Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Termostatem Na Rozdzielaczu.

adziu82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bufor 200l to on raczej za sprzęgło robi, bo ile on może energii zakumulować? Jak w kotle wygaśnie, to długo jeszcze masz ciepło w w tym buforze? Saunę musisz mieć w kotłowni od tego gołego "bufora". Przekombinowane to wszystko. 

Opublikowano

Ogólnie jak ja pale, to otwieram okno, bo się trochę dymi.

Jak żona pali, to ciepło jest

No tak zrobione, aby działało - na razie działa.

Napisz mi jeszcze proszę, bo czytałem że na podłogówke max 55 st a piszecie, że max 45 st więc jak to jest.

To samo czytałem gdzieś, że podłoga powinna mieć temperaturę 26-28 st i tyle ustawiłem na powrocie, w łazience 32-33 st.

Może coś jest, że mam na czterech ścianach w salonie ,,podłogówke" i dlatego tak to robione.

Pale w piecu 4-6 godziny. Szybko ciepło łapie, zwłaszcza gdzie ogrzewanie w ścianach jest.

Podłoga długo trzyma ciepło i oddaje je.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Po mojemu to zasilanie tego sprzęgło-bufora z kotła powinno być na tym króćcu, z którego jest wyjście na mieszacz i cwu, zaś powrót do kotła z króćca poniżej. Zasilania i powroty poszczególnych obiegów z króćców od strony ściany. I najważniekjsze: pompa obiegu kotłowego na powrocie.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 21.03.2018 o 20:50, adziu82 napisał:

O ostatnie pytanie, mam w pięciu pomieszczeniach 5 sterowników na ścianie. Ale jakoś one źle pracują. Nazwa ESCO. Straszny mam problem aby ustawić poprawną temperature. Bo np na sterownikun jest 22 st a w rzeczywistości jest 19 st. Podbijamy o 3 st żeby dobiło do 22 st to wali mi do 26 st bo na sterowniku jest już mniej o załóżmy 3 stopnie i grzeje w pokoju dalej.

Pisałem do firmy, powiedzieli jak wejść w ustawienia i skalibrować temperature, przez godzinę jest ok, ale zaraz wraca do normy i ta temperatura jest nie adekwatna do rzeczywistej.

Poradziłeś sobie z tymi termostatami?

Opublikowano

Próbowałem pierwszej zimy. Teraz jest trzecia i już dawno dałem sobie spokój.

Zależy które pomieszczenie, jedno jest różnica 2st inne 4 st.

W sypialni mam termometr 30 cm  od sterownika i jest  różnica 2 st. W salonie termometr leży na stole i też 2 stopnie jest więcej niż w rzeczywistości, sterownik 3 metry od termometra.

Firma kiedyś pokazała mi jak wejść w głębsze ustawienia i ,, odejmować" lub ,, dodać" temperature, ustawiłem wg termometra po czasie poprzestawiały się.

Np była już temp żądaną, czyli 23 st, a on się przestawił i grzał o 3-4 st więcej bo mu brakowało. A inny np nie grzał bo już było za dużo, a w rzeczywistości było za mało. 

Teraz pale na wyczucie. Tyle w temacie. 

Opublikowano

Mam ten sam problem, ale nie odpuszczę, bo nie tak powinny działać termostaty. Robiłem próbę z termostatem Salus i było wszystko ok, więc prawdopodobnie jest to błąd konstrukcyjny urządzenia.

Opublikowano

Aktualnie palę w piecu, w sypialni jest 21,5 st a sterownik pokazuje 22,8, półtora st więcej. 

Salon, 24,1 st a sterownik pokazuje 25,8 st. Niby 2 st ale chyba to dużo.

Kuchnia to 3 st różnicy. Pokazuje 24 st a jest 21 st. 

Druga sprawa, ustawiłem je, kiedy wszedłem w głębsze ustawienia. Ale one i tak się pokasowały.

Jeżeli miałbym pewność, że przy zmianie tych ESCO na inne i by pokazywały rzeczywistostą temperaturę, to bym wymienił. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.