majer2004 Opublikowano 8 Października 2018 #1 Opublikowano 8 Października 2018 Witam, potrzebuję pomocy w ustawieniu prawidłowego sterowania piecem ATMOS DC15GS. Instalacja: Piec ATMOS DC15GS + bufor 500L + Ladddomat + zawór 3d z siłownikiem AFFRISO 120s, to wszystko połączone z bojlerem CWU 500L, zasilany kolektorami. Piec sterowany urządzeniem Tech I-1 CWU + pokojówka tech ST-292v2. Aktualnie pompy ustawione na priorytet bojlera. Do ogrzania dom jednorodzinny ok 180m2 - grzejniki panelowe, dom dobrze docieplony, nowa stolarka. Proszę o wskazówki, jak ma być skonfigurowane urządzenie sterujące. Ostatnio np. przy dogrzanej pokojówce nagle sterownik otworzył zawór 3d (kalibracja) po czym puścił pompę CO i cały zapas z bufora 75* puścił na instalację .... bardzo niebezpieczne. Czasami uruchamia pompę CO bez powodu >.. Może ktoś wie jak ugryźć temat?? Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 8 Października 2018 #2 Opublikowano 8 Października 2018 Najpierw schemat instalacji.
majer2004 Opublikowano 9 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 9 Października 2018 Rysunek2-Model.pdf
majer2004 Opublikowano 9 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 9 Października 2018 Jak umiałem tak narysowałem :-). Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 9 Października 2018 #5 Opublikowano 9 Października 2018 Czy masz czujnik temp za pompą na CO?
majer2004 Opublikowano 10 Października 2018 Autor #6 Opublikowano 10 Października 2018 Tak zapomniałem narysować, jest za pompą C.O na zaworze zwrotnym.
sambor Opublikowano 10 Października 2018 #7 Opublikowano 10 Października 2018 To musi być coś nie tak z czujnikiem i samym sterownikiem. Możliwe że jest aktywna funkcja schładzanie , co następuje przy przekroczeniu np na kotle zapisanej w sterowniku temp max. Tu raczej tylko można poprawić montaż czujnika lub go przenieść na rurę po za zaw zwrotny i dobrze wczytać się w instrukcję kotła ioraz pozostałych sterowników.
majer2004 Opublikowano 10 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 10 Października 2018 Właśnie funkcja ochrony kotła jest wyłączona. Problem leży w tym dlaczego po kalibracji zaworu załącza się pompa C.o i wtedy zawór zaczyna się stopniowo zamykac, zanim się zamknie wywala gorącą wodę na grzejniki.
sambor Opublikowano 10 Października 2018 #9 Opublikowano 10 Października 2018 Ale ile razy robisz tą kalibrację zaw 3-D? - wystarczy raz , a później już nie.
kiminero Opublikowano 10 Października 2018 #10 Opublikowano 10 Października 2018 W Techu zawory kalibrują się za każdym razem jak grzebiesz w ustawieniach zaworu. Strasznie mnie to denerwuje. Edit: Można spróbować zmienić typ zaworu na podłogowy i ustawić wysoką temp max zaworu. Wtedy ewentualna kalibracja będzie w kierunku zamknięcia zaworu, czyli startując z pozycji już zamkniętej nie zmieni ona położenia zaworu. Po kalibracji ster wróci do położenia zaworu sprzed kalibracji, czyli też zero. Pewnie pompa się uruchomi, ale wody z bufora nie pobierze. Taka partyzantka, ale może rozwiąże doraźnie Twój problem. Soją drogą możesz zapytać mailowo serwis Techa jaka jest logika tych gratisowych kalibracji. Jedyne co mogę wymyślić, to chwilowy zanik napięcia, co zawsze kończy się kalibracją, ale to byś raczej zauważył.
majer2004 Opublikowano 10 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 10 Października 2018 Ooo kolega kiminero wie o co chodzi widać :-). Sambor problem w tym że właśnie ta kalibracja odbywa się zawsze przy zmienianiu ustawień zaworu, jak braknie prądu też. To jeszcze nic, zawór u mnie (co potwierdzono mi w serwisie tech) może sam się skalibrować raz na jakiś czas.... i tak ostatnio wszystko było ok i nagle w domu z 21* poszło na 26*.... patrzę w kotłowni a zawór się kalibruje, pompa chodzi i puszcze wodę 75* na kaloryfery....Jeśli ten typ tak ma to znaczy że jest błąd w sterowaniu bo tak dziać się nie może...
sambor Opublikowano 10 Października 2018 #12 Opublikowano 10 Października 2018 To dodaj na rurę wyłącznik bimetaliczny, wyłączający pompę po przekroczeniu zadanej temp. Takie rozwiązanie stosowane jest przy podłogówce - zab przed podaniem na podłogę powyżej 50C. Lub wstawić inny sterownik zaw 3-D, który nie robi takich głupot. A swoja drogą co by było jakby taki chłam sterował podłogą za ponad 20tys?
