Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Blokada Przepływu Z Innego Kotła

Didek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum, proszę o pomoc i wyrozumiałość.

Posiadam podłączone do instalacji 2 kotły, gazowy i węglowy, obecnie na wyjściu z węglowego mam zainstalowany zespół pompowy z zaworem różnicowym 2". Okazuje się, że zawór ten przepuszcza wodę podczas działania kotła gazowego, i muszę odcinać węglowy zaworem kulowym. Chciałbym przerobić układ, żeby pracował w sposób "automatyczny".
1. chciałbym na powrocie do pieca węglowego przenieść zespół zaworu różnicowego z pompą, zaworem zwrotnym (przy pompie).

2. główna instalacja, czyli rury którymi podłączony jest piec węglowy, ma średnice 2", piec gazowy mam podłączony rurami 1" i jest on zainstalowany w innym pomieszczeniu.

3. czy przy takim podłączeniu będzie prawidłowo działał zawór różnicowy? (będzie on umieszczony na odcinku pionowym z przepływem w dół).

4. kulka z PCV będzie pływała w górnej części zaworu różnicowego i będzie miała łatwiej zamknąć zawór.

5. czy sam zawór różnicowy, będzie w takim układzie, wystarczającym zabezpieczeniem pieca węglowego przed przepływem przez niego wody i schładzaniem jej?

Ja to "wyobrażam sobie" w ten sposób: w czasie pracy pieca węglowego, pompa zespołu zaworu różnicowego zasysa wodę z instalacji i tłoczy ją przez piec węglowy, a zawór zwrotny na zasilaniu z pieca gazowego zabezpiecza przed wracaniem wody z pieca węglowego. Natomiast, w czasie pracy pieca gazowego pompa pieca gazowego zasysa wodę z instalacji i tłoczy ją przez piec gazowy, a zawór różnicowy, wraz za zaworem zwrotnym umieszczonym przy pompie zespołu zaworu różnicowego, zabezpieczają system przed cofaniem wody przez piec węglowy.

Moim zdaniem to powinno działać i będzie w zgodzie z przepisami - instalacja pozostanie otwarta, a na jej zasilaniu nie będzie żadnych zaworów.

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie.

Narysowałem schemat (przepraszam, ale kiepsko mi idzie w Paint)

post-78952-0-72635400-1524385712_thumb.png

Opublikowano

Jeżeli ten rysunek to twoja propozycja to jest on zły - zaw różnicowy w ten sposób zamontowany będzie tłumił przepływ grawitacyjny z kotła węglowego - a tu chyba idzie o możliwość pracy grawitacyjnej.

Jak masz zaw różnicowy na zasilaniu to jest  to sprzeczne z przepisami i zdrowym rozsądkiem, a na dodatek gorąca woda z kotła bez problemu zasuwa przez pompę od obiegu kotła węglowego.

Narysuj to co masz obecnie a nie to co chcesz zrobić.

Poniżej moja propozycja z zaw zwrotnym klapowym , oczywiście pompa na powrocie musi mieć to wszystko co narysowałeś - mnie się nie chciało tego poprawiać - czyli zestaw : zaw odcinający, filtr, pompa ,ZZ i zaw odcinający

post-18578-0-24372200-1524389269_thumb.jpg

Opublikowano

Powinien być wymiennik płytowy oddzielający kocioł gazowy który pracuje w układzie zamkniętym od kotła na paliwo stałe pracującego w układzie otwartym+zasobnik z dwiema wężownicami

Nie zawsze, ponieważ niektóre kotły gazowe przystosowane są do pracy w układzie otwartym.

Opublikowano

Kol. Sambor mam kilka pytań:

1. w jakim celu przeniosłeś powrót z pieca gazowego poniżej zaworu - na lato i do odcięcia gazowego.

2. czy jeżeli posiadam wyjścia z pieca węglowego 1,5 cala, to czy ZZ klapowy ma być taki sam czy większy,

3. jakiej firmy polecasz ZZ klapowy, bo wiem że istotny jest ciężar klapki,

Opublikowano

ad 1 wg twojego schematu odcinasz też powrót grzania CW

ad 2 6/4" to minimum

ad 3 to ciężko określić, ale potrzeba prawidłowego montażu i to jest ważniejsze

Opublikowano

ad.1 moje założenia, żeby piec w okresie zimowym grzał CW, jak będę palił w węglowym to z węglowego, jak wygaśnie w węglowym to uruchomi się gazowy. W lato i tak grzeję z bojlera gazowego.

ad.3 montaż ZZ oczywiście w idealnym poziomie ?

Opublikowano

Pytanie do Was, czy ten ZZ Klapowy ma być zamontowany w idealnym poziomie, czy z lekkim przechyłem dla łatwiejszego przepływu grawitacyjnego

Opublikowano

Sambor, proszę, czy możesz mi to narysować. Kierunek przepływu i położenie

Opublikowano

Narysowałem kawałek schematu jak to będzie wyglądało u mnie, którą opcję pochyłu wybrać 1 czy 2

post-78952-0-73706800-1524672188_thumb.png

Opublikowano

Dziękuję za pomoc i wsparcie kol. Sambora ;)

Zastanawiam się tylko zainstalować 2" czy 1,5", z kotła mam wyjście 1,5", natomiast rury instalacji 2"

Opublikowano

Dziękuję, za pomoc.

Chyba jednak kupię 2" klapowca.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

wykonałem przeróbkę, ale niepokoi mnie jedna rzecz, mianowicie jak załączy się pompa słychać puknięcie klapki.

Gość Digitrax
Opublikowano

Czyli klapka się zamyka i blokuje wsteczny przepływ. Zawór pracuje prawidłowo. Jak to jest drażniące lub uderzenie jest duże to masz za duży bieg pompy.

Opublikowano

To puknięcie to zdrowy objaw pracy zaworu zwrotnego - zawór jest duży- 2", więc do zamknięcia tego zaw0ru pompa musi zdrowo "kopnąć", inaczej do nie zamknie i woda będzie krążyła wokół pompy i zaworu.

Jak za mocno zmniejszysz bieg pompy to zawór może się niedomykać i będzie kłopot z prawidłową pracą instalacji

Opublikowano

Hałas zaworu nie jest uciążliwy, tak naprawdę bardziej słychać pompę (mam 25/60).

Poniżej zdjęcie, uwagi mile widziane.

IMG_20180523_083713[1].jpg

Opublikowano

Tak mocna pompa przy tych rurach co masz to instalacja dla małego bloku a nie dla domu.

Możesz spokojnie zmniejszyć bieg pompy lub zmienić pompę na 25/40

Opublikowano

Bieg mam na 1, który chyba odpowiada biegowi 3 dla pompy 25/40.

Chętnie bym się wymienił na 25/40.

Opublikowano

Zrobiłem dziś próbę zmian i podczas pracy kotła gazowego, lekko przepuszcza ZZ klapowy. Na godzinę pracy gazowego temperatura podniosła się o 3 st. C. Zastanawiam się czy tak może być i wynika to z nieszczelności zaworu klapowego ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.