Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz - Nieprawidłowa Praca Ogrzewania Podłogowego

mihoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

mam problem z ogrzewaniem podłogowy. Grzeje ale nie równomiernie tzn pętle mają różne długości. Grzeją tylko te najkrótsze, jak zamknę z 2-3 krótsze pętle to zaczyna grzać reszta Myślę że problem jest z rozdzielaczem fachowiec wstawił taki jak na zdjęciu. Jak to wymienić bez boleśnie. Kociał na paliwo stałe

post-12960-0-09426400-1520422798_thumb.jpg

Opublikowano

Do ogrzewania podłogowego powinien być rozdzielacz z rotametrami dzięki którym można ustawić odpowiedni przepływ w poszczególnych pętlach.Wypadałoby wymieć górną belkę na taką z rotametrami.Można próbować przydławić tymi zaworkami krótsze pętle może całość ruszy ale to taka regulacja na oko.Zapewne w instalacji są też grzejniki dlatego powinien być zawór zwrotny w obiegu OP(na powrocie do powrotu) ale na zdjęciu jest trójnik i nie wstawiłem ZZ bo nie wiem która rura to powrót do kotła. I wymień ten odpowietrznik automatyczny na belce powrotnej lub przynajmniej zakręć na nim ten czarny kapturek.

post-32948-0-15613600-1520424829_thumb.jpg

Opublikowano

Żeby nazwać kogoś fachowcem ten ktoś musi mieć ogólne pojęcie o ogrzewaniu podlogowym a twój wykonawca niestety takiej wiedzy nie posiada. Wymień jedną belkę ba taka z rotametrami i wtedy ustawisz przepływ na poszczególnych petlach.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Był inny instalator i powiedział że wymiana na belkę z rotametrami nic nie da jak są różne długości pętli :( Czy z rotametrami z czy zaworkami muszę to tak ustawić tak samo. Czyli tak ustawić zaworki żeby było ok. Nie znam się na tym. Co myślicie?

Opublikowano

cyt: "powiedział że wymiana na belkę z rotametrami nic nie da jak są różne długości pętli " - bzdura !!  

sambor dobrze pisze: zmień "hydraulika"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.