adamu Opublikowano 23 Lipca 2018 #1 Opublikowano 23 Lipca 2018 Witam, mam pytanie odnośnie wentylacji grawitacyjnej w domu jednorodzinnym . Po wymianie okien na szczelne PCV występuje problem z wychodzeniem wilgoci , w pokoju założona kratka wentylacyjna grawitacyjna i wypuszczona rurą fi 110 na nieużytkowe poddasze jak wiadomo takie coś nie działa . Jak rozwiązać ten problem przedłużyć rurę z poddasza ponad dach i rurę zakończyć grzybkiem wentylacyjnym ? W domu występuje jeden komin wentylacyjny w innym pomieszczeniu(kuchnia) czy mogę tą rurę przeciągnąć po stropie poddasza do tego komina ? Wiem ,że taka wentylacja jak i jej rozwiązanie może nie być dobre ,ale muszę to poprawić przed sezonem zimowym , a nie mogę sobie pozwolić na koszta . Mam też takie pytanko czy ocieplając strop poddasza wełną nasili się wilgoć w mieszkaniu bo słyszałem od pewnej osoby ,żę po takim zabiegu wilgoć w domu się zmniejszy ? Z góry dziękuje za pomoc.
HarryH Opublikowano 23 Lipca 2018 #2 Opublikowano 23 Lipca 2018 Jeżeli problem wystąpił dopiero po montażu okien, to należy założyć w nich nawiewniki.
Przemyslaw85 Opublikowano 23 Lipca 2018 #3 Opublikowano 23 Lipca 2018 Nawiewniki albo inna skuteczna metoda doprowadzenia świeżego powietrza do domu. U siebie mam zakopanych ok 60mb rur fi160 jako GWC. Powietrze wpadające tą drogą jest już wstępnie ogrzane/ochłodzone. Wszystko zależy od warunków zewnętrznych.
Ksieciunio Opublikowano 23 Lipca 2018 #4 Opublikowano 23 Lipca 2018 Cytat w pokoju założona kratka wentylacyjna grawitacyjna i wypuszczona rurą fi 110 na nieużytkowe poddasze jak wiadomo takie coś nie działa Takie coś nie zadziała. Wyciąg brudnego powietrza powinien być z kuchi i łazienki a czyste wpadać z pokoi. W nowych oknach masz na pewno opcje mikrowentylacji / rozszczelnienia - ustaw tak klamki i zobacz czy coś to zmieni. Co do samych kominów grawitacja nie może iść płasko (ja tak mam i muszę to zlikwidować), Za około miesiąc będę robił w łazience nowy wyciąg przez strop ponad dach. Rura spiro fi 150 ocieplana, montowana w pionie plus ten daszek.
adamu Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor #5 Opublikowano 23 Lipca 2018 Okna mam na mikro ,ale chyba mało to daje . W kuchni tylko mam pochłaniacz wpięty , a łazienka wiadomo kratka z wentylatorem czyli załączany jest podczas użytkowania łazienki . Czyli panowie radzicie co wywalić tą kratkę wraz z rurą z poddasza i zrobić dziure w ścianie bocznej tam jakiś nawiewnik zamontować ? Czy mogę wdrożyć pomysł z przedłużeniem tej rury fi110 ponad dach i zakończenia daszkiem ? sprawdzi się to ?
Ksieciunio Opublikowano 23 Lipca 2018 #6 Opublikowano 23 Lipca 2018 Cytat Czyli panowie radzicie co wywalić tą kratkę wraz z rurą z poddasza i zrobić dziure w ścianie bocznej tam jakiś nawiewnik zamontować ? Chodzi o pokój tak ? Cytat Czy mogę wdrożyć pomysł z przedłużeniem tej rury fi110 ponad dach i zakończenia daszkiem ? sprawdzi się to ? To w łazience tak ? Zlikwidował bym wentylator i dał ponad dach - tak jak mówiłem sam bede tak robiłe ale fi150 bo będe miał piec w łazience. Cytat W kuchni tylko mam pochłaniacz wpięty Tu też powinien być dodatkowy ciąg niezależny od pochłaniacza.
