Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc ustawień CWU :):)?

sarniak11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak najlepiej ustawić CWU ( mam zasobnik 120L cyrkulacja ciepłej wody pompa Wilo, piec wielofunkcyjny ariston 24kw )

Chodzi mi o to co będzie ekonomiczniejsze, jak bedzie 24h podtrzymywać temp 50C. Czy ustawić czasowo. Więcej gazu pójdzie na 24h czy jak będę w pracy wychodzi.sie i załączyć przed moim powrotem ??

Opublikowano

Jak masz zbiornik ( bojler) na CW to masz kocioł jedno funkcyjny!

Temp na jaką ustawiasz i czasy w których będziesz grzał musisz dostosować do swoich potrzeb, tu ci nikt nie rzetelnie podpowiedy ma inaczej,

Np ja grzeję 300l raz dziennie do 50C i to wystarcza

Opublikowano

Błąd w opisie . Mam jednifunjcyjny. 

Wiem ale co bardziej ekonomiczne: 

Zostawicz 24h że jak temp spadnie poniżej 50C to dogrzewa,? Czy jak nas nie ma w domu ma podgrzewać,  (10-16) i w nocy.  Ale wtedy pewnie spadnie sporo temp i będzie np grał 120l od 19c do 50c , i mieć na maksa  :/

Opublikowano

Temp i częstotliwość grzania wynika z zapotrzebowania na CW.

Mnie grzanie ok 18 wystarcza, po za  tym okresem korzystam z tego co nagrzeję , mam ustawione że w godzinach 18-20 ma być 50C a po za tym okresem mam to co zostanie po wieczornych użyciach.

Czasem rano jest 42C,czasem 38C, a w godzinach rannych to wystarcza, jak wieczorem grzeję to startuję różnie od 30 albo od 34C.

U mnie są 3 osoby i zasobnik 300l  grzany cały  ( 2 wężownice)

U ciebie jest zasobnik dużo mniejszy (2,5x) więc jedno grzanie  nie wystarczy.

Tu naprawdę dużo daje własna praktyka, na to nie ma recepty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.