aje Opublikowano 31 Maja 2018 #1 Opublikowano 31 Maja 2018 Czesc, Mam taki problem, że nie mogę trafić na konkretnego instalatora, więc pomyślałem że zrobię to sam. Dokładnie muszę rozciągnąć instalacje do pomieszczenie gosp. żeby w końcu zalać wylewkę. Same podłaczenie wszystkiego do pieca zostawiam komuś kto będzie instalował piec, sam jedynie chce zrobić tę część instalacji która idzie podposadzkowo do pkt. odbioru. Dom 140m2. 4 os , piec gazowy kondensacyjny z zasobnikiem 160l ?, 2 łazienki i 1 kuchnia. Kuchnia około 7m od pieca, łazienka dolna przez ścianę z p. gosp i to właśnie na tej ścianie będzie piec, łazienka górna dokładnie nad pom. gosp. i częściowo nad łazienką dolną, 100% podłogówki. Niby bilans mocy z projektu OZC mam na poziomie 6kw. 1. Wstępnie myślę nad kotłem Junkersem smart ZSB14-3c ?? 2. Jako, że boję się zgrzewać chyba zdecyduję się na PEX i rozdzielacz do CWU. 2.1 rozdzielacz ciepłej 6pkt, na parterze przy piecu - dolna łazienka 20mm z rozdzielacza do prysznica trójnik i 16mm do zlewu, - górna łazienka: pion 25mm z rozdzielacza, pod samym sufitem 2x trójnik na 20mm (1 do prysznica, 1 do wanny) na szczycie 25mm zwężka do 20mm i do podwójnego zlewu na trójniku. - kuchnia - 2 x 16mm (z cyrkulacją) - czy pompkę cyrukulacyjną też wpinam w rozdzielacz ? - pom.gosp kolo pieca umywalka - 16mm 2.2 rozdzielacz zimnej , na parterze przy piecu - dolna łazienka - 20mm z rozdzielacza do prysznica trójnik 16mm do zlewu, 16mm z rozdzielacza do WC, - górna łazienka z rozdzielacza 3x 20mm (przycznic, wanna, umywalki (przy 1 rozdzial 16mm do drugiej), z rozdzielacza 16mm do WC trójnik i pralka. - kuchnia - 16mm z rozdzielacza -pom. gosp 16mm z rozdzielacza. 3. podłogówka, mam projekt ale nie mogę znaleźć, mam spisane dł pętli. () - jedno pomieszczenie 2 pętle - rozdzielacz na parterze 7 obw, długości w metrach: (86,86,) (54,54,) 30, 77 i 69 - rozdzielacz na pietrze 0 obwodów: L (49,49),(53,53),35, 94, (75,75) Pytania: 1. czy ZSB14-3c i 160l zasobnik to dobry wybór dla 4os rodziny. ? 2. Czy mniej więcej więcej moje wypociny wyżej z opisu instalacji mają sens?? coś zmienić ? 3.Jaką średnicą PEXem podjechać do rozdzielacza na piętrze?? rozdzielacz będzie się znajdował 2m w lewo nad piecem czyli w miarę blisko 4. Czy przy 100 podłogówki, przy rozdzielaczach w ogóle jest sens dawać mieszacze ? ( jeden z instalatorów z którym rozmawiałem proponował mi pompki przy każdym rozdzielaczu) 5. Czy ręczna zaciskarka PEX zdaje egzamin, czy lepiej wypożyczyć elektryczną? 6. Projekt podłogówki z tego co pamiętam zakładał zagęszczenie rurek w salonie co 15cm, w kuchni i łazienkach co 10cm, w korytarzach co 20cm, w sypialniach co 15cm. Rozmawiałem z 4 instalatorami i dosłownie każdy mówi żeby nie patrzeć na projekt tylko dać wszędzie co 10cm?? Musiałbym pewnie wtedy pętle w salonie 2x 86 rozdzielic na 3 pętle?? (Ponoć nie przekracza się 100m na pętli ??? )
sambor Opublikowano 31 Maja 2018 #2 Opublikowano 31 Maja 2018 Trzeba albo zrobić projekt albo wziąźć kumatego to zrobi to i instalację wg projektu. Tu robisz bez grzejników? Jak tak to trzeba policzyć , parę zł to kosztuje ale jest pewność że będzie działać.
aje Opublikowano 31 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 31 Maja 2018 Tak nie robie grzejników, tylko podłogówka. Jeśli chodzi o projekt to zleciłem OZC i podłogówki. Z projektu wynika że pompa obiegowa 1,06m3/h. Z tym że tak jak pisałem rozmawiałem z 4 firmami, i każda mówi że nie robić według projektu tylko dać wszędzie co 10cm i teraz nie wiem kto ma racje i jak zrobić, czy według projektu czy wszędzie co 10? Czy przy zwiększeniu zagęszczenia, muszę dać jakaś dodatkową pompę? gdzies tu na forum chyba czytałem że przyjmuje się że pompa pieca do 1m3?
