arturocki Opublikowano 7 Września 2018 #1 Opublikowano 7 Września 2018 Witam, mam być może banalne pytanie, ale chcę się upewnić, aby nie narobić bałaganu. Wymieniam grzejniki w mieszkaniu i zakupiłem zawór zespolony do grzejnika z podłączeniem dolnym. O ile samo podłączenie do grzejnika jest oczywiste, to do podłączenia z rurką miedzianą tegoż zaworu mam pytanie. W zestawie były dwa komplety jeden do PCV drugi do rurek miedzianych. Czy do rury miedzianej to jest ten zestaw jak na zdjęciu i czy kolejność oraz układ ma być taki jak poniżej?
sambor Opublikowano 7 Września 2018 #2 Opublikowano 7 Września 2018 Przy rurze miedzianej masz kolejność trochę inną -rura na nią nakrętka, uszczelka, pierścień dociskowy - ten przecięty i zawór. Uszczelkę warto posmarować np pastą do skręcania lub wazeliną.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 7 Września 2018 Dziękuję za szybką odpowiedź ...czyli taki układ jak poniżej? Pasta do skręcania, czyżby to ta sama jaką się używa do pakuł?
sambor Opublikowano 7 Września 2018 #4 Opublikowano 7 Września 2018 Tak, tylko to nie ta złączka. Powinna być ta lewa z pierwszego postu Pasta taka jak do pakuł.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #5 Opublikowano 7 Września 2018 ...ale to jest ta sama złączka tylko zrobiona od góry :) ...lewa i prawa strona to dokładnie te same elementy, to są dwa zdjęcia zestawione obok siebie. Tak to się układa na rurce fi15, pasuje idealnie.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 7 Września 2018 Załączam też fotkę zaworu od środka jest tam frez pod kątem. System jest firmy INVENA - może to coś pomoże, nie mogę znaleźć w internecie dokładnej instrukcji.
sambor Opublikowano 7 Września 2018 #7 Opublikowano 7 Września 2018 Wszystko jest OK, Dodatkowa uwaga - to zawór raczej do grzejnika łazienkowego zasilanego od dołu, do grzejnika pokojowego blaszanego się nie nadaje.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 7 Września 2018 ...ale chcę go zastosować do grzejnika dekoracyjnego GORGIEL, wysokiego z podłączeniem dolnym, bodajże CEZAR I.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #9 Opublikowano 7 Września 2018 ...bo jest jeszcze w zestawie drugi komplet złączek, ale po zaciśnięciu średnica robi się 16mm i wydaje mi się że rurka jest luźna. Dlatego myślę że to jest do rurek PCV.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #11 Opublikowano 7 Września 2018 Ano właśnie tak myślałem, tylko nie wiedziałem jak to się zwie, czyli montuję wg wskazówek, zestaw jak na zdjęciu z rurką miedzianą. Wielkie DZIĘKI za wyprowadzenie z błędu.
MikiQ Opublikowano 7 Września 2018 #12 Opublikowano 7 Września 2018 Jeżeli jest tak na zdjęciu z postu #5 to awedlug mnie jest źle. Czarna uszczelka powinna być zamieniona miejscami z pierścieniem dociskowym. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 7 Września 2018 #13 Opublikowano 7 Września 2018 Chyba masz rację, na malutkim ekranie widziałem w 1 poście lewe zdjęcie - płaską uszczelkę gumową - zdjęcie po lewej stronie i dlatego sugerowałem zmianę kolejności. Na następnych postach już mniej patrzyłem na zdjęcia . Moja wina, mam nadzieję że nie zaleje kolega mieszkania.
arturocki Opublikowano 7 Września 2018 Autor #14 Opublikowano 7 Września 2018 oooo raju na szczęście jeszcze tego nie zmontowałem... czyli moje pierwsze domysły były słuszne?!
sambor Opublikowano 7 Września 2018 #15 Opublikowano 7 Września 2018 Nie potrzebnie dałeś tą lewą fot w pierwszym poście, ona mnie zmyliła. Jeszcze raz przepraszam za zmyłkę
MikiQ Opublikowano 9 Września 2018 #16 Opublikowano 9 Września 2018 W pierwszym poście zdjęcie po prawej - tak to ma być złożone. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
arturocki Opublikowano 9 Września 2018 Autor #17 Opublikowano 9 Września 2018 I tak też zrobiłem, dziękuję!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.