adamu Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor #7 Opublikowano 23 Lipca 2018 Cały czas mówię o pokoju dziennym gdzie jest owa kratka . Czyli tak kratkę zostawiam rure od niej na poddaszu przedłużam nad połać dachu zakładam daszek ochronny i tak zostawiam . Dodatkowo w tym pokoju w ścianie robie nawietrzak ,aby był napływ powietrza do domu . Łazienka to kratka z wentylatorem w ścianie bo tam też nie mam komina. W kuchni natomiast stoi komin wentylacyjny gdzie pochłaniacz jest podłączony to co mogę dodatkową kratke dać nad pochłaniacz ? Nie będą mi się cofały opary z gotowania ?
Ksieciunio Opublikowano 23 Lipca 2018 #8 Opublikowano 23 Lipca 2018 Cytat Dodatkowo w tym pokoju w ścianie robie nawietrzak ,aby był napływ powietrza do domu To będzie ok, ale tą kratkę co idzie na poddasze musisz wywalic. Nie może być kilka wywiewów w domu - tylko łazienka i kuchnia. Co do kuchni to nie powinny się cofać jeśli oczywiście będziesz miał nawiew z zewnątrz. Co do łazienki to zrób nawiew w salonie (przeciwległym pomieszczeniu do łazienki) / ew. otwórz okno i zobacz czy jak nie dziła ten wentylator masz jakiś przepływ (oczywiście otwory w drzwiach). Latem to i tak trudno by grawitacja dobrze działała, bo czesto w domu jest zimniej niż na dworze, a różnica musi być w drugą stronę. https://www.budujemydom.pl/wentylacja-i-klimatyzacja/10536-wentylacja-grawitacyjna https://www.budujemydom.pl/wentylacja-i-klimatyzacja/20776-jak-dziala-wentylacja-grawitacyjna
adamu Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor #9 Opublikowano 23 Lipca 2018 Czyli tak : Rure na poddaszu od kratki przycinam równo ze stropem i zaślepiam , kratke zostawiam tylko dla "wyglądu" i w tym pokoju montuje takie coś : https://allegro.pl/nawietrzak-okragly-z-anemostatem-no110a-cc-darco-i5664446333.html lub https://allegro.pl/nawietrzak-okragly-stabilizator-nos110a-cc-darco-i5664470479.html#thumb/3 Co do łazienki z braku komina wentylacyjnego wentylator elektryczny może być w w ścianie i powietrze usuwać na zewnątrz czy lepiej pociągnąć pod sufitem przez drugie pomieszczenie rure pcv od łazienki do komina wentylacyjnego na to dać tak samo wentylator elektryczny ? Co polecacie wiem ,że wlot wylot musi być różnica wysokości.
Ksieciunio Opublikowano 23 Lipca 2018 #10 Opublikowano 23 Lipca 2018 Cytat Co do łazienki z braku komina wentylacyjnego wentylator elektryczny może być w w ścianie i powietrze usuwać na zewnątrz czy lepiej pociągnąć pod sufitem przez drugie pomieszczenie rure pcv od łazienki do komina wentylacyjnego na to dać tak samo wentylator elektryczny ? Bez sensu dawać kolejny wentylator., Te nawietrzaki myślę, że będą ok Tylko, że masz ograniczony przepływ Cytat Max. przepływ powietrza: 100 m3/h - musisz policzyć ile Twoje mieszkanie potrzebuje
Ksieciunio Opublikowano 23 Lipca 2018 #11 Opublikowano 23 Lipca 2018 Ale jak nie uporasz się z wyrzutem poprawnym brudnego powietrza to najlepszy nawietrzak Ci nie pomoże. Przed inwestycją w nawietrzaki i remontem z tym związanym i stratami ciepła najpierw zrobił bym "ujście" powietrza i jechał bym jakiś czas na mikrowentylacji.
