie jest bo bez prucia kotłowni nie dało by się inaczej w szybkim czasie tego zrobić inaczej (spawane rury, kocioł zabetonowany w posadzce, dwójka małych dzieci). To musiała być jedna sobota..... Rury z lewej strony kotła "lecą" po sąsiedniej ścianie. Ciężko w paincie ładnie rysować perspektywę... Pozdrawiam Jakby kontynuacja tego wątku: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/26381-problem-z-cwu-wolno-grzeje-i-chyba-nietypowe-podłączenie/
hajtaler428 Opublikowano 19 Października 2018 #2 Opublikowano 19 Października 2018 Montaż zaworu zwrotnego na obiegu CWU rozwiąże problem wychładzania. Tak jak piszesz - prawidłowo pompa CWU powinna być podłączona równolegle z CO czyli poniżej obecnej pompy. Tak jak zaznaczyłeś pompa jest szeregowo ale można tak podłączyć jeżeli sterownik posiada opcję priorytetu CWU wtedy przy załączeniu pompy CWU pompa CO się wyłącza i nie ma problemu
janosh Opublikowano 19 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Października 2018 Dzięki hajtaler :) Możesz mi tylko polecić jakiś zawór bo opinie są różne (klapowe, grzybkowe...). Skłaniał bym się ku zaworowi z metalowym trzpieniem (czy to też grzybkowy?) i czy lepiej zainwestować w "firmowy" (cena 2x)? Montaż bezpośrednio za pompą?
hajtaler428 Opublikowano 19 Października 2018 #4 Opublikowano 19 Października 2018 Klapowy to nie - przy klapowym po zatrzymaniu pompy będzie obieg grawitacyjny a tego nie chcemy. Kup zawór sprężynowy tylko żeby miał trzpień też mosiężny. Montaż za pompą
janosh Opublikowano 19 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 19 Października 2018 Oki. Dzięki za rady. Jak zamontuję to podzielę się spostrzeżeniami... :)
Gość Digitrax Opublikowano 19 Października 2018 #6 Opublikowano 19 Października 2018 Jeżeli to czarne coś to zbiornik otwarty to obecny układ połączenia jest niebezpieczny i niezgodny z prawem.
janosh Opublikowano 22 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 22 Października 2018 Tak się właśnie cały czas zastanawiałem kiedy ktoś skomentuje zbiornik bo to widać taki konik na tym forum... Zapewne chodzi o ZR ale tego też na razie nie przeskoczę....
janosh Opublikowano 22 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 22 Października 2018 W rodzimej hurtowni kolega sprzedawca polecał ZZ dobrej firmy z plastikowym trzpieniem/grzybkiem (nie mieli reklamacji) bo całe mosiężne dzwonią niemiłosiernie... Ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć?
janosh Opublikowano 23 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 23 Października 2018 Jeszcze jedna sprawa: rysunek nie jest dobrze zwymiarowany. Poziomy odcinek, na którym miała być pompa ma 42 cm i nie upcham tam całości. Musiałbym w pionie co raczej niewiele zmienia. Obawiam się najbardziej zapowietrzenia poniżej ZZ, który to chyba nie wypuści powietrza do góry przez pompę. Pompa będzie musiała raczej przepchnąć te powietrze przez wymiennik i kocioł... Koszt inwestycji jakieś 300 zł i nie chciałbym sobie pogorszyć.
hajtaler428 Opublikowano 23 Października 2018 #10 Opublikowano 23 Października 2018 Pompa może być w pionie. Nic to nie przeszkadza
janosh Opublikowano 23 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 23 Października 2018 chodzi o zapowietrzanie czy to w pionie czy w poziomie i te stukanie zaworów całych mosiężnych
hajtaler428 Opublikowano 23 Października 2018 #12 Opublikowano 23 Października 2018 Ale jakie zapowietrzenie - jak nie będzie syfonów to nic się nie zapowietrzy. Zz u siebie mam mosiężny i nic nie dzwoni.
janosh Opublikowano 23 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 23 Października 2018 No może za dużo myślę ale zanim coś zrobię to muszę wszystko przemyśleć. Powietrze będzie podczas montażu na całym odcinku (w pompie, zaworach i w rurach). Bez ZZ po odkręceniu kulowych woda wypchała by te powietrze do góry a nie wiem czy ZZ przepuści te powietrze. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Tak sobie to wyobrażam
janosh Opublikowano 20 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 20 Listopada 2018 Zestaw zamontowany. ZZ wziąłem jednak plastikowy Ferro. Woda się już nie wychładza. Oczywiście pompa c.o. i tak przepycha wodę przez pompę cwu ale ma to swoje zalety. Kocioł potrafi bujnąć się ponad 60 st mimo nastawionych 53 i dogrzewa wodę bez załączania pompy cwu. Załączenie cwu nastawiłem na 45 st bo w ciepłe dni woda jednak grzana była tylko rano i na drugi dzień działał priorytet cwu a dogrzanie do 50 st trwało grubo ponad godzinę. Teoretycznie bez pompy cwu też mogło by być aczkolwiek przy priorytecie kocioł się szybko nagrzewał i na krótkim obiegu powili rozpalał zasyp. Przy samej c.o. kocioł wodę grzeje, pompa wypycha z kotła - miarkownik PP na full, komin się grzeje, znowu zamyka, znowu pompa wypchnie i tak przez godzinę. Myślę o wyłączeniu pompy c.o. i zostawieniu tego grawitacji. Muszę przetestować w któryś weekend.
gmaj22 Opublikowano 20 Listopada 2018 #15 Opublikowano 20 Listopada 2018 Bo priorytet CWU z wyłączeniem pompy CO takie właśnie stwarza problemy. Zwłaszcza jak zład pojemny na starych rurach i szybko się wychładza. Pnowne rozgrzanie wymaga nieco czasu. Wprawdzie już zamontowałeś pompę, ale ja radziłbym zrobic to na jednej pompie, tylko na rurze zasilajacej CWU dałbym RTL z kapilarą w bojlerze albo zawór sterowany z wyjścia pompy CWU. Tylko że to już musztarda po obiedzie...
janosh Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 21 Listopada 2018 Właśnie z priorytetem cwu podobało mi się rozpalanie kotła. Przez godzinę miarkownik nie ruszał klapką a po włączeniu c.o. zasyp był na tyle rozpalony że też temp. na kotle drastycznie nie spadała. Tyle z moich pobieżnych obserwacji bo też czasu nie mam siedzieć przy kotle cały czas. Jeszcze jedno: jak układ był na jednej pompie to nawet przy zakręconych grzejnikach przy grzaniu tylko cwu piony były gorące. Przy priorytecie cwu tylko rury między kotłem a cwu. Można by teoretycznie grzejników nie zakręcać. Ogólnie jak na razie jestem zadowolony. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.