Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Termostatem Na Rozdzielaczu.

adziu82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bufor 200l to on raczej za sprzęgło robi, bo ile on może energii zakumulować? Jak w kotle wygaśnie, to długo jeszcze masz ciepło w w tym buforze? Saunę musisz mieć w kotłowni od tego gołego "bufora". Przekombinowane to wszystko. 

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ogólnie jak ja pale, to otwieram okno, bo się trochę dymi.

Jak żona pali, to ciepło jest

No tak zrobione, aby działało - na razie działa.

Napisz mi jeszcze proszę, bo czytałem że na podłogówke max 55 st a piszecie, że max 45 st więc jak to jest.

To samo czytałem gdzieś, że podłoga powinna mieć temperaturę 26-28 st i tyle ustawiłem na powrocie, w łazience 32-33 st.

Może coś jest, że mam na czterech ścianach w salonie ,,podłogówke" i dlatego tak to robione.

Pale w piecu 4-6 godziny. Szybko ciepło łapie, zwłaszcza gdzie ogrzewanie w ścianach jest.

Podłoga długo trzyma ciepło i oddaje je.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Po mojemu to zasilanie tego sprzęgło-bufora z kotła powinno być na tym króćcu, z którego jest wyjście na mieszacz i cwu, zaś powrót do kotła z króćca poniżej. Zasilania i powroty poszczególnych obiegów z króćców od strony ściany. I najważniekjsze: pompa obiegu kotłowego na powrocie.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 21.03.2018 o 20:50, adziu82 napisał:

O ostatnie pytanie, mam w pięciu pomieszczeniach 5 sterowników na ścianie. Ale jakoś one źle pracują. Nazwa ESCO. Straszny mam problem aby ustawić poprawną temperature. Bo np na sterownikun jest 22 st a w rzeczywistości jest 19 st. Podbijamy o 3 st żeby dobiło do 22 st to wali mi do 26 st bo na sterowniku jest już mniej o załóżmy 3 stopnie i grzeje w pokoju dalej.

Pisałem do firmy, powiedzieli jak wejść w ustawienia i skalibrować temperature, przez godzinę jest ok, ale zaraz wraca do normy i ta temperatura jest nie adekwatna do rzeczywistej.

Poradziłeś sobie z tymi termostatami?

Opublikowano

Próbowałem pierwszej zimy. Teraz jest trzecia i już dawno dałem sobie spokój.

Zależy które pomieszczenie, jedno jest różnica 2st inne 4 st.

W sypialni mam termometr 30 cm  od sterownika i jest  różnica 2 st. W salonie termometr leży na stole i też 2 stopnie jest więcej niż w rzeczywistości, sterownik 3 metry od termometra.

Firma kiedyś pokazała mi jak wejść w głębsze ustawienia i ,, odejmować" lub ,, dodać" temperature, ustawiłem wg termometra po czasie poprzestawiały się.

Np była już temp żądaną, czyli 23 st, a on się przestawił i grzał o 3-4 st więcej bo mu brakowało. A inny np nie grzał bo już było za dużo, a w rzeczywistości było za mało. 

Teraz pale na wyczucie. Tyle w temacie. 

Opublikowano

Mam ten sam problem, ale nie odpuszczę, bo nie tak powinny działać termostaty. Robiłem próbę z termostatem Salus i było wszystko ok, więc prawdopodobnie jest to błąd konstrukcyjny urządzenia.

Opublikowano

Aktualnie palę w piecu, w sypialni jest 21,5 st a sterownik pokazuje 22,8, półtora st więcej. 

Salon, 24,1 st a sterownik pokazuje 25,8 st. Niby 2 st ale chyba to dużo.

Kuchnia to 3 st różnicy. Pokazuje 24 st a jest 21 st. 

Druga sprawa, ustawiłem je, kiedy wszedłem w głębsze ustawienia. Ale one i tak się pokasowały.

Jeżeli miałbym pewność, że przy zmianie tych ESCO na inne i by pokazywały rzeczywistostą temperaturę, to bym wymienił. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.