Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pytanie CO

forsa22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś rok temu fachowiec przerobił mi instalację otwartej zamknięta z naczyniem refex 50l.
Mój piec galmet 22 kw, ma dopuszczalne ciśnienie 2bar
Ciśnienie CO przed rozpalaniem pieca 1,1bar.
Wysokość od pieca do grzejnika położnego najwyżej około 9-10 metrów
dwa zawory bezpieczeństwa za naczyniem reflex 2,5bar
Czy te zawory mają odpowiednią wartość?
Czy nie powinny być mniejsze?

Opublikowano

Oczywiście ze winny być na max 2 bary oba. Budynek nie wysoki to ja bym i tak wstawił 1,5 bara

Opublikowano

Po spuszczeniu wody z instalacji ustawiasz ciśnienie w NP na 0,7-0,8bar. Możesz użyć pompki samochodowej z manometrem. 

Dolewasz wodę na zimno do 0.9bara. Zawory daj max 2bar, najlepiej 1.5bar.

Chyba koledze @odpowietrznik nie chodziło i wymiennik CWU tylko o wężownice schładzającą lub zawór dwufunkcyjny DBV. Musisz to mieć do odprowadzenia nadmiaru ciepła z kotła.

Opublikowano

Grzejnik na górze nie będzie się zapowietrzał przy 0,9bara?

Czy ta wężownica schładzającą lub zawór dwufunkcyjny DBV trzeba koniecznie zamontować przy zamkniętej co?

Opublikowano
8 minut temu, forsa22 napisał:

Grzejnik na górze nie będzie się zapowietrzał przy 0,9bara?

Nie będzie. To ciśnienie ustawiasz na zimnej instalacji. Podczas pracy będzie więcej. Jak ustawisz tak jak podpowiada @odpowietrznik , czyli 1.3 bar na zimnej to zapomnij o zaworach 1.5bara. Będą ciekły jak nic.

8 minut temu, forsa22 napisał:

Czy ta wężownica schładzającą lub zawór dwufunkcyjny DBV trzeba koniecznie zamontować przy zamkniętej co?

Tak, konieczne.

Opublikowano
3 godziny temu, forsa22 napisał:

Przejrzałem się temu pojemnisciowemu  podgrzewaczowi cwu. I z tego co tam pisze to jest z wężownicą.

20181016_084044.jpg

Dzięki wszystkim za pomoc. Dzisiaj się biorę za wymianę zaworów i ustawienia ciśnień. Odnośnie ciśnień i reflex. http://www.reflex.pl/porady/cisnienie-wstepne-a-cisnienie-otwarcia-zaworu-bezpieczenstwa.html

Tu nie chodzi o wężownicę w zasobniku(podgrzewaczu)CWU tylko osobne urządzenie które montuje się na zasilaniu kotła zał.1 wężownica schłądz.alternatywnie zawór schładz.dwufunkc.np.Regulusa zał.2

Zasilanie tych urządzeń musi być z sieci wodociągowej nie z hydroforu

wężownica schł..jpg

DBV.jpg

Opublikowano
15 minut temu, forsa22 napisał:

A odnośnie tego https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27282-pytanie-co/?do=findComment&comment=386950 ?

Czy ten odpowietrznik zamontowany pod takim kątem spełnia swoją funkcję?

Gdyby kapturek był odkręcony to pewnie tak.  Choć ten kąt nie do końca jest widoczny jaki on naprawdę jest.

Opublikowano
8 minut temu, Digitrax napisał:

W otwartych nie są wymagane ale w zamkniętych układach tak.

ok, tak myślałem.

2 minuty temu, Dragster napisał:

Gdyby kapturek był odkręcony to pewnie tak.  Choć ten kąt nie do końca jest widoczny jaki on naprawdę jest.

Kąt około 60 stopni

Opublikowano

Odpowietrznik automatyczny pracuje poprawnie tylko w pozycji pionowej. Gdy jest ustawiony inaczej to działa jak zwykły ręczny czyli odpowietrza się jak się go odkręci :D

Opublikowano

No prawie :) Tam jest pływaczek i zaworek przy kapturku.. Odkręć kapturek i się przekonaj czy woda nie będzie po prostu ciekła. W tej pozycji jest szansa, że nie będzie.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanko ;)

Obecnie mam podłączony STEROWNIK AURATON 2025 RTH, czy jest możliwość podłączenia do pompy co https://allegro.pl/sterownik-przylgowy-na-rure-do-pompy-c-o-termostat-i6464874795.html , jako zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą na kotle?

Będzie to działać razem?

Opublikowano

Ale kombinujesz, kolega @odpowietrznik, podął rozwiązanie na tacy. W układzie zamkniętym nie ma opcji, musi być. Jest jeszcze jeden warunek. Woda z sieci a nie z hydroforu. Musisz być pewny, że zanik prądu nie wyłączy Tobie zabezpieczenia.

Opublikowano

No jak tam chcesz, UPS gotującego kotła nie schłodzi. A gotujący się kocioł w układzie zamkniętym to niemal pewne lądowanie na księżycu. Zawór Bezpieczeństwa może nie wystarczyć. 

Opublikowano

Czy aby na pewno mówimy o tym samym? Chyba, że czegoś nie doczytałem.  

Co miałeś na myśli pisząc:?

8 godzin temu, forsa22 napisał:

dwóch hydraulików twierdzi, że przy tak szerokiej instalacji to niemożliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.