Tsport Opublikowano 23 Września 2018 #1 Opublikowano 23 Września 2018 Mam małą rozkminkę na temat wyboru pompy do cyrkulacji. System CWU jest rozdzielaczowy, od kotła do rozdzielacza około 4 metrów. Z rozdzielacza jedna sekcja idzie do łazienki do WC, tu chciałbym dać trójnik i pociągnąć do kotła około 2 metrów cyrkulację. Możecie polecić jakąś pompę cyrkulacyjną, na co zwrócić uwagę. Mój kocioł i sterownik umożliwia obsługę cyrkulacji.
Tsport Opublikowano 24 Września 2018 Autor #2 Opublikowano 24 Września 2018 LFP LESZNO ERGA 3W - cena 400zł CPI 15-15 IBO 28W - cena 170zł Co sądzicie o powyższych propozycjach? Chętnie kupiłbym pompę do 200 zł. Wydaje mi się, że inwestycja w droższą pompę o tylko lepszych parametrach energetycznych nie zwróci się w szybkiej perspektywie czasu. Pytanie czy jakościowo IBO CPI jest ok?
sambor Opublikowano 24 Września 2018 #3 Opublikowano 24 Września 2018 Zależnie od trybu pracy pompy - czy ciągle czy z przerwami roczna różnica w pracy tych pomp będzie od około 30 - 120zł , czyli pompa droższa w zakupie zacznie zarabiać po ok 3 lat. decyzja zależy od ciebie - ibo to skośnooki badziew.
szelest Opublikowano 24 Września 2018 #4 Opublikowano 24 Września 2018 "Cyrkulacja ciepłej wody użytkowej - plusy i minusy" http://ladnydom.pl/budowa/1,106580,13367660,Cyrkulacja_cieplej_wody_uzytkowej___plusy_i_minusy.html
Tsport Opublikowano 24 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 24 Września 2018 U mnie pompa będzie na pewno chodzić okresowo więc "energooszczędność" nie jest priorytetem. Szukam pompy w dobrej cenie i przystępnej jakości a jak będzie w miarę energooszczędna to już super czyli kompromis Co możecie polecić? PS. notabene IBO się chwali, że została odznaczona srebrnym godłem "KONSUMENCKI LIDER JAKOŚCI 2015", w kategorii pompy obiegowe i cyrkulacyjne, będąc w opinii respondentów, najlepszą jakościowo z polskich marek. Poniżej wpis fotohobby z forum muratora odnośnie kosztów użytkowania pompy cyrkulacyjnej: Pompa cyrkulacyjna dziala u mnie 4.6 godziny na dobę.W roku to 1680 godzinTa, zuzywająca 28w zuzyje rocznie 47kW (jakieś 26zl)Ta, zuzywająca 4x mniej zuzyje 12kW (8,5zł)Różnica - 17, 5 zł.Róznica w cenie pomp około 150-200 zł, więc okres zwrotu 10 lat, o ile pompy się nie posypią.
sambor Opublikowano 24 Września 2018 #6 Opublikowano 24 Września 2018 Ibo się może chwalić czym chce, niech pokażą certyfikat CE - tam jest wszystko podane. Firmę Dambat znam dobrze , sami nic nie produkują część produktów jest z Włoch, większość z dalekiego wschodu. Te wyliczenia, które zaprezentowałeś nie są twoje, więc mogą być psu na budę, gdyż każda inst jest inna i inaczej musi pompa pracować aby osiągnąć to co ci potrzeba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.