Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o poradę odnośnie pieca.

keisyzrk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Potrzebuje pomocy odnośnie pieca. W 2012 roku zmieniliśmy w domu piec. Został wstawiony sąd nwg 23kw- powierzchnia domu 200m^2, kaloryfery 200 żeberek + bojler 150l.

Po zamontowaniu pieca miałem odczucie, że nie paliło się jak w starym, ale było w miarę ok. Po ok 3 latach zaczął się problem z dymieniem po otwarciu drzwiczek. Na początku było to delikatnie ale z każdym miesiącem problem narastal... Niezależnie od temperatury pięca i od tego czym palę (dąb,buk,grab,sosna,brzoza,olcha- drewno suchutkie, węgiel) strasznie się kopci po otwarciu drzwiczek...komin ma wymiary 160x160 i jest szczelny i drożny-co chwilę go czyszcze. W piwnicy jest dostęp do swiezego powietrza, szczeliwa w piecu wymieniłem.. staram się utrzymywać temperature powyżej 60 stopni...

Do tego piec jest straszniejsze załojony..

Proszę o porady. Czy może być tak, że pięć jest uszkodzony?

Opublikowano

Kocioł jest przewymiarowany.Pewnie jeszcze dom ocieplony.Mam nadzieje że palisz suchym drewnem.

Ciekawe jak masz skonstruowaną instalację,czy jest ochrona przed korozją niskotemp.60st na zasilaniu to szału nie ma,pewnie powrót 40/45=smoła w kotle i zawalony komin

Opublikowano

polecam strony
cieplowlasciwe - jest tu kalkulator doboru kotla
czysteogrzewanie - jest tu ciekawy opis jak zwiekszyc efektywnosc palenia, i dostosowac moc kotla do zapotrzebowania

co do powrotu, to musisz zmierzyc jaka dokladnie masz temp na powrocie

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wyliczyłem w kalkulatorze i wyszło że powinien mieć piec ok 18kw.

Co do temperatury to mierzyłem przed chwilą, pali się ok 2 godziny tylko na cwu. Temperatura która pokazuje termometr na piecu-68 stopni, temperatura rury na wyjściu 58stopni a na powrocie 53 stopnie..Po otwarciu pieca dymi masakrycznie...kilka sekund i mgła w kotłowni...

Opublikowano

Wyczyściłem wszystko bardzo dokładnie..czopuch i tą szczelinę też. 16x16 to 256, a 3.14x9x9 to 254, czyli wg mnie wymiary komina ok.

A czy mogło dojść do korozji pieca i dlatego tak kopci?

Opublikowano

Pewnie jak jest ciepło to u Ciebie z ciągiem kiepsko - ukształtowanie terenu, zawiewanie itp.
Możesz kombinować z generatorem ciągu. Ale sprawdź porządnie kocioł bo przy porządnym paleniu i rozgrzanym kominie powinno ciągnąć jak odkurzacz...

Opublikowano

witam

moze glupio zapytam

a jakj jest poziom wilgotnosci paliwa

pozdrawiam

Opublikowano

Próbowałeś palić od góry? 

Nie ubywa wody w intalacji? Mówisz, że komin czysty, w starym piecu nie było problemu w obecnym przez trzy lata też był spokój to może kocioł przerdzewiał i delikatnie sączy się woda? 

Opublikowano

A masz szczelnie zamknięta wyczystke?

Rozbierales czopuch żeby go wyczyścić?

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

zostaje ci tylko do zrobienia test

niezazdroszcze tej zabawy

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.