Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zębiec Saturn 10Kw Prototyp

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Panowie piec już ustawiony i czeka do jutra aby rury podpiąć i potem tylko rozruch i tu chyba polegnę  bo jak dotąd nie bawiłem się sterownikiem bo pożar w zasobniku (odpięte czujniki)

aby ten piec normalnie jakoś ruszył to trzeba mu wpisać jakieś parametry a co ja mam wpisać ? sterownik fabrycznie ma wpisane dane do 17kw a mój kocioł to 10kw teraz mam najmniejszy pancerpol 15kw i motoreduktor który ma mały posuw podobno , następna sprawa to moc kotła , w procentach to tego nie rozumię skoro podajesz np 10kw to po co te procenty kotła ?  sterownik ma opcję z pid , sprawa najważniejsza to trzeba podać ile daje podajnik węgla na godzinę tylko gdzie ja tego mogę się dowiedzieć nie siedząc po nocach w necie bo za dnia czasu brakuje .

Opublikowano
35 minut temu, berthold61 napisał:

sprawa najważniejsza to trzeba podać ile daje podajnik węgla na godzinę tylko gdzie ja tego mogę się dowiedzieć

Tutaj poprzednio kolega pisał że ok 8kg. Możesz ew zadzwonić do Pancerpola i zapytać.

Na początek spróbowałbym z PID żeby się oswoić tylko jak ten PID będzie działał przy takim odbiorze jak teraz...?

Tak czy siak trzeba by ogarnąć instrukcję

Gość berthold61
Opublikowano

A jak nic mu nie podam tylko ustawię w tryb automatyczny to normalnie odpali i sam jakoś pojedzie ? zanim jakoś to ogarnę ? ja zawsze myślałem że do działania pid potrzebny jest czujnik temp spalin a ja tego nie mam w zestawie i chyba nawet nie ma wtyczki takiej do sterownika ale może się mylę i działa to inaczej .

spróbuję wprowadzić 20 sek podawanie i 35 sek pauza tyle gdzieś wyczytałem a co do reszty to szukanie i jeszcze raz szukanie , moc kotła podaje się taką jaką ma wymiennik ? czy palnik ?

Opublikowano

Na jakim węglu go rozpalasz
?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano

No jeszcze nie rozpalam bo dopiero jutro rury mi majster podłączy , ale bawiąc się sterownikiem to specjalnie nie widać jakichś większych możliwości regulacji tylko kaloryczność opału , korekcja nadmuchu oraz trzeba podać moc kotła w procentach od 0-100% , chyba że ten mój sterownik elster-expert pid jest jakaś bieda czy co gorsze jakiś stary soft ale bawiłem się tym 5 minut i muszę bardziej się wgryść , wgranie nowszego softu samemu pewnie nie wchodzi w rachubę , na papierach pisze że soft 3,2,x a na wyświetlaczu  v.0.0.0 , idę dalej go molestować .

Opublikowano

Na ustawieniach PID nie trzeba dużo ustawień. Kaloryczność i przesyp/godz żeby ster sam dobierał dawki do potrzebnego zapotrzebowania i nie przekraczał mocy max. Moc max to w zimie ustawiasz tyle co trzeba a w lecie można mniej. A korekta nadmuchu i podawania to zależnie od danego opału i tego co widzisz na palniku, w popielniku, w kotle i z komina (niedopał, koks, żużel, sadza, dym , kopczyk itp).

Na ust ręcznych (jeśli są) masz dużo więcej opcji które trzeba już dopracować  organoleptycznie.

Gość berthold61
Opublikowano

To mnie tym trochę uspokoiłeś , tylko jeszcze jedno mnie intryguje a mianowicie , czy trzeba coś ustawiać np

nadmuch w podtrzymaniu  bo mnie tam widniej że podawanie 6 sek a przerwa 15min , dobre to ?

ale tak czy siak muszę chyba dzwonić do elster-a bo w papierach widnieje że wersja softu 3,2.x zębiec a jak załączę sterownik to pokazuje wersję 0.0.0 a  no i nie wiem czy to tak zostawić czy być może by mi to zaktualizowali do nowszej wersji bo ja nie mam nawet wyboru kotła  tylko zębiec saturn 25kw lub bez wyboru

Opublikowano

Na razie bym to podtrzymanie zostawił domyślnie a jak będzie wygasać w podtrzymaniu albo kopiec będzie sie bardzo zapadał albo go bedzie przesypywało to bedziesz korygował bo to i od opału i ciągu kominowego zależy i trzeba to ustawić pod siebie.

Gość berthold61
Opublikowano

Odpaliłem dziś kocioł na szybcika i totalna porażka , pierwsza wina to najprawdopodobniej węgiel z rydułtów pozmiatany z piwnicy ala taki ekogroszek diabelsko koksujący typ 34 a druga sprawa to tragiczny sterownik w którym nie ma opcji zmiany czasu podawania podajnika jedyne infirmacja że podawanie 6 sek i pauza 26 sek , nie ma żadnej opcji zmiany tego parametru a skądinąd wiadomo że pancerpol ten najmniejszy ma bardzo małe podawanie i jeśli dobrze pamiętam to coś ma być około 20 sekund , nie ma tego w ustawieniach instalatora ani po przywróceniu ustawień fabrycznych , a sama wersja softu to chyba dziewica z zeszłego stulecia bo 0.0.0 a a teraz są 3,2.0 i chyba nowsze . trzeba będzie dzwonić do elstera ile oni sobie życzą za wgranie nowego softa , tam nawet nie ma wyboru kotła tylko sębiec saturn 25 lub nieznany ,    kocioł trzy razy rozpalałem i trzy razy zgasł na pełnej mocy , tragedia . czarno to widzę , chyba przytrzymię mojego zasypowca w razie czego .

