Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzałka Do Bojlera Na Lato

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko, że ja mam ciemny dach ponad 300m2 więc moge tych paneli dać więcej zauważyłem, że od południowej strony w dzień nawet w mrozy śnieg potrafi sie topić więc ileś tej energii tam jest z resztą rozmawiamy o porze letniej, wiosennej i jesiennej kiedy energii jest więcej. W zime to i tak kocioł łazi.

Opublikowano

Jak kiedyś sprawdzałem to na 160l bojler wychodziło mi 120-140żł miesięcznie za prąd .Tak jak pisze krisge w skrajnych przypadkach osiągniesz wynik 3kg na podajniku tez robiłem takie próby i da się uzyskać taki wynik ale to raczej przy bardzo małym odbiorze wody i tyle przeważnie idzie na podtrzymanie pracy kotła .Solary to dobre rozwiązanie nie grzejesz wody od kwietnia do pazdziernika bo robi to słońce mam rury próżniowe ,ale będę je likwidował bo bardziej spodobała mi się fotowoltaika  :D

post-57460-0-71790300-1521025731_thumb.jpg

post-57460-0-57937000-1521025928_thumb.jpg

Opublikowano

Jak robiłem bufor, to też miałem wspomagać się solarami, jeszcze nawet leży w garażu 25 m miedzi :)

Dałem sobie spokój, bo trochę roboty by z tym było, a tak nbicie całego bufora starczało na jakieś 8 dni, więc około 2kg węgla dobowo :)

Opublikowano

Jak kiedyś sprawdzałem to na 160l bojler wychodziło mi 120-140żł miesięcznie za prąd .Tak jak pisze krisge w skrajnych przypadkach osiągniesz wynik 3kg na podajniku tez robiłem takie próby i da się uzyskać taki wynik ale to raczej przy bardzo małym odbiorze wody i tyle przeważnie idzie na podtrzymanie pracy kotła .Solary to dobre rozwiązanie nie grzejesz wody od kwietnia do pazdziernika bo robi to słońce mam rury próżniowe ,ale będę je likwidował bo bardziej spodobała mi się fotowoltaika :D

Jak sprawują się solary próżniowe,jaki wielki baniak i jaką firmę polecasz?
Opublikowano

Ja grzeje wodę poza  okresem grzewczym grzałką elektryczną.   Przeszłem w tauronie na tańszą taryfę.  Musiałbym sprawdzić jej symbol....

Kupiłem do tego programator do gniazdka  (19zł) i załącza on grzałke w godzinach kiedy mam tani prąd.

Nie wiem ile wychodzi za samo grzanie wody.   A rachunek za prąd mam  135zł/miesięcznie  za cały dom. 

Rodzina 4 osobowa,  jesli chodzi o zużycie wody to w domu jest prysznic ale bojler jest 250 litrów.

A do zużycie prądu składa się jeszcze kuchnia indukcyjna,  mikrofalówka, 4 TV,  piec i pompki CO w okresie grzewczym, pralka, lodówka itp.

Myslę że warto założyć taką grzałke i nie wynosić popiołu  ani ładować węgla w lato.

Z tego co porównywałem licznik w lato i zimę

( kiedy nie grzeje grzałką ale chodzą pompki od podłogówki, CO, CWU i wentylator pieca)

to wychodzi bardzo podobnie.

Opublikowano

135zł miesięcznie? Za cały dom? Mi zimą, bez bojlera udaje się zejść do minimum 750zł/2m-ce...

A w lecie to i 2x tyle bywało...

Opublikowano

Grzanie prądem w tańszej taryfie jest jak najbardziej opłacalne i wygodne :)

Opublikowano

Te

Ja grzeje wodę poza  okresem grzewczym grzałką elektryczną.   Przeszłem w tauronie na tańszą taryfę.  Musiałbym sprawdzić jej symbol....

Kupiłem do tego programator do gniazdka  (19zł) i załącza on grzałke w godzinach kiedy mam tani prąd.

Nie wiem ile wychodzi za samo grzanie wody.   A rachunek za prąd mam  135zł/miesięcznie  za cały dom. 

Rodzina 4 osobowa,  jesli chodzi o zużycie wody to w domu jest prysznic ale bojler jest 250 litrów.

A do zużycie prądu składa się jeszcze kuchnia indukcyjna,  mikrofalówka, 4 TV,  piec i pompki CO w okresie grzewczym, pralka, lodówka itp.

Myslę że warto założyć taką grzałke i nie wynosić popiołu  ani ładować węgla w lato.

Z tego co porównywałem licznik w lato i zimę

( kiedy nie grzeje grzałką ale chodzą pompki od podłogówki, CO, CWU i wentylator pieca)

to wychodzi bardzo podobnie.[/quote

Ten tani prąd to ile za 1kw z przesyłem ?

Opublikowano

Jak sprawują się solary próżniowe,jaki wielki baniak i jaką firmę polecasz?

Solary próżniowe sprawują się bardzo dobrze przyjmuje się że na baniak 140- 160l 22 rury 200l 30 rur 300l 44 rury na firmach się niestety nie znam bo wszystko sam montuje  :D

A rachunek za prąd mam  135zł/miesięcznie  za cały dom. 