RedEd Opublikowano 24 Lipca 2018 #12 Opublikowano 24 Lipca 2018 Jak kolega wyżej napisał najpierw skuteczne usuwanie potem jak zbraknie to nawiew. Mam nawietrzaki w postaci dziury w ścianie i kratek z obu stron połączonych rurą pcv (najmniejszy koszt) zimą to działa mimo tego iż komin mam za małej średnicy i wysokości, natomiast latem zamiera jak każda prawie WG. Obecnie jestem na etapie montażu wentylacji mechanicznej z odzyskiem i małym GWC jako czerpnia ogrodowa. Pozdrawiam RedEd
adamu Opublikowano 24 Lipca 2018 Autor #13 Opublikowano 24 Lipca 2018 Rozumiem , ale problem jest własnie z kratkami dlatego też kiedyś założyłem ta w pokoju dziennym aby tam uciekało powietrze , może jednak to zostawie skoro w innych pomieszczeniach mam z tym problem . W kuchni też jedynie co mogę zrobić to zakupić gotową kratke pod okap z wycięciami ,a łazienka nie wiem sam . Schemat rozmieszczenia pokoi , proszę o jakąś porade ,aby pozbyć się tej wilgoci z domu.
Ksieciunio Opublikowano 25 Lipca 2018 #14 Opublikowano 25 Lipca 2018 Dorysuj okna i drzwi. BDW. Masz jakąś wentylację - doprowadzenie pow.do kotłowni ?
adamu Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor #15 Opublikowano 25 Lipca 2018 Kotłowni nie posiada napływu powietrza . Zamontowane jest po 1 oknie w każdym pomieszczeniu jak na rysunku 2 okna po lewej i 2 okna po prawej . Drzwi to ganek kuchni ,kuchnia łazienka ,kuchnia pokój 1 , pokój 1 pokój 2 .
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2018 #16 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 W dniu 23.07.2018 o 12:29, Ksieciunio napisał: To w łazience tak ? Zlikwidował bym wentylator i dał ponad dach - tak jak mówiłem sam bede tak robiłe ale fi150 bo będe miał piec w łazience. Swoją drogą fi 150 to minimum dla wentylacji wywiewnej grawitacyjnej. A jakiej wysokości będzie kanał licząc od kratki do ujścia ponad dach? Robisz również nawiew w łazience? Sam właśnie w tym miesiącu będę robił wentylację dla pieca w kuchni stąd te pytania,swoją drogą materiał na dniach będzie zamawiany :)
Ksieciunio Opublikowano 4 Sierpnia 2018 #17 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Nawiew będzie z sypialni salonu, przeciwne pomieszczenia do łazienki, drzwi mam podcięte i zamontowane kratki w nich - powinno wystarczyć. Co do wysokości to nie wiem czy tylę wystarczy by ruszyć grawitację, ale będę miał w sumie coś między 3 a 4 metry. Rura spiro ocieplana do tego na dach będzie taki daszek około 50 cm wysoki. Na znanym portalu jest tego pełno. Koło 50zł taki daszek ładny.
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2018 #18 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Ksieciunio napisał: Nawiew będzie z sypialni salonu, przeciwne pomieszczenia do łazienki, drzwi mam podcięte i zamontowane kratki w nich - powinno wystarczyć. Mowa o piecu gazowym rozumiem? Kominiarz nie ma żadnych zastrzeżeń?U mnie przy piecu 8kW (na paliwo stałe-będzie w kuchni) przy sporej kuchni oraz przedsionku,gdzie zawsze jest świeże powietrze kominiarz nakazał zrobić nawiew świeżego powietrza bo bez tego nie będzie odbioru-tak to chyba można nazwać,ale nie wiem jak to jest z piecami gazowymi. Poza tym przy piecu do 10kW w pomieszczeniu niemieszkalnym potrzebne jest minimum 10m3/h na każdy kW mocy kotła. 2 godziny temu, Ksieciunio napisał: Co do wysokości to nie wiem czy tylę wystarczy by ruszyć grawitację, ale będę miał w sumie coś między 3 a 4 metry Właśnie ostatnio,gdzieś czytałem,że przy fi 150 potrzeba minimum 3m by ruszyła grawitacja i wtedy mamy przepływ 30m3/h 2 godziny temu, Ksieciunio napisał: Rura spiro ocieplana Tutaj zapytam z ciekawości.Sam ocieplasz czy kupujesz gotowca? Ja wybieram wariant nr 1 z wiadomych względów,natomiast po ociepleniu rury wkładam rurę w rurę przynajmiej powyżej dachu oraz robię odpływ na ewentualne skropliny by nie było niespodzianek.
