Tsport Opublikowano 16 Czerwca 2018 #1 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zamierzam zrobić ogrzewanie 100% podłogówka w mieszkaniu. Powierzchnia około 100m. 3 pokoje, 2 łazienki, salon, kuchnia, garderoba, korytarz. Okładzina: terakota i deska 3 warstwowa. Wstępnie policzyłem sobie w programie SDG Kan therm i tu rozstaw wychodzi nawet 30 cm w normalnej strefie i 10 cm w brzegowej. Zamierzam zrobić rozstaw 10 cm przy strefie brzegowej i 15 w normalnej. Obwody planuje dać możliwie krótkie, w salonie nawet 3 lub 4. Jakie ryzyko jest, że coś będzie działać nie tak? Wydaje mi się, że jedyne ryzyko jest takie , że pójdzie więcej rury i może być za ciepło ale wtedy można skręcić dany obwód na rozdzielaczu.
sambor Opublikowano 16 Czerwca 2018 #2 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Pewnie będzie OK, a czym to będzie zasilane?
Gość berthold61 Opublikowano 17 Czerwca 2018 #3 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Będzie działać bo tam nie ma żadnych czarnych mocy , sam robiłem podłogówkę a nie miałem zielonego pojęcia o budowlance , poczytałem pooglądałem youtuba i do dzieła , styro ,folia spinki rurki dla pewności co 10cm bo dom międzywojenny , ba mało tego przez prawie 3 sezony działało to na kotle zasypowym idealnie , tylko dla wygody zmieniłem kocioł na podajnikowy , ja zastosowałem rozdzielacz z grupą pompowo-mieszającą ale widzę że większość ma całkowicie inne rozwiązania z jakimiś termostatami , ale działa to wyśmienicie .
Tsport Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor #4 Opublikowano 19 Czerwca 2018 W dniu 16.06.2018 o 23:51, sambor napisał: Pewnie będzie OK, a czym to będzie zasilane? Na początku mam "z odzysku" kocioł gazowy kondensacyjny buderus GB152 210SR. W przyszłości może pompa ciepła. Poniżej parametry pompy z obecnego kotła.
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2018 #5 Opublikowano 19 Czerwca 2018 To trzeba policzyć pod pompę ciepła i najwyżej dostosować temp kotła do parametrów obliczeniowych z PC Pętle muszą być krótkie - pompa w kotle jest słaba, więc długiej pętli - ponad 80m - nie pociągnie. PS Sprawdź jak nisko z temperaturą możesz w tym kotle zejść.
Tsport Opublikowano 19 Czerwca 2018 Autor #6 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgodnie z tabelką 30oC PS. Czy podejście do rozdzielacza rurą pert KanTherm 25 jest ok?
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2018 #7 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Rozmiar rury zależy od przepływu - a to ponoć policzyłeś.
Tsport Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor #8 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Policzyłem to co można za pomocą SDG Kan Therm. Natomiast z kotła wychodzi przyłącze rury C.O. 3/4 więc myślałem o 25 PERT Kan Therm`a jako odpowiedniku 3/4 aby mieć średnicę wewnętrzną ~ 20 mm. W salonie 33m zrobiłem 4 pętle zamiast 3 aby być w okolicy 80 m długości pętli z podejsciami. W sumie wychodzi 11pętli Jaką przyjąć temp zasilania i powrotu dla: - powyższego kotła Buderusa - pompy ciepła
odpowietrznik Opublikowano 20 Czerwca 2018 #9 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Temperaturę zasilania dla OP określa się na podstawie pomieszczenia które ma największe straty ciepła w przeliczeniu na 1m2 przy danym pokryciu podłogi nie wliczając w to łazienek.Różnica temperatur dla OP pomiędzy zasilaniem a powrotem powinna wynosić 5K-8K
Tsport Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor #10 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Odpowietrznik, dzięki za info Czy może ktoś potwierdzić czy jest sens zwiększać średnicę rury doprowadzającej do rozdzielacza jeżeli z kotła wychodzi przyłącze rury C.O. 3/4. Myślałem o 25 PERT Kan Therm`a jako odpowiedniku 3/4 aby mieć średnicę wewnętrzną ~ 20 mm. Drugie pytanie dotyczy wykorzystania rury. Rury PE-RT/AL/PE-RT Multi Universal sprzedawane są w kręgach po 200m. Jak sobie radzicie w przypadku gdzie pętle mają głównie po 70-80-85m. Wyjdą po 2 pętle z jednego kręgu i zostanie powiedzmy kilka 40, których w takiej ilości nie wykorzystam. Z tego co się orientuję to nie można robić połączeń rur w ogrzewaniu podłogowym.
sambor Opublikowano 20 Czerwca 2018 #11 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Średnica rury nie ma nic wspólnego z tą co wychodzi z kotła. Średnice rury między kotłem a rozdzielaczem dobiera się do przepływu w instalacji - sumy tego co wyliczyłeś z kalkulatora oraz dopuszczalnych strat w instalacji oraz możliwości pompy kotła - ta akurat jest spora , więc wydoli.
