wojciech237 Opublikowano 4 Września 2018 #1 Opublikowano 4 Września 2018 Robię ogrzewanie podłogowe. Sam położyłem sobie styropian i rurki. Powierzchnia 100m2. Przyszedł wylewkarz i stwierdził że jest trochę za wysoko względem drzwi wejściowych i tarasowych i wyjdzie trochę chuda wylewka rzędu 5 cm. Dlatego trzeba dozbroić jastrych. Wylewkarz kazał kupić siatki zbrojeniowe 3mm i sam je wczoraj ułożył. Niestety byłem nieostrożny i trochę pochodziłem po tych rurkach na których leżą siatki. Potrzebowałem przynieść narzędzia z poddasza... Zauważyłem że w miejscu gdzie chodziłem na rurkach PEX zrobiły się niewielkie odciski od tych siatek zbrojeniowych. Pytanie czy to szkodliwe? Czy ktoś spotkał się z takim problemem? We wtorek mają mi lać wylewkę a ja trochę boje się o te rurki... Cytuj
sambor Opublikowano 4 Września 2018 #2 Opublikowano 4 Września 2018 Jak lekko wgniecione i nie załamana rura to nic nie nie stanie. Weź sobie kawałek takiej rury i stań na niej przez takie zbrojenie - efekt oglądnij. Takich "kwiatków" nie było by jakbyś na czas takich prac i na czas zalewania napełnił instalację wodą, co jest normą przy takich pracach. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 5 Września 2018 #3 Opublikowano 5 Września 2018 Możesz dozbroić wylewkę włóknami PP Cytuj
wojciech237 Opublikowano 5 Września 2018 Autor #4 Opublikowano 5 Września 2018 Dołączyłem zdjęcia. Najpierw były rurki, potem napełniłem instalację a dopiero potem wylewkarz dał siatki. Dzwoniłem do instalatora i ten mówi że siatek przy podłogowym się nie daje bo przedziurawią rurkę :/ Naprawdę nie mam się czego obawiać? Wiele rurek ma takie wgniecenia jak na foto. Gdzieś na 0,5 - 1mm głębokie. Cytuj
MikiQ Opublikowano 7 Września 2018 #5 Opublikowano 7 Września 2018 Nie daje się siatek. Najlepiej zrobić wylewu anhydrytowe. A jak cementowe to dodaje się plastyfikator.Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka Cytuj
wojciech237 Opublikowano 8 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 8 Września 2018 Plastyfikator spowalnia tylko wiązanie. Nie zwiększy wytrzymałości betonu na rozciąganie. Co zrobić jak siatki już są i jeszcze powgniatały rurki jak na foto wyżej? Cytuj
sambor Opublikowano 8 Września 2018 #7 Opublikowano 8 Września 2018 Z tych zdjć 2 posty wyżej wynika że ktoś nie pomyslał przy układaniu tej siatki, będzie ona przeszkadzała w prawidłowym otuleniu rur wylewką. Przy rzadkiej wylewce jest problem ze źle ułożoną folią metalizowaną - folia miejscami się podnosi przez co wylewka może podejść pod folię. Natomiast przy gęstej wylewce powstaną puste miejsca gdyż wylewka może zawiesić się na siatce i rurze przez co nie spłynie w dół i nie otuli prawidłowo rur. Cytuj
laptop Opublikowano 8 Września 2018 #8 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) W dniu 5.09.2018 o 00:32, wojciech237 napisał: Dlatego trzeba dozbroić jastrych. Wylewkarz kazał kupić siatki zbrojeniowe 3mm i sam je wczoraj ułożył. Włos się na głowie jeży. Siatki przy ogrzewaniu podłogowym... Szkoda, że już położone, bo z drutu 6mm byłoby pewniej. Tylko i wyłącznie: W dniu 5.09.2018 o 07:23, shogunzlasa napisał: Możesz dozbroić wylewkę włóknami PP Zapytaj czy ten "wylewkarz" słyszał o czymś takim? Jeśli nie, to poszukaj innego wykonawcy. Szkoda Twoich nerwów. Poza tym, robiąc tą wylewkę będzie musiał się jakoś poruszać, daje gwarancję, że nie uszkodzi instalacji? Tak jeszcze dopytam z ciekawości. Rozumiem, że ta wylewka będzie z mixokreta? Edytowane 8 Września 2018 przez laptop uzupełnienie wpisu Cytuj
MikiQ Opublikowano 9 Września 2018 #9 Opublikowano 9 Września 2018 Plastyfikator ma za zadanie uplastycznic wylewke żeby nie pękała przy naprezeniach związanych że zmiana temperatury. Możesz dorzucic też włókna. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka Cytuj
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #10 Opublikowano 10 Września 2018 Ale co Panowie jest tak, źle że trzeba rozebrać i wszystko od nowa czy można tak zostawić? Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #11 Opublikowano 10 Września 2018 Ja bym tą siatkę zdjął i zalał anhydrytem wtedy nawet wystarczy 2cm nad rurami. Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 10 Września 2018 #12 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Wydaje mi się że trochę mało rura ok.1,5cm+2cm w sumie =3,5cm maławo nawet jak na anhydryt)Z tego co się orientuje powinno być 5cm całość wylewki anhydr. przy standardowej 6,5cm Edytowane 10 Września 2018 przez odpowietrznik Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #13 Opublikowano 10 Września 2018 Na dobrym anhydrycie 4cm już wystarczy Cytuj
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #14 Opublikowano 10 Września 2018 Anhydrutu nie chce bo to gips. To wylewka w starym domu, pod łazienką i pod pokojem dla dzieci i kuchnią. Wilgoć wejdzie i będzie nieciekawie. Rozumiem, że samo uszkodzenie rurek nie jest krytyczne? Nie chciałbym skuwać posadzki za parę lat... Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #15 Opublikowano 10 Września 2018 Poczytaj w necie co to jest wylewka anhydrytowa. To wcale nie gips, tylko bardzo mocny specjalny beton Cytuj
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #16 Opublikowano 10 Września 2018 http://tynkiwylewki.pl/oferta/wylewki-maszynowe/co-to-jest-wylewka-anhydrytowa Po stwardnieniu wylewka anhydrytowa stanowi niepalny gips dwuwodny, o szczególnych właściwościach ognioochronnych. Cytuj
sambor Opublikowano 10 Września 2018 #17 Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Wylewka anhydrytowa jest dużo mocniejsza niż wylewki betonowe i wcale nie chłonie wody, to wbrew nazwie specjalny cement, który po wyschnięciu jest jak marmur a nie jak gips. Mam wylewki z anhydrytu i żadna nie wciąga wody, ale to muszą być wylewki z Lafarge Agilia Sols a nie takie które są robione z gipsu. 3-4 lata wstecz to wraz kolegą kładliśmy po 3000m2 / rok takich wylewek , oczywiście wraz z podłogówką.. Sprawdź w charakterystykach Lafarge i np Knaufa lub Bolixa jaka jest ich chłonność wody. Ale to twoja decyzja. Edytowane 10 Września 2018 przez sambor Cytuj
wojciech237 Opublikowano 10 Września 2018 Autor #18 Opublikowano 10 Września 2018 Może i tak, ale ja wole mieć temat za sobą. Ten wylewkarz który mi to robi robi tylko cementowe miksokretem. W każdym razie można zalewać? Nie ma dużych szans na rozstrzelenienie rurek? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi