łukaszbudowa Opublikowano 28 Lutego 2018 #1 Opublikowano 28 Lutego 2018 Witam, mam prośbę Panowie abyście ocenili który z tych dwóch schematów jest poprawny. schemat instalacji-Model 1.pdf schemat instalacji-Model 2.pdf Jak jest pompa kotłowa to potrzebny jest zawór 3D ?
hajtaler428 Opublikowano 1 Marca 2018 #2 Opublikowano 1 Marca 2018 Oba są błędne bo nie ma zabezpieczenia Wersja 1 będzie poprawną po naniesieniu zabezpieczenia Wersja 2 będzie poprawna po dołożeniu sprzęgła i zabezpieczenia Zamieszczaj załączniki w formacie jpg. Już dawno miałbyś pewnie odpowiedź- nikomu nie chce się ściągać
KubaSko Opublikowano 1 Marca 2018 #3 Opublikowano 1 Marca 2018 Nr2 błędny. Wersja nr 1 jak najbardziej poprawna, ja tu widzę zabezpieczenie kotła w postaci pompy kotłowej nie wiem dlaczego nie pasuje to przedmówcy. Należy tylko dorysować zawór bezpieczeństwa na kotle, naczynie przeponowe, zawór wystudzający, usunąć ten zawór na powrocie do kotła i usunąć w obiegu grzejników ten zawór zwrotny na mostku pomiędzy zasilniem a powrotem. Jeśli już to tam ma być zawór nadmiarowo upustowy ale ja bym go nie zakładał. A i filtr przed pompą cwu
hajtaler428 Opublikowano 1 Marca 2018 #4 Opublikowano 1 Marca 2018 Nie chodzi mi o zabezpieczenie temp powrotu- widzę że jest pompa kotłowa. Chodzi o zabezpieczenie instalacji przed wzrostem ciśnienia
łukaszbudowa Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Marca 2018 jeśli chodzi o schemat nr 2 to przy ochronie kotła to jeśli jest zawór 3D to nie stosujemy pompy obiegowej a jeśli jest pompa to bez zaworu 3D? połączenie zaworu 3D na ochronie kotła z pompą kotłową jest błędem?
odpowietrznik Opublikowano 3 Marca 2018 #6 Opublikowano 3 Marca 2018 Zawór 3D chroniący powrót potrzebuje pompy za nim.W tym przypadku potrzebne jest sprzęgło aby rozdzielić obiegi kotłowy i na instalację gdzie występują kolejne zawory 3D. To są dwa różne schematy w których różnie jest realizowana ochrona kotła przed korozją niskotemp. W pierwszym schemacie pompa kotłowa zapewnia odpowiednią temp.powrotu a w drugim zaw.3D np.typu VTC Jak to kocioł na ekogroszek to schemat #1(z pompą kotłową)będzie tańszy i równie skuteczy,każdy obieg jest sterowany niezależnie.Dobrze by było aby sterownik kotła obsługiwał pompę kotłową bo nie każdy to robi
łukaszbudowa Opublikowano 3 Marca 2018 Autor #7 Opublikowano 3 Marca 2018 a czy takie rozwiązanie jest poprawne? został wyrzucony zawór 3D z obiegu grzejnikowego i został tylko jeden zawór przy podmięszaniu ogrzewania podłogowego. natomiast przy ochronie powrotu jest zawór temperaturowy. Czy takie rozwiązanie byłoby dobre?
odpowietrznik Opublikowano 3 Marca 2018 #8 Opublikowano 3 Marca 2018 Nie jest dobry.Przy zaworze temperaturowym np.typu VTC pompa musi być pomiędzy zaworem a kotłem(na powrocie)+sprzęgło bo jest drugi 3D na podłogę.Po wyrzuceniu 3D na grzejnikach zawory termostatyczne.
łukaszbudowa Opublikowano 4 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 4 Marca 2018 dzięki wielkie za pomoc! :)
łukaszbudowa Opublikowano 4 Marca 2018 Autor #10 Opublikowano 4 Marca 2018 miałbym jeszcze prośbę: moglibyście mi wytłumaczyć czemu konieczne jest sprzęgło przy pompie na obiegu kotłowym za zaworem temperaturowym VTC? pytam ponieważ mój instalator ma dziwne teorie a nie chce żeby mi spieprzył instalacje... twierdzi, że sprzęgło to niepotrzebny koszt. Co się stanie jak faktycznie tak zrobi, że za zaworem temperaturowym da tę pompę? i mów jeszcze, że do podmięszania podłogówki też zastosować ten zawór temperaturowy.
odpowietrznik Opublikowano 4 Marca 2018 #11 Opublikowano 4 Marca 2018 Nie kombinuj z zaworem temperaturowym jak nie chcesz kosztów związanych z zakupem sprzęgła to zrób z pompą kotłową. Zawór termostatyczny na podłogówkę zależy jak chcesz sterować OP albo termostatyczny z ręczną nastawą temp.typu np.ESBE VTA ,Afriso ATM lub zawory mieszające obrotowe z siłownikiem np.ESBE VRG lub Afriso ARV-sterowanie pogodowe
łukaszbudowa Opublikowano 7 Marca 2018 Autor #12 Opublikowano 7 Marca 2018 drodzy forumowicze, moglibyście jeszcze spojrzeć na taki schemat jak w załączniku? hydraulik zaproponował mi jeszcze taki rozwiązanie:
odpowietrznik Opublikowano 7 Marca 2018 #13 Opublikowano 7 Marca 2018 Schemat jest OK.Oczywiście +naczynie wyrównawcze dla instalacji otwartej lub odpowiednie zabezpieczenia dla instalacji zamkniętej.Przy zaworze termost.mieszającym typu VTA lub ATM jego Kvs=2,5 Rury do rozdzialacza OP dałbym Cu 28 Na grzejnikach zawory termostatyczne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.