pawstone Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Witam! Czy instalacja wykonana wedlug ponizszefo schematu bedzie dzialac poprawnie? A przede wszystkim czy bedzie bezpieczna?
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Jeżeli rura wzbiorcza do naczynia przelewowego będzie 1" lub więcej to inst będzie bezpieczna . Czy będzie działać , to zależy od wykonania, zaw różnicowy nie jest potrzebny
pawstone Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Rura bezpieczenstwa bedzie 1" bo takie naczynie zamowilem a do przelewu 3/4. Dlaczego na schemacie rura bezpieczenstwa jest podlaczona w dwoch miejscach? - od dolu i od boku. Moje naczynie ma tylko dwa przylacza z czego to drugie na przelew
shogunzlasa Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Tak mówi norma - swoją drogą - po co ten bypass na NW to ja nie wiem. Jeszcze nie widziałem żeby ktoś to dobrze wytłumaczył. Ni to cyrkulacja, odgazowanie itd itd. Czekam aż ktoś mnie uświadomi i powie po co to jest a nie "bo tak mówi norma i ***" :) Odpowietrznik musi być (po lewej stronie trójnik i kawał rury w niebo, na dół przelew). Rura 1 cal do naczynia i jako przelew - wtedy może się gotować do woli.
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Takie podłączenie rur wzbiorczej i bezpieczeństwa dopuszcza stara PN, która jeszcze nie została zastąpiona nowszą. Gdyż tak naprawdę, teoretycznie powinna być osobna rura bezpieczeństwa wyprowadzona wyżej do naczynia, która nadmiar wody i przy okazji pary wodnej oraz gazów jest odprowadzany do naczynia i rura i rura wzbiorcza łącząca dół naczynia z górą kotła, którą woda cofa się do instalacji podczas stygnięcia kotła. Wg nowej normy PN-EN 12828 - "Projektowanie wodnych instalacji centralnego ogrzewania " - rura wychodząca z dołu naczynie jest podłączona do powrotu kotła , a nie do zasilania, w ten sposób woda wracająca do instalacji nie blokuje gazów o uchodzących z kotła
shogunzlasa Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Podłączenie "na 2 rury" jest chyba i w starej normie (o ile się nie mylę) i jest on jak najbardziej prawidłowy i korzystny - a przede wszystkim logiczny - zwłaszcza, że np. kanalizacja nie dostaje tak po tyłku w momencie gotowania i odpada problem z szybkim wygotowaniem wody i zapowietrzeniem - bo woda będzie wracać do układu. Czyli utwierdziłem się że ten bypass to po prostu jakiś ulepek bez fizycznego uzasadnienia (w takiej formie jaka jest tu ukazana). Przy wersji "jednorurowej" z zasilania trzeba zadbać o średnicę wewn. 25 mm dla rury do naczynia i przelewowej i odpowiednim odpowietrzeniu. Widziałem nie raz że do NW jest gruba rura, ale przelew zrobiony jest z cieńszej rury - np. pexem... Ale i tak najlepszy jest odpowietrznik automatyczny zawieszony nad powietrzną bańką :D
pawstone Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor #7 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Obecnie ta instalacja tak wyglada i glownie to chcialbym wiedIec czy odciecie rurek od zasilania do naczynie sie spowoduje problemow. W najwyzszych punktach instalacji maja zostac zamontowane odpowietrzniki. Bezposrednio z pieca do naczynia zostanie podlaczona rura 1" cal.
shogunzlasa Opublikowano 3 Sierpnia 2018 #8 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 To była jakaś przeróbka z grawitacji (było bez pompy)? Jeśli zrobisz jak na pierwszym zdjęciu będzie OK (jeśli masz wyregulowane przepływy hydrauliczne i grzeje się to w miarę równomiernie i jeśli możesz zdławić moc bojlera na jakimś zaworze). Tylko rury do naczynia powinny mieć 25 mm w środku wg normy - OBIE. Wstaw też kawałek rurki do odpowietrzenia (albo trójnik do przelewowej albo króciec do góry). Zawór różnicowy też wywal bo i tak raczej nie zadziała (przy pompie kulka się zasysa do środka - na dół przez podciśnienie, jak braknie prądu jest sklinowana i jak nie walniesz w zawór to się nie odwiesi). Pamiętaj też, że odpowietrznik automatyczny nie powinien znajdować się bezpośrednio na kolanie.
pawstone Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Autor #9 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Tak, kiedys instalacja dzialala tylko grawitacyjnie. A odpowietrzniki, ktore zostana zalozone na gorze zasilania( w miejscach gdzie zostanie wyciete polaczenie zasilania z naczyniem) muszą byc automatyczne czy wystarcza najzwyklejsze, reczne? Czy instalacja moze czesciej sie zapowietrzac po tej przerobce? Czy powinienem jeszcze gdzies zamontowac odpowietrzniki dodatkowe? Jaka srednice przylaczy powinien miec zawor mieszajacy 4d dla rur 2"? Przy piecu mam jeszcze wole przylacze 3/4 i chcialbym tam zalozyc zawor bezpieczenstwa - cisnienie na piecu to 0,7 bara - jaki zawor powinienem dobrac?
odpowietrznik Opublikowano 3 Sierpnia 2018 #10 Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zawór bezp.1,5bar .Nie sugeruj się rozmiarem rur idących na instalację niby że 2",chcąc aby obieg kotłowy przy zaworze 4D działał grawitacyjnie rury w tym obiegu powinny być jak wyjście z kotła i sam zawór 4D o tym samym rozmiarze.Sam obieg w miarę krótki,zamiast kolan najlepiej łuki.Może wtedy grawitacja zadziała.Jednak najpewniejszym rozwiązaniem jest pompa kotłowa,wtedy zawór 4D i rury mogą być mniejsze. A tak na marginesie nie jestem zwolennikiem zaw.4D lepiej zrobić na pompie kotłowej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.