sarniak11 Opublikowano 4 Października 2018 #1 Opublikowano 4 Października 2018 Witam. Jak najlepiej ustawić CWU ( mam zasobnik 120L cyrkulacja ciepłej wody pompa Wilo, piec wielofunkcyjny ariston 24kw ) Chodzi mi o to co będzie ekonomiczniejsze, jak bedzie 24h podtrzymywać temp 50C. Czy ustawić czasowo. Więcej gazu pójdzie na 24h czy jak będę w pracy wychodzi.sie i załączyć przed moim powrotem ??
sambor Opublikowano 4 Października 2018 #2 Opublikowano 4 Października 2018 Jak masz zbiornik ( bojler) na CW to masz kocioł jedno funkcyjny! Temp na jaką ustawiasz i czasy w których będziesz grzał musisz dostosować do swoich potrzeb, tu ci nikt nie rzetelnie podpowiedy ma inaczej, Np ja grzeję 300l raz dziennie do 50C i to wystarcza
sarniak11 Opublikowano 4 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2018 Błąd w opisie . Mam jednifunjcyjny. Wiem ale co bardziej ekonomiczne: Zostawicz 24h że jak temp spadnie poniżej 50C to dogrzewa,? Czy jak nas nie ma w domu ma podgrzewać, (10-16) i w nocy. Ale wtedy pewnie spadnie sporo temp i będzie np grał 120l od 19c do 50c , i mieć na maksa :/
sambor Opublikowano 4 Października 2018 #4 Opublikowano 4 Października 2018 Temp i częstotliwość grzania wynika z zapotrzebowania na CW. Mnie grzanie ok 18 wystarcza, po za tym okresem korzystam z tego co nagrzeję , mam ustawione że w godzinach 18-20 ma być 50C a po za tym okresem mam to co zostanie po wieczornych użyciach. Czasem rano jest 42C,czasem 38C, a w godzinach rannych to wystarcza, jak wieczorem grzeję to startuję różnie od 30 albo od 34C. U mnie są 3 osoby i zasobnik 300l grzany cały ( 2 wężownice) U ciebie jest zasobnik dużo mniejszy (2,5x) więc jedno grzanie nie wystarczy. Tu naprawdę dużo daje własna praktyka, na to nie ma recepty.
pastor Opublikowano 5 Października 2018 #5 Opublikowano 5 Października 2018 Jak sambor pisze. Tylko własne doświadczenia. Próbuj tydzień tak tydzień inaczej i wyciągnij wnioski. Zwłaszcza jak masz powtarzalne dni i godziny zapotrzebowania na cwu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.