Też bym taki chciał a mam  360zł za miesiąc :(

Opublikowano

Zamraża i chłodzi lody,kiełbasę,browary i inne towary :D,pisał niedawno,że ma sklep...

Opublikowano

To co Ty masz? 6 zamrażarek?

W zimie chodzi jedna zamrażarka (lody) i lada chłodnicza + oświetlenie ok 200w.

A w domu z pradozernych sprzętów tylko kuchenka elektryczna... No i pralka, lodówka itp jak w każdym domu

Opublikowano

Bo lodówka powinna stać w chłodnym pomieszczeniu (spiżarnia) a nie w normalnie ogrzewanym bo wtedy działa jak pompa ciepła szkoda energii. Mój znajomy ma lodówkę w garażu i przy tych mrozach lodówka się nie załączała bo na zewnątrz było zimniej niż w lodówce :) Też muszę wypróbować taki patent :)

Opublikowano

Sugerujesz wykopanie piwnicy pod sklepem i sprzedaż lodów spod ziemii? ;-)

Opublikowano

Może to jakiś sposób na przyciągniecie klientów :)

Elektronika wytrzyma nawet minus 20 (radio w aucie działa znakomicie przy takiej temp)  tylko przecież nie chodzi o ujemne temp tylko takie w okolicach 10 stopni powyżej zera. Lodówka prawie wogóle się nie załącza bo temp podobna wew i na zew.

Opublikowano

Zapytałem dlatego,że chodzi mi po głowie pomysł wstawienia zamrażarki szufladowej do garażu drewnianego(gr. ścian 34mm na podwójne pióro-wpust)

Wiadomo latem temp. powyżej 20*,zimą na minusie,jak by to się sprawdziło,nie musiałbym zamrażarki targać na poddasze...

Opublikowano

Słyszałem taką opinię, że w temp. poniżej zera termostat zamrażarki może nie uruchamiać sprężarki i zamiast np. -20 w środku będzie tyle co wokół, czyli np. -2. Wydaje się, że nie powinno tak być ale z kilku różnych źródeł już to słyszałem. Owszem im chłodniej, tym lepiej ale nie na mrozie.

Opublikowano

Zapytałem dlatego,że chodzi mi po głowie pomysł wstawienia zamrażarki szufladowej do garażu drewnianego(gr. ścian 34mm na podwójne pióro-wpust)

Wiadomo latem temp. powyżej 20*,zimą na minusie,jak by to się sprawdziło,nie musiałbym zamrażarki targać na poddasze...

Dopytałem znajomego i on ma lodówkę w takim jakby wiatrołapie (stare budownictwo) podobno rzeczywiście się nie załącza  jak temp otoczenia jest poniżej 10 stopni ale nie na minusie. Odkrył to przypadkowo kiedy myślał, że lodówka sie zepsuła bo się nie załączała dopiero jak temp otoczenia wzrosła to znowu zaczęła działać normalnie, działa tak już kilka lat. Z tym, że to też nie jest najnowsza lodówka ale też nie jakiś stary trup. 

Nie wiem czy sprzęt wytrzyma takie duże wahania temp od minus 20 do plus 30 ale gdyby postawić ją w miejscu gdzie jest 5-15 stopni to na pewno oszczędności by były bez złego wpływu na sprzęt choćby tylko ze względu na utratę energii przez izolacje...

Opublikowano

U mnie w sklepie zima jest 8-13 stopni i rzeczywiście zamrażarka dużo rzadziej się włącza niż latem. Ale i tak sprężarka musi się włączyć minimum 2x na godzinę.

Tylko weź pod uwagę, że to zamrażarka z szybą, nie skrzyniowa z grubymi drzwiami.

Opublikowano

Dzięki,pozostaje wnieść na poddasze.

Wracając do właściwego tematu od października w nowym miejscu zamieszkania,użytkujemy z żoną bojler Ariston 80l z grzałką 1500W.

Grzejemy w tańszej taryfie G12  do temp. 60*,od 13-15,22-01 i od 04-06 i w zupełności wystarcza na mycie naczyń,prysznic itp.

Rachunki za całość,czyli CWU,oświetlenie,lodówka,telewizor,komputery,pralka,nawilżacz pow. wynoszą 280zł na 2 m-ce,a Energa należy do najdroższych sprzedawców prądu w Polsce.

Nawet nie chce myśleć o solarach,panelach fv czy pompie ,pruć sufit poddasza i podłogę żeby móc się wpiąć w instalację wodną.

Lepiej te pieniądze przeznaczyć na rachunki za prąd.

Gość berthold61
Opublikowano

Czyli 140 miesięcznie to bardzo dobra cena , najbardziej boli mnie spuszczanie wody z układu aby tą grzałkę założyć , ale nie ma złego tylko najpierw muszę złapać z dwie beczki 200-tu litrowe deszczówki i przy okazji przepłukam cały układ bo woda z sieci to sam kamień i żelazo

Opublikowano

Nie wiem ile osób mieszka w Twoim domu,jakie preferencje odnośnie kąpieli.

Prawie 2x większy bojler,kąpiel w wannie,więcej osób to więcej gratów do zmywania(chyba,że jest zmywarka) więc rachunki za prąd będą wyższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.