kiminero Opublikowano 27 Marca 2018 #51 Opublikowano 27 Marca 2018 Bufor 200l to on raczej za sprzęgło robi, bo ile on może energii zakumulować? Jak w kotle wygaśnie, to długo jeszcze masz ciepło w w tym buforze? Saunę musisz mieć w kotłowni od tego gołego "bufora". Przekombinowane to wszystko.
adziu82 Opublikowano 27 Marca 2018 Autor #52 Opublikowano 27 Marca 2018 Ogólnie jak ja pale, to otwieram okno, bo się trochę dymi. Jak żona pali, to ciepło jest No tak zrobione, aby działało - na razie działa. Napisz mi jeszcze proszę, bo czytałem że na podłogówke max 55 st a piszecie, że max 45 st więc jak to jest. To samo czytałem gdzieś, że podłoga powinna mieć temperaturę 26-28 st i tyle ustawiłem na powrocie, w łazience 32-33 st. Może coś jest, że mam na czterech ścianach w salonie ,,podłogówke" i dlatego tak to robione. Pale w piecu 4-6 godziny. Szybko ciepło łapie, zwłaszcza gdzie ogrzewanie w ścianach jest. Podłoga długo trzyma ciepło i oddaje je. Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 27 Marca 2018 #53 Opublikowano 27 Marca 2018 Po mojemu to zasilanie tego sprzęgło-bufora z kotła powinno być na tym króćcu, z którego jest wyjście na mieszacz i cwu, zaś powrót do kotła z króćca poniżej. Zasilania i powroty poszczególnych obiegów z króćców od strony ściany. I najważniekjsze: pompa obiegu kotłowego na powrocie.
Presage Opublikowano 24 Grudnia 2018 #54 Opublikowano 24 Grudnia 2018 W dniu 21.03.2018 o 20:50, adziu82 napisał: O ostatnie pytanie, mam w pięciu pomieszczeniach 5 sterowników na ścianie. Ale jakoś one źle pracują. Nazwa ESCO. Straszny mam problem aby ustawić poprawną temperature. Bo np na sterownikun jest 22 st a w rzeczywistości jest 19 st. Podbijamy o 3 st żeby dobiło do 22 st to wali mi do 26 st bo na sterowniku jest już mniej o załóżmy 3 stopnie i grzeje w pokoju dalej. Pisałem do firmy, powiedzieli jak wejść w ustawienia i skalibrować temperature, przez godzinę jest ok, ale zaraz wraca do normy i ta temperatura jest nie adekwatna do rzeczywistej. Poradziłeś sobie z tymi termostatami?
adziu82 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor #55 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Próbowałem pierwszej zimy. Teraz jest trzecia i już dawno dałem sobie spokój. Zależy które pomieszczenie, jedno jest różnica 2st inne 4 st. W sypialni mam termometr 30 cm od sterownika i jest różnica 2 st. W salonie termometr leży na stole i też 2 stopnie jest więcej niż w rzeczywistości, sterownik 3 metry od termometra. Firma kiedyś pokazała mi jak wejść w głębsze ustawienia i ,, odejmować" lub ,, dodać" temperature, ustawiłem wg termometra po czasie poprzestawiały się. Np była już temp żądaną, czyli 23 st, a on się przestawił i grzał o 3-4 st więcej bo mu brakowało. A inny np nie grzał bo już było za dużo, a w rzeczywistości było za mało. Teraz pale na wyczucie. Tyle w temacie.
Presage Opublikowano 24 Grudnia 2018 #56 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Mam ten sam problem, ale nie odpuszczę, bo nie tak powinny działać termostaty. Robiłem próbę z termostatem Salus i było wszystko ok, więc prawdopodobnie jest to błąd konstrukcyjny urządzenia.
adziu82 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor #57 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Aktualnie palę w piecu, w sypialni jest 21,5 st a sterownik pokazuje 22,8, półtora st więcej. Salon, 24,1 st a sterownik pokazuje 25,8 st. Niby 2 st ale chyba to dużo. Kuchnia to 3 st różnicy. Pokazuje 24 st a jest 21 st. Druga sprawa, ustawiłem je, kiedy wszedłem w głębsze ustawienia. Ale one i tak się pokasowały. Jeżeli miałbym pewność, że przy zmianie tych ESCO na inne i by pokazywały rzeczywistostą temperaturę, to bym wymienił.
Presage Opublikowano 24 Grudnia 2018 #58 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Tu masz szczegółowo opisane jak to u mnie wygląda:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.