sambor Opublikowano 31 Maja 2018 #4 Opublikowano 31 Maja 2018 Kocioł który chcesz czyli ZSB14-3c ma pompę która nie pociągnie takiej podłogówki - pompa w tym kotle ma 1m3/h przy 150mbar podnoszenia. To za mało. Praktycznie ten kocioł ma wydajność ok 800l/h czyli coś będzie niedogrzane. Charakterystyki pomp w kotle są w instrukcjach - przejrzyj kilka i podbierz coś co ci pociągnie instalacje. Automatyki przy zasilaniu wprost z kotła nie potrzebujesz, czyli jest w czym wybierać.
odpowietrznik Opublikowano 1 Czerwca 2018 #5 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Sugeruje kocioł Termet Ecocondens Gold Przy tym kotle powinno pójść bezpośrednio bez żadnych zaworów mieszających czy sprzęgła hydraulicznego oczywiście przy rozsądnych długościach pętli.W zał.#1 wykres charakterystyki pompy zamontowanej w tym kotle.Możesz nawet kupić kocioł o mocy 25kW (o ile nie będziesz dawał rury powietrzno-spalinowej przez ścianę)ma taką samą moc minimalną jak 20kW a zapas mocy przyda się przy grzaniu CWU(zał.#2) Zasobnik 160l wystarczy. Rozstaw wszędzie co 10cm to nieporozumienie.Masz różne straty ciepła w poszczególnych pomieszczeniach i prawdopodobnie różne pokrycia podłogi(panel,płytki=kilkukrotna różnica w oporze) a temp.na całość idzie taka sama co doprowadzi do przegrzewania pomieszczeń z płytkami.Innymi słowy przydałby się projekt OP w którym również między innymi podane są średnice rur do rozdzielaczy
aje Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor #6 Opublikowano 1 Czerwca 2018 A czy z podanego rysunku nie idzie na oko wykminić czy podane rednice rurek sa prawidłowe jeśli chodzi o CWU i średnice pomiędzy piecem a rozdzielaczami podłogówki? Bo na dzisiaj tylko to potrzebuje zeby zrobić instalacje, a tak jak pisalem złączenie wszystkiego do kupy zostawie instalatorowi jak bede podlaczal piec. PS znalazłem projekt, w zestawieniu jest rura miedziana 28, pewnie ona jest do rozdzielaczy, czy zamiast niej moge dać na piętro PEX 32? CO 1-1.pdf CO 1-2.pdf
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2018 #7 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Na oko to chłop w szpitalu umarł. tego nie rozkminia się to się liczy! Masz projekt, masz ilości pętli w każdym rozdzielaczu, masz potrzebne przepływy do OP i do tego się dobiera rury! A nie na oko!!!
odpowietrznik Opublikowano 1 Czerwca 2018 #8 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jak masz rurę CU28(średnica wewn.25) to jej odpowiednikiem w PEX-sie będzie fi 32(średnica wewn.26)
aje Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor #9 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Jak pisałem mam projekt OP, który przed chwilą dołożyłem do postu wyżej przed Twoją odpowiedzią. Czyli 32mm pomiędzy piec a rozdzielacze podłogówki. Jeszcze pytanie, czy np jeśli piec ma słabszą pompę obiegową, to czy poprostu można ją wymienic na mocniejszą czy tak się nie powinno robić. Jak znajdę chwilę to poczytam o tym piecu co zaproponował Odpowietrznik. PS. Czy przy instalachji z pogodówką, robi się sterownik w salonie? bo znalazłem różne opinie, że odczyt temperatury z pokoju zaburza działanie pogodówki?
odpowietrznik Opublikowano 1 Czerwca 2018 #10 Opublikowano 1 Czerwca 2018 To w końcu ile jest tych pętli na parterze?poddaszu?Bo w pierwszym poście(zał)jest na piętrze 0? a są podane jakieś długości. Znów w wykazie pomieszczeń z tabelki tak jakby było 9pętli?się pogubiłem)
aje Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor #11 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Przepraszam, oczywiście w 1 poście powinno być 9, a że 9 na klawiaturze koło 0 - czeski błąd sorry.
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2018 #12 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Nie wiem jakie rury będziesz kładł, ale PEX25x2,5 z kotła do każdego z rozdzielaczy wystarczy. Swoją drogą to kiepski ten projekt( projektant) gdyż przepływów poniżej 0,7l/min się nie zaleca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.