pomidor86 Opublikowano 30 Września 2018 #1 Opublikowano 30 Września 2018 Cześć, posiadam piec KRS TECH Aqua Duo 20 kW ze sterownikiem Tech ST 48. Zakupiłem węgiel i przy paleniu mam dużo niewypalonego węgla. (przesyłam zdjęcia do podglądu) Mam piec ustawiony w następujących parametrach: Temperatura zadana CO 52* Temperatura zadana CWU 45* czas podawania 5 sek przerwa podawania 45 sek siła nadmuchu 35 bieg praca podtrzymywania 5 sek przerwa podtrzymywania 23 min wentylator w podtrzymaniu czas pracy 15 sek czas przerwy 20 min Ogrzewany jest domek piętrowy łącznie 140 m2, założone jest też ogrzewanie podłogowe na 40 m2. Bardzo proszę o pomoc w odpowiednim ustawieniu co zmienić aby węgiel się wypalał a nie tylko przelatywał przez piec.
YaroXylen Opublikowano 1 Października 2018 #2 Opublikowano 1 Października 2018 Witam Ciebie kolego. Niestety jesteś "ofiarą" przewymiarowanego kotła!! Przypuszczam że dwa takie domu kolega by ogrzał a wystarczyłby Tobie 12kW. Piec praktycznie stoi i kisi opał stąd tyle tego niedopału. Część paleniska po prostu gaśnie. Podaj częściej przedmuchy zmniejsz podawanie węgla w przestojach, wydłużając czasy(krotność). Tyle teorii, a w praktyce powinno pomóc, tylko że nie znam twojego sterownika więc na pewno lepiej , jakby wypowiedział się któryś z GURU tego forum, gdyż są tutaj fachmani mający opanowane te sterowniki. Koledzy na pewno pomogą tylko chwilkę poczekaj. Pozdrawiam cieplutko.YARO.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Października 2018 #3 Opublikowano 1 Października 2018 24 kW na 140m... o matko bosko. Jakby ten dom byl dziurawy jak sito to w najwiekszy mroz starczyloby 15. To co poteguje minus to palnik. Pewnie 30 kW w dodatku kwadraciak. Wszystkie nieszczescia do kupy razem wziete. Ma kolega niespalony wegiel w popielniku. Czyli nalezy wzdluzyc drastycznie przerwe podawania. Na moje oko 60-70 sek. I dobrac powietrze tak zeby zar powstal na calym palniku . O temp. zadanej w tym potworze na poziomie 52 stopni radze zapomniec. Agonia tego kotla bedzie postepowala szybciej niz inflacja w Wenezueli. No chyba, za do pasma nieszczesc zaliczymy brak zaworu mieszajacego.
krisgie Opublikowano 1 Października 2018 #4 Opublikowano 1 Października 2018 Tu jeszcze można by spróbować jakiś słabszy węgiel np Jaret ~21Mj.
Gość robin60 Opublikowano 1 Października 2018 #5 Opublikowano 1 Października 2018 Tu nic Cię kolego nie uratuje jedynie wymiana na mniejszy palnik ekoenergii jak nie chcesz pchać się w koszty. Ale to i tak koszt około 2 tyś. No i jeszcze zależy co tam masz w sterowniku jaki program czy jest możliwość zejść na palnik z z algorytmem dla mniejszej ekoenergii. Jak to sterownik PLUM to mogę Ci pomóc jak inny to znajdą się inni do pomocy. Na forum w dziale ogłoszeń jest sterownik PLUM ecomax 800 R3 ale facet drogo krzyczy. Możesz do niego na PW napisać ile zejdzie z ceną. A jak nie to pozostaje wgranie programu do Twego pod mniejszy palnik. To najtańsze rozwiązanie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 1 Października 2018 #6 Opublikowano 1 Października 2018 Kolega pisal ze ma TECH ST 48
gilal Opublikowano 1 Października 2018 #7 Opublikowano 1 Października 2018 Witam Moj szwagier ma do sprzedania cały zestaw od sasa solid14kW, czyli: Palnik obrotowy z podawaniem i zbiornikiem na eko Do tego sterownik recalart multifun z czujnikiem żaru i całe okablowanie. Pozdrawiam :)
rafcioa4 Opublikowano 2 Października 2018 #8 Opublikowano 2 Października 2018 Mój brat ma taki sam kocioł jak ty i te same problemy. Wymienił sterownik na Spp od boleckiego i jak to powiedział " pierwszy raz widzi ogień na tym palniku " , jednak chyba najlepszym rozwiązaniem by było wymiana palnika np. ardeo
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Października 2018 #9 Opublikowano 2 Października 2018 Co do palnika ardeo to sie zgodze. Porzadna rzecz. Ale Boleckiego sterownika za darmo bym nie wzial.
rafcioa4 Opublikowano 2 Października 2018 #10 Opublikowano 2 Października 2018 ja mam i nie narzekam . Dla mnie super.
