aadm1 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 witam piec z pid 550 pracuje w trybie letnim, piec uruchamia się może dwa razy na dobę w celu podgrzania wody. po podgrzaniu wody przechodzi w tryb czuwania i tu moje pytanie. w trybie czuwania piec nie jest "cichy" chodzi mi o to nie wiem jak to opisać z pieca wydobywa się ciągły "szum", tak jakby w nim coś chodził. szum ten jest dość słyszalny poza kotłownią. po wyłączeniu pieca z prądu szum zanika. czy taki odgłos jest normalny i czy przy takim zachowaniu piec nie pożera mi prądu. dodam, że szum ten nie powoduje nadmuch na wyświetlaczu pieca jest wszystko ok.
gaizka2 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Może pompka któraś Ci chodzi ? Cyrkulacyjna np? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
aadm1 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 witam problem rozwiązany włączyła miś się pompa podłogówki. pozdr.
aadm1 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor #4 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 witam ponownie pompa chodziła a szum powodowała woda na odcinku pomiędzy kotłem a rozdzielaczem. czy taki szum wody to coś normalnego
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Tego szumu nie powinno być , pewnie za małe przekroje rur.
Michał0505 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Witam mógłbyś podać parametry na jakich pracuje piec? Ja również pracuje w trybie letnim i mam kłopot mianowicie wyrzuca pellet do popielnika ( cały i niedopalony) oraz wydaje mi się ze zbyt często się rozpala i wygasza. Temp cwu 53 stopnie a histereza 13 stopni. Zauważyłem ze piec czasem rozpala się gdy woda spadnie do 48 stopni, podgrzeje do 51 i wchodzi w czuwanie
aadm1 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor #8 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 jest to mój pierwszy sezon letni więc testuję. obecnie mam cwu na 50st ale zmniejszę w następnym teście do 45st. (testuje zasypując cały zbiornik pelletem), histereze mam chyba 3-4st zbyt duża to chyba źle bo musi długo dogrzewać, szyber do komina przymknięty na pół, klapka przy drzwiczkach dolnych z przodu minimalnie uchylona, żeby nie wyciągać ciepła z pieca, moc kotła chyba 60%, spalanie pelletu ładne, sam popiół. przy takim ustawieniu spala ok. 3,5kg/dobę ale wg mnie to jest dużo dlatego testuję. w poprzednim miesiącu miałem inne ustawienia i spalał mi 4,5kg/dobę tak że jest postęp, myślę że po kolejnych zmianach zejdzie mi poniżej 3kg/dobę. temperatura kotła 62st. (w testach) ustawienia sterownika mogę podesłać wieczorem. te kotły są z końca ur. i myślę że wszyscy musimy wymieniać się doświadczeniami aby było jak najlepiej i najtaniej
Michał0505 Opublikowano 12 Września 2018 #9 Opublikowano 12 Września 2018 Witam i jak tam testy pieca? Mógłbyś podać parametry na jakich pracujesz?
dadex Opublikowano 17 Października 2018 #10 Opublikowano 17 Października 2018 Szumy i dziwne odglosy moga byc spowodowane powietrzem w rurach . Automatyczne odpowietrzniki zalatwiaja sprawe. Ale byc moze nie wmam tym problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.