Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar Smart Fire 15 Kw Na Pellet

Paweł77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ma ktoś piec na pelet LAZAR 

SmartFire 15 kw

Czy ten piec jest ok, jaki palnik czy awaryjność jest duża i jakie spalanie.      :(

Użytkownicy podzielcie się wiedzą.

Opublikowano

Witam ja Jestem  użytkownikiem Lazara smartfire 15 kw od 01.09.2017 roku poprzednio 5 lat miałem piec na eko groszek z firmy Malina .  Posiadam dom o powierzchni 160 m2 jeden poziom 5 grzejników i 80 m2 podłogówka , 120 lit. wymiennik ciepła , ocieplony ale nie tak przesadnie 12 cm styropian cegła protem ROBEN , okna zwykłe trzy komorowe i rolety , poddasze ocieplone pianką . W poprzednich latach bez bufora i bez zaworów spalałem 4-4,5 tony eko groszku za kwotę 900 zł. tona przez cały rok od września do września temperatura w domu 22,5 C

Od ubiegłego roku jestem posiadaczem kotła na pellet z Firmy Lazar 15 kw zbiornik 240 litrów , bufor 500 l i zawór 4d i 3d z siłownikami i jest właczone sterowanie pogodowe że faktycznie jest stała temperatura , do tej pory spaliłem 3,5 tony pelletu ( 2 tony z firmy Lazar i resztę Gold ) średnia cena 930 zł. tona . Podniosłem troszkę temperaturę w domu o jeden stopień teraz jest 23,5 C . W największe mrozy które były w mojej okolicy -17 C  zjadał około 40 kg na dobę jeden zasyp na 3,5-do 4 dni. Czy to jest Dobry Wynik czy można obniżyć spalanie. Nic nie zmieniałem tak jak ustawił Serwisant tak jest do tej pory. H1 - 5C  H2-8C Temperatura na piecu 75 stopni , Bufor 65 Stopni , jak spadnie do 45 to się załącza piec i się rozpala.

Opublikowano

A jeśli chodzi o awaryjność Paweł77 ciężko mi powiedzieć bo mam go dopiero niecałe 6 miesięcy i nic sie nie dzieje i tak niech zostanie , dla mnie jest ok mogło by być może troszkę mniejsze spalanie bo jak wcześniej pisałem muszę liczyć teraz do października a to jeszcze ponad 6 miesięcy . Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz albo mogę podać ci nr. tel. do mnie i pogadamy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, też posiadam SM15 z zasobnikiem 240l - do ogrzania ok 130m2 wszystko w podłogówce, 2 drabinki w łazienkach i mały pokoik na poddaszu tam jest też grzejnik panelowy. Dom ściany 3 warstwowe 2 x pustak ceramiczny między nimi styropian, okna 5 komorowe. Piec zainstalowany od końca października 2017 - spalanie wychodzi 1 tona miesięcznie. Generalnie zasobnik wystarcza ledwo na 3-4 dni. Palielm plletem lava, gold teraz przeszedłem na prywatnego producenta -spalanie takie samo - nieraz jakiś drobny spiek powstanie - ciepło w domu tak samo jak przy tych droższych. Zauważyłem że mój piec wogóle nie przechodzi w nadzór tak jakby nie dogrzewal do zadanych temperatur - i to przy pellecie najwyższej jakości jak i przy tym co teraz mam.

Mam pompę i zawór 4d z siłownikiem - siłownik otwiera się i zamyka non stop - jak mam na nim zadaną temperaturę 45st silownik otwiera się i temperatura idzie do ok 52-53st po czym zaczyna zamykać temperatura spada do ok 31-32 st i znów tak w kółko. ale czekam na serwisnata na przegląd więc może coś popatrzy na to.

Serwisant mi ustawił piec 75st - temp. na mieszaczu nr1 45st - podłoga mieszacz30st. nastawy pieca H2-14st, H1-7st

Od 28.10.2017 do dziś spaliłem 5ton pelletu. Pozdrawiam

Opublikowano

5 ton paliwa to sporo jak na tak małą powierzchnię - goń serwisanta niech to coś ustawia.

U mnie na prawie 300m2 w tym 160 podloga poszło 3,2t, w domu 21-22C, CWU 300l.

Fakt, że inny kocioł ale paliwo to samo.

Trzeba przyjrzeć się instalacji - jak zrobiona i pracy kotła

Opublikowano

Czekam na przyjazd, jest zgłoszony serwis, ale jeszcze nie dzwonili do mnie. cierpliwie czekam, może źle mam poustawiane przepływy na podłogówce, poza tym dom nie był wcześneij ogrzewany, teraz jestem na etapie kończenia urządzania - zakałdalem regipsy, gładzie, płytki, meblowanie. Mam cichą nadzieję, że zejdę na te 4 tony na sezon zimowy. ciekawe ile w lecie będzie palił pelletu do podgrzewania wody. I myślałem., że ten piec szybciej się będzie rozpalał do ogrzewania wody i mam bojler 150ltr, no i może być taki chwilowy problem zanim się rozpali i zacznei grzać. Bo przy przechodzeniu w tryb postoju - czyści palenisko, ale zanim się rozpali znow czyści palenisko - i o ten czas chodzi: Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Mam pytanie  do posiadaczy kotła lazar 15 kw jak  u was ze spalaniem w ostatnim sezonie grzewczym

ile ton spaliliście ?

jaki pellet ?

ile metrów do ogrzania , jaki układ instalacji ( otwarty, zamknięty ) może ktoś posiada bufor z tym kociołkiem jak u niego przedstawia się spalanie

i ogólnie czy jesteście zadowoleni z kotła

pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, dawno tu nie zaglądałem, ale mam pytanie - jaki macie czas podawania pelletu, przy rozpalaniu? Bo ostatnio miałem 1 serwis pieca i wydaje mi się, że chyba za dużo wsypuje pelletu na rozpalenie i podczas załączenia wentylatorów do stabilizacji, zadymi na zewnątrz i tylko dzieje się tak właśnie podczas rozpalania. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam u mnie 80 sekund i jest ok, a u Ciebie jaki czas? Podjąłem raz próbę skrócenia tego czasu ale nie chciał się rozbujać. Obecnie biorę  udział w konkursie Lazara więc mogę pochwalić się moim nabytkiem no i jak filmik się podoba to proszę o łapki w górę.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowy Użytkownikiem. Być może w złym miejscu pisze ale potrzebuje porady/pomocy. Posiadam kocioł SF 15kw. Od jakiś 3miesiecy. Został uruchomiony przez serwisanta został sprawdzony działał obieg podlogowki i grzejników i dotychczas chodził w trybie lato (tzn grzal tylko wodę w bolierze) wczoraj przelaczylem go w tryb zima tzn żeby grzal już całą chalupke ale jest jakiś problem ponieważ grzejniki są chłodne temperatury na mieszaczach prawie osiągnięte tj 43/45 grzejniki, 27/35 podłogowka na piecu 66/70 tylko martwi mnie praca ponieważ cały czas na wyświetlaczu pokazuje nadzór i stabilizacja, brak pracy? Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć co może być przyczyną? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.