PioBin Opublikowano 10 Października 2018 #13 Opublikowano 10 Października 2018 24 minuty temu, majer2004 napisał: Ooo kolega kiminero wie o co chodzi widać :-). Sambor problem w tym że właśnie ta kalibracja odbywa się zawsze przy zmienianiu ustawień zaworu, jak braknie prądu też. To jeszcze nic, zawór u mnie (co potwierdzono mi w serwisie tech) może sam się skalibrować raz na jakiś czas.... i tak ostatnio wszystko było ok i nagle w domu z 21* poszło na 26*.... patrzę w kotłowni a zawór się kalibruje, pompa chodzi i puszcze wodę 75* na kaloryfery....Jeśli ten typ tak ma to znaczy że jest błąd w sterowaniu bo tak dziać się nie może... Ten typ tak ma. Co prawda mam kociol Defro jednak sterownik bazuje na Techu. Jak sie dowiesz od nich wiecej to napisz. Najciekawszy jest ten przypadek "co jakis czas". Nie sprawdzilem w ktora strone ta kalibracja ale cos mnie sie wydaje (podkreslam wydaje) ze do zamkniecia a tym samym temperatura za zaworem nie powinna rosnac.
majer2004 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #14 Opublikowano 11 Października 2018 Wg. Mnie kalibracja niech się uruchamia ile chce, ale nie ma prawa włączyć pompy c.o. bo w jakim celu? To jest niebezpieczne i dla instalacji i dla np. dzieci jak kaloryfer ma ponad 70 stopni. Ja mogę to zmienić na zawór podłogowki, ale po co? To ma działać jak powinno ... trzeba gnębić techa najwidoczniej
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Października 2018 #15 Opublikowano 11 Października 2018 Potwierdzam, ze Tech tak ma. Mialem sterownik zaworu 431 N i dzialo sie podobnie.
sambor Opublikowano 11 Października 2018 #16 Opublikowano 11 Października 2018 Ja pisałem o czymś takim https://allegro.pl/sterownik-przylgowy-na-rure-do-pompy-c-o-termostat-i6464874795.html To typowe zabezpieczenie dodatkowe podłogówki, przy podłodze nastawiane na 45-50C a przy grzejnikach można nastawić tyle ile trzeba, jedyna wada to czas powrotnego zał może być i 10 min- czy nie jest szybki. Montuje się to w szereg z bezpośrednim zasilaniem pompy mieszającej, tak aby rozłączało po osiągnięci danej temp
PioBin Opublikowano 11 Października 2018 #17 Opublikowano 11 Października 2018 @sambor pomysl dobry. Bedzie zwloka az to ostygnie do ponownego zalaczenia, lecz to mniejsze zlo. Te bzdury z kalibracjami akurat mnie to nie przeszkadza gdyz u mnie zawor jest miedzy kotlem a buforem wiec na instalacje i tak idzie jeszcze co innego, ale faktycznie grzejnik 70C jest niebezpieczny. Napisz do nich niech poprawia te byki. Przeciez mozna to kalibrowac w strone do zamkniecia a nie otwarcia?
sambor Opublikowano 11 Października 2018 #18 Opublikowano 11 Października 2018 Z tymi zaw 3-D i sterowaniem to bywa różnie np u mnie sterownik jak wyłącza pompę mieszacza to zawsze zamyka zaw 3-D - takie ma zabezpieczenie aby np podczas grzania CW nie przechodziła wyższa temp na odbiory,
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Października 2018 #19 Opublikowano 11 Października 2018 48 minut temu, PioBin napisał: Napisz do nich niech poprawia te byki. Przeciez mozna to kalibrowac w strone do zamkniecia a nie otwarcia? Tech kalibruje sie w obydwu kierunkach
majer2004 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #20 Opublikowano 11 Października 2018 Jeśli taki to jak ustawić kalibrację w stronę zamknięcia?
Gość Visitor1230 Opublikowano 11 Października 2018 #21 Opublikowano 11 Października 2018 No wlasnie o to chodzi ze sie nie da. Na moim dawniejszym sterze najpierw otwieralo na max, zamykalo potem tez na max. I dopiero zawor szukal swojej pozycji.
PioBin Opublikowano 11 Października 2018 #22 Opublikowano 11 Października 2018 Bubel! :) A wystarczyloby by zamknac i odliczyc potrzebny czas do ostatniej pozycji.
sambor Opublikowano 11 Października 2018 #23 Opublikowano 11 Października 2018 U mnie nic się nie kalibruje ani nie liczy, po to jest za mieszaczem czujnik temp i temp zadana na sterowniku aby czujnik mierzył temp wody i sterownik porównywał z temp zadaną. Tak to się robiło i tak nadal się robi w normalnym świecie.. Np w moim sterowniku jest pozycja czas działania siłownika i uwaga - zaleca się podać dłuższy czas aby było mniej korekt podczas ustawiania, siłownik zawsze idzie od zera otwarcia i jest sprawdzana temp wody, jak za duża to się wraca. Obecnie mam Ara 120sek i ustawienie czas działania 420sek i nie ma problemu z działaniem ani z przekraczaniem temp zadanej.
PioBin Opublikowano 11 Października 2018 #24 Opublikowano 11 Października 2018 @sambor kazdy jeden odmierza czas skoku gdyz jest to sterowanie bez sprzezenia zwrotnego, czyli defacto sterownik NIGDY nie wie jakie jest dokladne polozenie zaworu. To co widzicie na ekranie sterownika to tylko jego przyblizona wartosc. Sterownik wystawia tylko sygnal (w tym wypadku) czasowy o skok - brakuje mu wiedzy czy silownik sie obrocil czy np. jest przelaczony na reczny i stoi w miejscu. Jesli obrocisz go recznie to na wyswietlaczu zmieni ci sie wartosc? Taki szczegol ale istotny. To nie serwo naped.
majer2004 Opublikowano 11 Października 2018 Autor #25 Opublikowano 11 Października 2018 Tak też tłumaczył mi to znajomy hydraulik, teraz pytanie jak rozwiązać problem uruchamiania się pompy C.o, wg mnie to definitywny błąd oprogramowania sterownika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.