mihoo Opublikowano 7 Marca 2018 #1 Opublikowano 7 Marca 2018 Witam, mam problem z ogrzewaniem podłogowy. Grzeje ale nie równomiernie tzn pętle mają różne długości. Grzeją tylko te najkrótsze, jak zamknę z 2-3 krótsze pętle to zaczyna grzać reszta Myślę że problem jest z rozdzielaczem fachowiec wstawił taki jak na zdjęciu. Jak to wymienić bez boleśnie. Kociał na paliwo stałe
odpowietrznik Opublikowano 7 Marca 2018 #2 Opublikowano 7 Marca 2018 Do ogrzewania podłogowego powinien być rozdzielacz z rotametrami dzięki którym można ustawić odpowiedni przepływ w poszczególnych pętlach.Wypadałoby wymieć górną belkę na taką z rotametrami.Można próbować przydławić tymi zaworkami krótsze pętle może całość ruszy ale to taka regulacja na oko.Zapewne w instalacji są też grzejniki dlatego powinien być zawór zwrotny w obiegu OP(na powrocie do powrotu) ale na zdjęciu jest trójnik i nie wstawiłem ZZ bo nie wiem która rura to powrót do kotła. I wymień ten odpowietrznik automatyczny na belce powrotnej lub przynajmniej zakręć na nim ten czarny kapturek.
MikiQ Opublikowano 7 Marca 2018 #3 Opublikowano 7 Marca 2018 Żeby nazwać kogoś fachowcem ten ktoś musi mieć ogólne pojęcie o ogrzewaniu podlogowym a twój wykonawca niestety takiej wiedzy nie posiada. Wymień jedną belkę ba taka z rotametrami i wtedy ustawisz przepływ na poszczególnych petlach. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
mihoo Opublikowano 8 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 8 Marca 2018 Może podać na jaką tą belkę wymienić najlepiej co było by najmniej przeróbek
mihoo Opublikowano 27 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 27 Marca 2018 Był inny instalator i powiedział że wymiana na belkę z rotametrami nic nie da jak są różne długości pętli :( Czy z rotametrami z czy zaworkami muszę to tak ustawić tak samo. Czyli tak ustawić zaworki żeby było ok. Nie znam się na tym. Co myślicie?
sambor Opublikowano 27 Marca 2018 #6 Opublikowano 27 Marca 2018 To sprowadź następnego, ten nie ma pojęcia po co są rotametry i jak działają.
gmaj22 Opublikowano 27 Marca 2018 #7 Opublikowano 27 Marca 2018 cyt: "powiedział że wymiana na belkę z rotametrami nic nie da jak są różne długości pętli " - bzdura !! sambor dobrze pisze: zmień "hydraulika"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.