hamis Opublikowano 11 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Czy jesteście w stanie polecić jakieś grzejnikowe termostaty elektroniczne? Obecnie mam zwykle termostaty Ferro (chinczyki, ale nic innego nie dostanę w lokalnych sklepach a było potrzebne na szybko) i strasznie piszcza jak się zamykają - w nocy nie da się spać i praktycznie ciągle są ustawione na maxa... Pomyślałem o wymianie na elektroniczne, żeby można było trochę obniżać temperaturę w czasie jak nie ma nas w domu - nie ma sensu trzymać w łazience w ciągu dnia 24 stopni, a rano czy wieczorem się to przydaje...
Andrzej_M_ Opublikowano 11 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Nic Ci nie polecę, ale mam spore wątpliwości, czy przyczyną tych "pisków" czy też szumów są zawory termostatyczne. Jakiego typu masz zamontowaną pompę obiegową CO ?.
PioBin Opublikowano 11 Sierpnia 2018 #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Godzinę temu, hamis napisał: Czy jesteście w stanie polecić jakieś grzejnikowe termostaty elektroniczne? Obecnie mam zwykle termostaty Ferro (chinczyki, ale nic innego nie dostanę w lokalnych sklepach a było potrzebne na szybko) i strasznie piszcza jak się zamykają - w nocy nie da się spać i praktycznie ciągle są ustawione na maxa... Pomyślałem o wymianie na elektroniczne, żeby można było trochę obniżać temperaturę w czasie jak nie ma nas w domu - nie ma sensu trzymać w łazience w ciągu dnia 24 stopni, a rano czy wieczorem się to przydaje... Mam zamontowane Homexpert HR25. Minimalnie słychać prace (łóżko/głowę mam od strony kaloryfera). Z odległości około metra/półtora nie są kompletnie słyszalne - nawet w nocy. O zaletach nie będę pisał, wole wady: algorytm (może to PID albo tylko P albo jeszcze coś innego) ustawienia temperatury w pomieszczeniu nie spełnia moich - powiedzmy - wysokich wymagań. Zbyt częste zamykanie i otwieranie się głowicy w celu utrzymania zadanej temperatury. Ja to nazywam praca szarpana (on/off). Algorytm nie potrafi dostosować (nauczyć się) pomieszczenia oraz nie bierze pod uwagę temperatury wody w grzejniku i tym samym prędkości zmian temperatury w pomieszczeniu. Uważam, że da się to zrobić lepiej. Czy polecam? Tak dla mniej wymagającej grupy konsumentów. Dużo bajerów odnośnie harmonogramu. Baterie trzymają już trzeci rok. Funkcje AUTO/ECO. Programy pracy, otwarte okno, i takie tam inne...
hamis Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał: Nic Ci nie polecę, ale mam spore wątpliwości, czy przyczyną tych "pisków" czy też szumów są zawory termostatyczne. Jakiego typu masz zamontowaną pompę obiegową CO ?. Pompa elektroniczna, choć też chińczyk. Grzejniki ze zwykłymi zaworami są ciche, tak samo jeden termostat innej firmy. Tylko to nieszczęsne Ferro tak wyje, że słychać przez 2 pary drzwi i 7m korytarza ;-)
gilal Opublikowano 11 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 9 godzin temu, hamis napisał: Czy jesteście w stanie polecić jakieś grzejnikowe termostaty elektroniczne? Obecnie mam zwykle termostaty Ferro (chinczyki, ale nic innego nie dostanę w lokalnych sklepach a było potrzebne na szybko) i strasznie piszcza jak się zamykają - w nocy nie da się spać i praktycznie ciągle są ustawione na maxa... Pomyślałem o wymianie na elektroniczne, żeby można było trochę obniżać temperaturę w czasie jak nie ma nas w domu - nie ma sensu trzymać w łazience w ciągu dnia 24 stopni, a rano czy wieczorem się to przydaje... Witaj Ja mam głowice danfoss connect na grzejnikach i sterowane przez danfoss link. Cicha praca. Super sprawa :) Głowice przez tydzień się uczą jak mają pracować (Pid) Przy termostatach koniecznie pompa z AutoAdapt Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.