Juzef Opublikowano 30 Września 2018 #1 Opublikowano 30 Września 2018 Uszanowanie Nabyłem drogą kupna i użytkuję inwerter solarny SINUSPRO 2000S. Problem jest tego typu, że pracując na zasilaniu słonecznym inwerter zakłóca radio Unitra Śnieżka, odbierające na falach długich. Radio znajduje się w prostej linii ok. 4m od inwertera, przez betonowy strop. Nie sprawdzałem tego samego radia na dalszych dystansach. Wiem tylko, że nie ma znaczenia, czy radio jest akurat zasilane z samego inwertera, czy z sieci energetycznej. Współczesne radio FM w tym samym miejscu działa bez zakłóceń. Producent rozkłada ręce twierdząc, że nie ma podobnego radia, by to przetestować. A ja myślałem raczej, że takie urządzenie (inwerter) powinno być z mocy jakichś norm zabezpieczone przed zakłócaniem innych sprzętów. Czy też może radio na fale długie jest tak podatne na zakłócenia, że trzeba się z tym liczyć? Ktoś miał może podobne problemy albo potrafi rozstrzygnąć, czy to problem z inwerterem, czy naturalna kolej rzeczy? Pzdr.
PioBin Opublikowano 30 Września 2018 #2 Opublikowano 30 Września 2018 Probowales owinac na probe ten inwerter folia aluminiowa?
Hermogenes Opublikowano 30 Września 2018 #3 Opublikowano 30 Września 2018 Na schemacie blokowym widać że jest tam jakiś filtr za trafem , można dodać przed trafem kondensatorki zamykające 2-6 nF na 1000 V jeśli nie ma. Schematu ideowego w sieci nie znalazłem więc strzelam. Superheterodyny AM tak mają, są czułe na zakłócenia. poz Hermogenes
sambor Opublikowano 30 Września 2018 #4 Opublikowano 30 Września 2018 Superheterodyna czy nie ale urządzenie nie powinno tak siać, ja mam Światowida , stojącego obok UPS-a 1000VA i nie ma problemu ani przy zasilania z sieci ani przy zasilania z UPS-a.
Hermogenes Opublikowano 30 Września 2018 #5 Opublikowano 30 Września 2018 Twoje radyjko jest lampowe EBF 89 miała nawet ekran nałożony na bańkę A śnieżka jak stały dwie obok siebie to jedna zakłócała drugą. Swoją drogą powinien być inwerter odkłócony, tu masz rację; dlatego napisałem nie wiem co tam dżemie. poz Hermogenes
mac65 Opublikowano 30 Września 2018 #6 Opublikowano 30 Września 2018 Radio unitra śnieżka ma już ponad 30 lat więc i pojemność kondensatorów elektrolitycznych w prostowniku tegoż radia już dawno nie ma deklarowanej pojemności co odpowiada za wygładzanie napięcia za prostownikiem . po prostu filtry już nie działają jak należy bo kondziołki powysychały . Poza tym aby to radio działało bez zakłóceń na tym zakresie powinno mieć wpięte z tyłu w gniazdo uziemienie a w druga dziurkę antenę zewnętrzną ., następne dwie są dla anteny ukf 300 ohm. Jeszcze jeden powód to może być uszkodzenie cewki anteny ferrytowej wewnętrznej . Proponuję przestroić na wysoki ukf ( koszt parę złoty ) i słuchać miej zaangażowanych stacji ( oczywiście jeśli masz do niego taki sentyment) . Sam inwerter nie powinien być źródłem zakłóceń jeżeli jest sprawny . Problem może się pojawiać przy niewłaściwym ułożeniu kabli np. w pętlę która tworzy wtedy cewkę powodującą zakłócenia elektromagnetyczne jak również przy większych poborach prądu wytworzyć przepięcie które może zniszczyć sam inwerter . Takie zjawisko występuje nawet przy zwykłym przedłużaczu nawiniętym na bęben do którego podłączymy indukcyjne obciążenie rzędu np. 1 kW mocy . Pozdrawiam
Jozefg1 Opublikowano 1 Października 2018 #7 Opublikowano 1 Października 2018 Nie powinno zakłócać - zgłoś problem do producenta czyli firmy VOLT. Swoją drogą to emisje AM są podatne na zakłócenia impulsowe i czasem trudno się pozbyć tego szumu... Problem nie występuje w emisji FM na UKF Jakimś wyjściem może być stosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych jak choćby listwy zasilające stosowane do komputerów , mają z reguły zamontowany filtr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.