wojciech237 Opublikowano 4 Września 2018 #1 Opublikowano 4 Września 2018 Robię ogrzewanie podłogowe. Sam położyłem sobie styropian i rurki. Powierzchnia 100m2. Przyszedł wylewkarz i stwierdził że jest trochę za wysoko względem drzwi wejściowych i tarasowych i wyjdzie trochę chuda wylewka rzędu 5 cm. Dlatego trzeba dozbroić jastrych. Wylewkarz kazał kupić siatki zbrojeniowe 3mm i sam je wczoraj ułożył. Niestety byłem nieostrożny i trochę pochodziłem po tych rurkach na których leżą siatki. Potrzebowałem przynieść narzędzia z poddasza... Zauważyłem że w miejscu gdzie chodziłem na rurkach PEX zrobiły się niewielkie odciski od tych siatek zbrojeniowych. Pytanie czy to szkodliwe? Czy ktoś spotkał się z takim problemem? We wtorek mają mi lać wylewkę a ja trochę boje się o te rurki...
sambor Opublikowano 4 Września 2018 #2 Opublikowano 4 Września 2018 Jak lekko wgniecione i nie załamana rura to nic nie nie stanie. Weź sobie kawałek takiej rury i stań na niej przez takie zbrojenie - efekt oglądnij. Takich "kwiatków" nie było by jakbyś na czas takich prac i na czas zalewania napełnił instalację wodą, co jest normą przy takich pracach.
shogunzlasa Opublikowano 5 Września 2018 #3 Opublikowano 5 Września 2018 Możesz dozbroić wylewkę włóknami PP
wojciech237 Opublikowano 5 Września 2018 Autor #4 Opublikowano 5 Września 2018 Dołączyłem zdjęcia. Najpierw były rurki, potem napełniłem instalację a dopiero potem wylewkarz dał siatki. Dzwoniłem do instalatora i ten mówi że siatek przy podłogowym się nie daje bo przedziurawią rurkę :/ Naprawdę nie mam się czego obawiać? Wiele rurek ma takie wgniecenia jak na foto. Gdzieś na 0,5 - 1mm głębokie.
MikiQ Opublikowano 7 Września 2018 #5 Opublikowano 7 Września 2018 Nie daje się siatek. Najlepiej zrobić wylewu anhydrytowe. A jak cementowe to dodaje się plastyfikator.Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
wojciech237 Opublikowano 8 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 8 Września 2018 Plastyfikator spowalnia tylko wiązanie. Nie zwiększy wytrzymałości betonu na rozciąganie. Co zrobić jak siatki już są i jeszcze powgniatały rurki jak na foto wyżej?
sambor Opublikowano 8 Września 2018 #7 Opublikowano 8 Września 2018 Z tych zdjć 2 posty wyżej wynika że ktoś nie pomyslał przy układaniu tej siatki, będzie ona przeszkadzała w prawidłowym otuleniu rur wylewką. Przy rzadkiej wylewce jest problem ze źle ułożoną folią metalizowaną - folia miejscami się podnosi przez co wylewka może podejść pod folię. Natomiast przy gęstej wylewce powstaną puste miejsca gdyż wylewka może zawiesić się na siatce i rurze przez co nie spłynie w dół i nie otuli prawidłowo rur.
laptop Opublikowano 8 Września 2018 #8 Opublikowano 8 Września 2018 W dniu 5.09.2018 o 00:32, wojciech237 napisał: Dlatego trzeba dozbroić jastrych. Wylewkarz kazał kupić siatki zbrojeniowe 3mm i sam je wczoraj ułożył. Włos się na głowie jeży. Siatki przy ogrzewaniu podłogowym... Szkoda, że już położone, bo z drutu 6mm byłoby pewniej. Tylko i wyłącznie: W dniu 5.09.2018 o 07:23, shogunzlasa napisał: Możesz dozbroić wylewkę włóknami PP Zapytaj czy ten "wylewkarz" słyszał o czymś takim? Jeśli nie, to poszukaj innego wykonawcy. Szkoda Twoich nerwów. Poza tym, robiąc tą wylewkę będzie musiał się jakoś poruszać, daje gwarancję, że nie uszkodzi instalacji? Tak jeszcze dopytam z ciekawości. Rozumiem, że ta wylewka będzie z mixokreta?
MikiQ Opublikowano 9 Września 2018 #9 Opublikowano 9 Września 2018 Plastyfikator ma za zadanie uplastycznic wylewke żeby nie pękała przy naprezeniach związanych że zmiana temperatury. Możesz dorzucic też włókna. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #10 Opublikowano 10 Września 2018 Ale co Panowie jest tak, źle że trzeba rozebrać i wszystko od nowa czy można tak zostawić?
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #11 Opublikowano 10 Września 2018 Ja bym tą siatkę zdjął i zalał anhydrytem wtedy nawet wystarczy 2cm nad rurami.
odpowietrznik Opublikowano 10 Września 2018 #12 Opublikowano 10 Września 2018 Wydaje mi się że trochę mało rura ok.1,5cm+2cm w sumie =3,5cm maławo nawet jak na anhydryt)Z tego co się orientuje powinno być 5cm całość wylewki anhydr. przy standardowej 6,5cm
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #13 Opublikowano 10 Września 2018 Na dobrym anhydrycie 4cm już wystarczy
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #14 Opublikowano 10 Września 2018 Anhydrutu nie chce bo to gips. To wylewka w starym domu, pod łazienką i pod pokojem dla dzieci i kuchnią. Wilgoć wejdzie i będzie nieciekawie. Rozumiem, że samo uszkodzenie rurek nie jest krytyczne? Nie chciałbym skuwać posadzki za parę lat...
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #15 Opublikowano 10 Września 2018 Poczytaj w necie co to jest wylewka anhydrytowa. To wcale nie gips, tylko bardzo mocny specjalny beton
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #16 Opublikowano 10 Września 2018 http://tynkiwylewki.pl/oferta/wylewki-maszynowe/co-to-jest-wylewka-anhydrytowa Po stwardnieniu wylewka anhydrytowa stanowi niepalny gips dwuwodny, o szczególnych właściwościach ognioochronnych.
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #17 Opublikowano 10 Września 2018 Wylewka anhydrytowa jest dużo mocniejsza niż wylewki betonowe i wcale nie chłonie wody, to wbrew nazwie specjalny cement, który po wyschnięciu jest jak marmur a nie jak gips. Mam wylewki z anhydrytu i żadna nie wciąga wody, ale to muszą być wylewki z Lafarge Agilia Sols a nie takie które są robione z gipsu. 3-4 lata wstecz to wraz kolegą kładliśmy po 3000m2 / rok takich wylewek , oczywiście wraz z podłogówką.. Sprawdź w charakterystykach Lafarge i np Knaufa lub Bolixa jaka jest ich chłonność wody. Ale to twoja decyzja.
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #18 Opublikowano 10 Września 2018 Może i tak, ale ja wole mieć temat za sobą. Ten wylewkarz który mi to robi robi tylko cementowe miksokretem. W każdym razie można zalewać? Nie ma dużych szans na rozstrzelenienie rurek?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.