Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie zaworu zespolonego z rurą miedzianą bez lutowania

arturocki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam być może banalne pytanie, ale chcę się upewnić, aby nie narobić bałaganu. Wymieniam grzejniki w mieszkaniu i zakupiłem zawór zespolony do grzejnika z podłączeniem dolnym. O ile samo podłączenie do grzejnika jest oczywiste, to do podłączenia z rurką miedzianą tegoż zaworu mam pytanie. W zestawie były dwa komplety jeden do PCV drugi do rurek miedzianych. Czy do rury miedzianej to jest ten zestaw jak na zdjęciu i czy kolejność oraz układ ma być taki jak poniżej?

zawor.jpg

Opublikowano

Przy rurze miedzianej masz kolejność trochę inną -rura na nią nakrętka, uszczelka, pierścień dociskowy - ten przecięty i zawór.

Uszczelkę warto posmarować np pastą do skręcania lub wazeliną.

Opublikowano

...ale to jest ta sama złączka tylko zrobiona od góry :) ...lewa i prawa strona to dokładnie te same elementy, to są dwa zdjęcia zestawione obok siebie. Tak to się układa na rurce fi15, pasuje idealnie.

zawor3.jpg

Opublikowano

Załączam też fotkę zaworu od środka jest tam frez pod kątem. System jest firmy INVENA - może to coś pomoże, nie mogę znaleźć w internecie dokładnej instrukcji.

zawor4.jpg

Opublikowano

...bo jest jeszcze w zestawie drugi komplet złączek, ale po zaciśnięciu średnica robi się 16mm i wydaje mi się że rurka jest luźna. Dlatego myślę że to jest do rurek PCV.

zawor5.jpg

Opublikowano

Ano właśnie tak myślałem, tylko nie wiedziałem jak to się zwie, czyli montuję wg wskazówek, zestaw jak na zdjęciu z rurką miedzianą. Wielkie DZIĘKI za wyprowadzenie z błędu.

Opublikowano

Jeżeli jest tak na zdjęciu z postu #5 to awedlug mnie jest źle. Czarna uszczelka powinna być zamieniona miejscami z pierścieniem dociskowym.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba masz rację, na malutkim ekranie widziałem w 1 poście lewe zdjęcie - płaską uszczelkę gumową - zdjęcie po lewej stronie i dlatego sugerowałem zmianę kolejności.

Na następnych postach już mniej patrzyłem na zdjęcia .

Moja wina, mam nadzieję że nie zaleje kolega mieszkania.

Opublikowano

W pierwszym poście zdjęcie po prawej - tak to ma być złożone.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.