Ksieciunio Opublikowano 4 Sierpnia 2018 #19 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Jamjestcichy napisał: Tutaj zapytam z ciekawości.Sam ocieplasz czy kupujesz gotowca? Gotowca, ale na strychu pewnie jakoś to zabuduję np.płytą osb a w środek wełna - wszystko wyjdzie w "praniu". 2 godziny temu, Jamjestcichy napisał: Mowa o piecu gazowym rozumiem? Tak w łazience będzie piec gazowy kondensacyjny, kominiarz tylko to zalecił zrobić, że to priorytet i mam to napisane w opinii kominiarskiej. 2 godziny temu, Jamjestcichy napisał: Właśnie ostatnio,gdzieś czytałem,że przy fi 150 potrzeba minimum 3m by ruszyła grawitacja i wtedy mamy przepływ 30m3/h Ja nic więcej nie dam rady zrobić, a nie mogę dac po skosie, znowu wystawiać wielka rurę ponad dach to nie wiem czy wo ogóle będzie miało jakiś wpływ,
Ksieciunio Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #20 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Co do wentylacji grawitacyjnej. Mozna założyć rury plastikowe zamiast tej rury spiro ? Na strychu bym ja ocieplil welna w zabudowie. Chodzi mi o to czy te spiro nie "popsuje" ciagu poprzez to ze nie jest gładka w środku.
Ksieciunio Opublikowano 19 Sierpnia 2018 #21 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 I kolejne pytanie, co zastosować by przejść przez strop (łazienka - strych), bo jeśli dam spiro to jak to zaizolować ?
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #22 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 W dniu 19.08.2018 o 10:54, Ksieciunio napisał: Mozna założyć rury plastikowe zamiast tej rury spiro ? Teoretycznie można wszystko,ale jak sam o tym czytałem to nikt tego nie polecał. Również kominiarz wyraźnie zaznaczył by zrobić to z rur metalowych. W dniu 19.08.2018 o 10:54, Ksieciunio napisał: Chodzi mi o to czy te spiro nie "popsuje" ciagu poprzez to ze nie jest gładka w środku. Ja już zrobiłem przejście na dach i długość tego odcinka (strych-dach) wynosi około 3m,więc niewiele,ale ciąg jest na ten moment słaby co nie powinno dziwić. W dniu 19.08.2018 o 13:35, Ksieciunio napisał: I kolejne pytanie, co zastosować by przejść przez strop (łazienka - strych), bo jeśli dam spiro to jak to zaizolować ? W łazience bym nie izolował,natomiast na strychu owiń rurę spiro wełną-na rurę 150 wełny nie trzeba przycinać.
Ksieciunio Opublikowano 26 Sierpnia 2018 #23 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Tez juz zamowilem 1mb rury stalowej, do tego rure spiro z ociepleniem, kratka wentylacyjna i "kominek" z blachą pod kontem. Na dniach montaż.
Ksieciunio Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #24 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Gdyby ktoś kupował mieszkanie w kamiennicy proszę się porządnie zastanowić. Dzisiaj pierwsza część budowy nowego kanału wentylacyjnego w łazience. Nad łazienka tylko nie ocieplony strych i potem już dach. Ja się zastanawiałem dla czego idzie mi tyle opału w zimę, Izolacja ma 10cm i jest to glinka z domieszką słomy. Na jednym ze zdjęć widać wkręty montażowe które trzymają sufit z karton gipsu.
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #25 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 A jaka jest łączna grubość stropu? Skoro widać wkręty og kg to pewnie niewiele.U rodziców w poniemieckim domu jest patrząc od strychu-deska-glina (izolacja)-deska-pustka powietrzna (izolacja)-deska-tynk właściwy. Łączna grubość około 35-40cm Powodzenia przy budowie kanału :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.