Gość jacek61
Opublikowano

Co byś miał za sterownik to węgiel z Rydułtów raczej palił się nie będzie. Kup coś dla retorty, choćby Retopal.

Gość berthold61
Opublikowano

Wiem że tego węgla nie spalę ok ale by w sterowniku nie szło zmieniać nastaw to jest co najmniej dziwaczne .

Opublikowano
9 godzin temu, berthold61 napisał:

.. trzy razy rozpalałem i trzy razy zgasł na pełnej mocy , tragedia . czarno to widzę , chyba przytrzymię mojego zasypowca w razie czego .

Na nieodpowiednim węglu szybko sie idzie zniechęcić do podajnika. Na obrotówce wytrzymałem tylko pół worka takiego "czegoś" nieznanego pochodzenia co zalewało mi palnik, jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem. Mam jeszcze drugie pół na specjalną okazję.

Może ten ster ma tylko PID i ne ma ust ręcznych. Patrzyłeś do dokumentacji, jakieś ustawienia serwisowe itp? Może przełączenie na "nieznany" pokaże więcej opcji. No ale wygląda że kontakt z producentem stera wskazany.

Opublikowano

Na tym węglu napewno ci ten palnik nie pójdzie. Najlepiej słabe paliwo

Gość berthold61
Opublikowano

Dawałem na nieznany i też mi się nic nie pokazało więcej z ustawień , przekopałem całe ustawienia i nic , natomiast widać tylko w informacji że podawanie 6 sek i przerwa 26 sek nic więcej , jedyna możliwa korekcja to moc kotła w procentach oraz możliwość zwiększenia/zmniejszenia nadmuchu w przedziale -15 do +15 % ,  oraz kaloryczność opału

Opublikowano

"Wszystko jest trudne, nim stanie się proste". Taki cytat wisiał na ścianie w jednej z klas, w których kiedyś pobierałem nauki...  Oby i tak było z paleniem w Twoim kociołku. 

Gość berthold61
Opublikowano

Ekogroch będę szukał dziś po marketach bo faktycznie na tym koksie nie da się jechać , napisałem już meila do firmy elster od sterowników w sprawie aktualizacji sterownika , ciekawe co mi odpiszą , a zresztą jutro będę dzwonił , szkoda że softu nie da się gdzieś znaleść to bym sobie to sam zrobił bo mam kilka programatorów .

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą wyłącz funkcję pid oczywiście jeśli jest to możliwe.A groszek kup jakiś do 25mj/kg. Będzie dobrze.

Gość berthold61
Opublikowano

Ok to już wiemy na 100% że groszek musi być słaby ale np czeski ekogroszek brunat ok 22mj nadaje się do najmniejszego palnika pancerpol ?

Opublikowano

Ja tym czeskim paliłem jest to łatwy węgiel tylko lubi kopcić

Opublikowano
10 godzin temu, berthold61 napisał:

Ok to już wiemy na 100% że groszek musi być słaby ale np czeski ekogroszek brunat ok 22mj nadaje się do najmniejszego palnika pancerpol ?

Gdyby nie cena polecił bym Ci najmocniejszy chyba polski groszek 31.2 czyli z Piekar min 26Mj ale to bardziej na ciężkie mrozy. U mnie chodzi po 1000zł/t workowany na składzie, u siebie pewnie byś dorwał taniej. Ale na okresy przejściowe lub samo CWU szkoda takiego opału :) 

Gość berthold61
Opublikowano

Jutro jadę na lokalne składy i zobaczę co tam mają i wezmę po dwa worki różnych eko , chciałem dziś po marketach szukać ale żona dała zakaz bo jak stwierdziła chłopie ty zdziczejesz w tej piwnicy a niedziela to niedziela .

następna sprawa to muszę się skontaktować z firmą elster aby mi to przeprogramowali do nowej wersji softu bo ta moja to dziewica i nic nie potrafi , podobno robią to za darmo w ciągu doby , szkoda że pocztą plików nie wysyłają sam bym to sobie wrzucił bo mam sprzęty do tych rzeczy .

Opublikowano

To dopytaj dobrze jakie tam softy mają. Najlepiej gdyby mieli taki który umożliwia przełączanie PID/ręczne. PID jest OK jeśli masz niespiekający opał który się dobrze spali i nie będzie problemów w modulacji przy różnych mocach/nadmuchach. Przy gorszym opale PID się raczej nie sprawdzi na tak wrażliwym palniku i wtedy ręczne. 

Gość berthold61
Opublikowano

Przelączyć na automat czy dwustan  umiem ale co z tego jak w dwustanie nie da się skrócić czy wydłużyć czasu podawania .

Opublikowano

Jak nie można wprowadzić ustawień w dwustanie? Może coś z sterownikiem.

Gość berthold61
Opublikowano

No właśnie , jest problem ze sterownikiem , on ma chyba dziewicze oprogramowanie , rozmawiałem już z programistą elster-a i kazał mi go do nich wysłać celem wgrania nowego softu , sam się zdziwił dlaczego tak jest , widocznie zębiec wrzucił co miał i do widzenia radź sobie sam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.