shogunzlasa Opublikowano 2 Października 2018 #11 Opublikowano 2 Października 2018 Nigdy nie jest tak, że to się nie będzie w ogóle palić - przecież w lecie kocioł bez odbioru siedzi kilka godzin w podtrzymaniu i niedopałków nie ma jak się go jako-tako ustawi. Włożenie palnika do dużego kotła też dobrym rozwiązaniem nie jest - zwłaszcza jak komin jest ceglany i powrót kiepsko zabezpieczony. Tylko ustawienie tego jak ktoś nie ma pojęcia o niczym to masakra. Zważając na to, że wszystko zależy od wszystkiego - węgla, ciągu kominowego, wkładu kominowego, odbioru, histerezy itd...
pomidor86 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #12 Opublikowano 2 Października 2018 W dniu 1.10.2018 o 14:19, Visitor1230 napisał: Ma kolega niespalony wegiel w popielniku. Czyli nalezy wzdluzyc drastycznie przerwe podawania. Na moje oko 60-70 sek. I dobrac powietrze tak zeby zar powstal na calym palniku . O temp. zadanej w tym potworze na poziomie 52 stopni radze zapomniec. Agonia tego kotla bedzie postepowala szybciej niz inflacja w Wenezueli. No chyba, za do pasma nieszczesc zaliczymy brak zaworu mieszajacego. To jaka temperaturę powinienem ustawić ??
pomidor86 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 2 Października 2018 Powierzyłem metraże i w sumie wyszło około 170 m2 powierzchni piec 20 kw. Dwie pompy. Pierwsza grzejniki i podłogówkę, a druga bojler. Do tego zawór czterodrożny ustawiony na 7/10. Pale w tym piecu już kilka sezonów. Przeważnie kupowałem węgiel bartex silver i nie było żadnych problemów. Teraz zmieniłem dostawce i zaczęły się problemy z niedopalonym węglem. Z chęcią bym i może zmienił palnik itp, ale nie znam się na tym. Jest tutaj może ktoś mieszkający niedaleko Żnina?? aby ocenić jak to wszystko poprzerabiać. Pozd i dzięki za pomoc
pomidor86 Opublikowano 5 Października 2018 Autor #14 Opublikowano 5 Października 2018 Mam suchy węgiel, a w podajniku skrapla się woda i jest jej dosyć dużo. Czym to może być spowodowane. Malowałem zbiornik farbą poliuretanową przed sezonem nie wiem czy to może mieć związek.
Gość Oldek Opublikowano 5 Października 2018 #15 Opublikowano 5 Października 2018 W dniu 2.10.2018 o 15:25, pomidor86 napisał: Pale w tym piecu już kilka sezonów. Przeważnie kupowałem węgiel bartex silver i nie było żadnych problemów. Teraz zmieniłem dostawce i zaczęły się problemy z niedopalonym węglem. A po co było zmieniać dostawcę, jeśli sam piszesz że nie było problemów? Wróć do Bartex'u i znowu nie będzie problemów!!
michalwa Opublikowano 5 Października 2018 #16 Opublikowano 5 Października 2018 19 minut temu, pomidor86 napisał: Mam suchy węgiel, a w podajniku skrapla się woda i jest jej dosyć dużo. Czym to może być spowodowane. Malowałem zbiornik farbą poliuretanową przed sezonem nie wiem czy to może mieć związek. A nie czuć czasem dymu w kotłowni? Możliwe że dym się cofa do podajnika a tam skrapla. Jeśli tak to uszczelka zasobnika do wymiany.
pomidor86 Opublikowano 5 Października 2018 Autor #17 Opublikowano 5 Października 2018 nie czuć dymu. Jak kocioł nie pracuje to po otwarciu zasobnika dymu nie ma, a jak pracuje i otwieram to dymu pełno. Uszczelka już jest cała nasączona wodą. - jak zamykam zasobnik to taki dźwięk jest jak ta woda z tej uszczelki się wydobywa. A czym może być spowodowane, że dym się cofa??
Gość Oldek Opublikowano 5 Października 2018 #18 Opublikowano 5 Października 2018 Może lektura tego tematu trochę pomoże
Jasiek11 Opublikowano 12 Listopada 2018 #19 Opublikowano 12 Listopada 2018 W kwestii niedopalonego węgla, zwiększasz przerwe w podawaniu, przy minimalnym podawaniu, w St 48 to bodajże 5 sek. U siebie mam obecnie 5/90 a i tak czasem nie dopala. Wtedy zwiększam nadmuch. Kocioł Aqua duo, o rozmiar mniejszy, bo 15 kW ale palnik pewnie ten sam. Uszczelnij też korone palnika i udrożnij otwory dopalające w koronie. Przy okazji wybierz z palnika popiół. Do tego szamotka na skraju palnika z przeciwległej strony podawania.
Jasiek11 Opublikowano 12 Listopada 2018 #20 Opublikowano 12 Listopada 2018 Sporo smoły, może za mały nadmuch choć 35% to sporo, zależy jakie ustawienia serwisowe wentylatora i jaki wentylator. Sprawdzic też trzeba by kondensator w wentylatorze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.