Tsport Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor #12 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zoptymalizowałem trochę swoje obliczenia. Możecie spojrzeć łaskawym okiem na moje symulacje z SDK Kan? Mam 2 wersje: z rekuperacją i bez. Macie jakieś uwagi lub sugestie. Jak się ma dokładność takich wyliczeń długości pętli do rzeczywistości? Czy na takich wyliczeniach można bazować jak na projekcie? Przyjąłem temp zasilania powrotu 35/30 oC. 10 Pętli dla wersji bez rekuperacji: 51,9; 49,1; 49,1; 49,1; 74,5; 53,6; 77,9; 82,4; 53,9; 39,6 rozstaw 10/30 cm w pokojach i 10 cm w łazienkach 9 Pętli dla wersji z rekuperacją: 36,3; 53,9; 53,9; 74,5; 53,6; 53,5; 55,3; 37,4; 26,5 @Sambor w programie wyliczyłem Strumień czynnika grzewczego, (l/min) dla każdej z pętli, mógłbyś szepnąć skąd te dopuszczalne straty w instalacji wziąć? Cały czas się zastanawiam nad tą rura od kotła do rozdzielacza. Podłogówka bez rekuperacji.pdf Podłogówka z rekuperacją.pdf
sambor Opublikowano 20 Czerwca 2018 #13 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Masz moc, masz deltę temp - liczysz przepływ i dobierasz rurę tak aby straty jednostkowe nie były większe niż 300-400Pa/m rury. Dla rury PEX25x2,5 i mocy 4,2kW straty jednostkowe są ok 280Pa/m a przepływ ok 730l/h - czyli jest OK.
Tsport Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor #14 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Dzięki za podpowiedź. A co sądzisz o tym "szybkim doborze grzejników"? Myślisz, że można temu zaufać? Czy wprowadzić jeszcze jakieś modyfikacje dla pewności np. bardziej zagęścić rozstaw rury?
sambor Opublikowano 21 Czerwca 2018 #15 Opublikowano 21 Czerwca 2018 SDG to bardzo przybliżony dobór - dla grzejników płytowych wystarczający . Tego tak nie można zrobić - zagęszczenie rozstawu = więcej rury= większe opory hydrauliczne . Powiem szczerze , że nie przyglądłem się twoim wynikom. Po prostu wszystko zależy od wstępnych ustawień, a tych nie znam.
odpowietrznik Opublikowano 21 Czerwca 2018 #16 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Nie stosuje się rozstawów większych niż 20cm (chyba że w garażu)W programie SDG masz możliwość wyeliminowania rozstawów 25cm i 30cm.SDG absolutnie nie może posłużyć jako projekt to taki uproszczony program jak sama nazwa wskazuje Szybki Dobór Grzejników.I widzę że przyjąłeś temp.zasilania z "powietrza" wcale nie jest powiedziane że temp.zasilania 35st da radę(może dać ale nie musi)zwłaszcza gdy na zewnątrz będzie np.-20 (w zależności w jakiej strefie klimatycznej w Polsce mieszkasz)
Tsport Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Witajcie, ponownie. Zdecydowałem się w końcu na wykonanie projektu. Jestem bardzo zadowolony z tej decyzji gdyż to będzie moje pierwsze ogrzewanie podłogowe. Rury poprowadziłbym inaczej niż zrobił to projektant. Mogę polecić wszystkim zrobienie projektu, zwłaszcza jezeli robią ogrzewanie 1 raz.. Zdecydowanie upraszcza i przyśpiesza to pracę. PS. Mój projekt uwzględnia: oszacowanie strat ciepła dla każdego pomieszczenia, dobór długości rury i schemat jej ułożenia, wskazanie temperatury zasilania. Wydaje mi się, że mogły by być dodatkowo obliczenia start i przepływów ale tego niestety nie dostałem. PS2. Czy możecie podać mi informacje jakiego zaworu użyć do próby ciśnieniowej? Widziałem kiedyś jak hydraulik robił to za pomocą zwykłego zaworu samochodowego niestety nie mogę znaleźć czegoś takiego w necie - będę bardzo wdzięczny. EDIT. Znalazłem coś takiego -zawór napowietrzający hydroforu 1/2 - nada się???
odpowietrznik Opublikowano 14 Sierpnia 2018 #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Troszkę okrojony ten projekt.Powinien zawierać więcej danych.m.in. przepływy w poszczególnych pętlach,średnice rur zasilających rozdzielacze,wielkość pomp.Taki element jak w załączniku możesz zastosować do próby powietrznej ale próbę powinno się robić wodą.Rozdzielacze koniecznie z przepływomierzami. Przy robieniu wylewki rury powinny być pod ciśnieniem.
Tsport Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor #19 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 No wiem teraz, że trochę okrojony. Czytałem gdzieś, że powietrzem można też testować. O tutaj: http://www.e-instalacje.pl/a/proba-cisnieniowa-instalacji-w-domu-10118.html
sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2018 #20 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Oczywiście że powietrzem można testować ciśnienie 2-3 bary powinny wystarczyć. Ale z powietrzem trzeba uważać - takie ciśnienie to już potrafi zrobić "kuku" jak coś puści na złączu. Ja do każdej , nawet małej instalacji robię projekt - nawet taki na kolanie, wtedy wiem co mnie czeka i dotychczas nie miałem problemu z instalacją wykonaną wg swoich obliczeń.
Tsport Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor #21 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 W dniu 21.06.2018 o 00:58, sambor napisał: Masz moc, masz deltę temp - liczysz przepływ i dobierasz rurę tak aby straty jednostkowe nie były większe niż 300-400Pa/m rury. Dla rury PEX25x2,5 i mocy 4,2kW straty jednostkowe są ok 280Pa/m a przepływ ok 730l/h - czyli jest OK. Sambor, jak sytuacja będzie wyglądać dla 8kW, temp czynnika grzewczego 35 oC? Pex 25x2,5 da radę??
Tsport Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor #23 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Jaką rurę dać do rozdzielacza? Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2018 #24 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Nie wiem, to trzeba policzyć a ty ponoć masz projekt w którym to powinno być - to pytanie do projektanta a nie do mnie
Tsport Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor #25 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 No niestety nie mam tej informacji w projekcie. Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.