sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam serdecznie mam taki problem. Kupiłem dom i tam jest jest stara instalacja spawana, jedzynie podłączenia do grzejników, pieca, bojlera,pompki są na śrubunkach. Kupiłem sterownik "AURATON 1111 multi" opis sterownika (http://www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/379/) jest przeznaczony do sterowania CO i CWU w priorytecie. Chciałbym zasięgnąć rady u fachowców ponieważ sam się nie zabardzo znam i nie wiem jak to zrobić. Chodzi mi głownie o to żeby zrobić na drugiej pompce obieg wody w priorytecie nad CO. Jak juz wspomniałem instalacja jest na spawach. Co mam zastosować zeby jak najmniej w to zainwestować. Załączyłem schemat instalacji dotychczasowej Z góry bardzo dziękuję.!!! Cytuj
automatyk Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 no zbyt wiele to tu niezrobisz bo klania sie przeróbka instalacji jedyne co mozesz zrobic i ma jakikolwiek sens przy tej konfiguracji to zastosowac zawór przy zasobniku na siłowniku ktory bedzie sie otwieral przy zapotrzebowaniu na ciepło i zamykał zeby po nagrzaniu niepotrzebnie nie krązyła woda przez niego i nic wicej bez przeróbek nie osiagniesz a czy na grzejnikach masz głowice czy inne zawory sterowalne czy tez czynne czy na ostro masz podłaczone ? Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Przy grzejnikach mam zwykłe zawory. Ok a jezeli chodziłoby o przeróbkę to czy mógłbyś mi nanieść na ten rysunek ktory dołączyłem ? Może bym zdecydował się na przerobienie instalacji. Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 no zbyt wiele to tu niezrobisz bo klania sie przeróbka instalacji jedyne co mozesz zrobic i ma jakikolwiek sens przy tej konfiguracji to zastosowac zawór przy zasobniku na siłowniku ktory bedzie sie otwieral przy zapotrzebowaniu na ciepło i zamykał zeby po nagrzaniu niepotrzebnie nie krązyła woda przez niego i nic wicej bez przeróbek nie osiagniesz a czy na grzejnikach masz głowice czy inne zawory sterowalne czy tez czynne czy na ostro masz podłaczone ? Przy grzejnikach mam zwykłe zawory. Ok a jezeli chodziłoby o przeróbkę to czy mógłbyś mi nanieść na ten rysunek ktory dołączyłem ? Może bym zdecydował się na przerobienie instalacji. Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 tak ale wieczorkiem ok dzieki śliczne !!!! Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Schemat przeróbki. Reszta to sterownik Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Witam. I w tym przypadku albo chodzi pompka na cwu a oc stoi lub odwrotnie? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #9 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 W momencie zapotrzebowania na c.w.u. włącza się pompa c.w.u. a pompa c.o. zostaje wyłączona, zgodnie z sygnałem ze sterownika. Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ok a ten zawór przed pompka CWU jaki to jest zawór? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #11 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Doszły dwa zawory zwrotne jak na rysunku , a przed i za pompą c.w.u. zawory kulowe w razie potrzeby demontażu pompy. Zawory zwrotne przeciwdziałają wstecznym przepływom czynnika grzejnego, wymuszonym przez pracujące pompy. Cytuj
automatyk Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #12 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 o widze ze juz masz rysunek tylko ze zawory zawsze daje sie za pompami bezposredno najlepiej Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #13 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No właśnie tak myslałem czy oby napewno pompa da rady pociągnąć 2" zawór? A jak można to rozwiązać jeszcze inaczej? Jeżeli możesz proszę nanieś zmiany Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #14 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 A jeszcze jdno. Czy tak jak jest na tym rysunku po naniesionych zmianach, w razie braku prądu czy grawitacja podniesie dwa zawory ( zwrotny i różnicowy) ??? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #15 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Jeśli dasz zawory za pompa to będzie kłopot z odpowietrzeniem pomp (kierunek przepływu do góry) Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor #16 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 ok ale czy zawór ma być na rórce 2" ? boje się ze w razie braku prądu grawitacyjnie nie podniesie zwrotnego i różnicówki Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #17 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Różnicowy możesz dać jeszcze przed zwrotnym, obydwa zawory działają w jednym kierunku. po prostu domalowałem zwrotny zbyt nisko. Powinien być za odejściem na różnicowy (grawitacyjny). Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 6 Kwietnia 2009 #19 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zawór jak średnica rury. Pompa da sobie radę bez problemu. Tak dla zobrazowania, wszystkie pompy hydroforowe mają zawór zwrotny na ssaniu pompy a muszą podnieść wodę nawet do 8 metrów. Tu natomiast mamy pompę zalaną wodą. Cytuj
automatyk Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #20 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 tak tylko dla wyjasnienia zawór za pompą daje sie dlatego ze wrazie powietrza łatwiej sie pompa odpowietrza wrazie wymiany pompy czy ingerencje w układ wystarczy ze zamkniemy zawór przed pompą i za pompą zawór zwrotny zam sie zamknie trzecia sprawa to w momencie rozruchu układu i takim przypadku jak jest na rysunku to pompa dosc długo pracowałaby na sucho (chodzi tylko o rozruch i pierwsze zalanie układu) Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor #21 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Rozumiem ale wcześniej napisałes że zawór zwrotny na c.o. powinien byc trochę wyżej . Nie wiem w ktorym miejscu możesz narysowac? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #22 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Przy montażu zaworu za pompą, przy napływie wody od góry za żadne skarby pompa się nie odpowietrzy. Przy montażu przed pompą (od dołu) pompa zostanie zalana od góry wodą i nie pracuje na sucho. Najbardziej to doskwiera gdy musimy wyjąć i zamontować pompę a układ jest pod ciśnieniem. Przerabiałem to i mam przykre doświadczenia, kombinowanie z odpowietrzeniem pompy. Dlatego po sezonie przekładam zawory zwrotne przed pompę. Schemat z zaworem zwrotnym we właściwym miejscu na c.o.rysunek właściwy Cytuj
sevenjanusz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor #23 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ok . Ale jeszcze mam jedno pytanie czy nie bede musiał w tym miejscu wstawic odpowietrznika? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Kwietnia 2009 #24 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Albo tu odpowietrznik albo odpowietrzanie przez odpowietrznik w grzejniku, odpowietrznik zamiast korka ręczny lub automatyczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi