Zieciu971 Opublikowano 10 Września 2018 #1 Opublikowano 10 Września 2018 Witam serdecznie ! :) Jako że sezon grzewczy już za niedługo postanowiłem trochę zmodernizować kotłownię i chciałbym się dopytać czy przedstawiony przeze mnie schemat będzie prawidłowy. Oczywiście jest on dużym uogólnieniem :) W załączniku przykładowy schemat z legendą, dodam iż krótki obieg i pompa p1 będą sterowane najpewniej termostatem przylgowym, tak aby pompa działała cały czas. Całością będzie zarządzał sterownik SKZP-02 oraz TECH ST-431n do drugiego zaworu 3D. Nasuwa mi się przy okazji pytanie czy tyle zaworów zwrotnych wystarczy ? Czy nie spotkam się ze zjawiskiem wpychania ciepłej wody w powrót obiegów ? Czy nie zastosować dodatkowo zaworów zaraz przy wejściu powrotu w pętlę krótkiego obiegu aby nie wpychało z niej wody właśnie w powroty. Pozdrawiam !
odpowietrznik Opublikowano 10 Września 2018 #2 Opublikowano 10 Września 2018 Zła lokalizacja zaworów zwrotnych.Instalacja jak w załączniku.Przed każdą z pomp filtr osadnikowy
Zieciu971 Opublikowano 11 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Września 2018 Że tak zapytam, czy musi być montowany zawór grzybkowy ?
sambor Opublikowano 11 Września 2018 #4 Opublikowano 11 Września 2018 Tak , musi być zamontowany, on służy do dokładnej regulacji przepływu na obiegu kotłowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.