Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kolektor Solarny- Swojego Pomysłu

lukas87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was :)

Jakoś mnie wzięło na kolektorek a że jest zima czasu więcej to zacząłem rzeźbić. Trochę o budowie płyta  osb 15mm + 5cm wełny + ekran (taki co się daje za grzejniki z podbiciem styropianowym) boki to deski 15cmx2cm jedynie co mi brakuje to szyby hartowanej :( ale się zamówi) to coś ma grzać 120l dwupłaszczowy bojler, grzejniki 3szt i tu ciekawostka są nowe!! jeszcze plastykowe korki były zakupił je śp ojciec i przeleżały na strychu. Wymiary kolektora zewnętrzne to 209cmx174xm połączenia pex 20 z wyjśćiem na 1/2. Zobaczymy co z tego wyjdzie.....

post-45184-0-80935100-1519680790_thumb.jpeg

post-45184-0-88969200-1519680806_thumb.jpeg

post-45184-0-99920900-1519680820_thumb.jpeg

post-45184-0-73389900-1519680833_thumb.jpeg

post-45184-0-22443400-1519680842_thumb.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Swietna robota

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Super jakby tak każdy się wysilił choć trochę i zabudował jaki kolwiek kolektor do podgrzewania wody w bojlerze to znikło by kopcenie w lato na grzanie wody   :D

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam, Panowie jestem tu nowy przepraszam jeśli napisze coś mało fachowo. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z kolektorem. tyle tytułem wstępu a teraz do rzeczy. Zbudowałem kolektor do podgrzania wody z grzejnika który dał mi dwa panele 220 x 90 wykonałem obudowę z izolacją 10 styropianu i podłączyłem do istniejącego układu o wymuszonym obiegu wszystko to przykryłem oknem. Niestety temperatura jaka osiągnąłem to 45 c. Gdzieś na forum przeczytałem że nie należy używać okien zintegrowanych a niestety ja takie wykorzystałem. Bardzo proszę o opinie fachowców- teraz pracuje terma.

Opublikowano

To nie musi być wina okien. Być może z takiego metrażu kolektora na taki litraż baniaka po prostu tyle wyjdzie i koniec. Jeśli chcesz zweryfikować wpływ okien, możesz je zdjąć i zastąpić tymczasowo np. przezroczystą folią stretch. U mnie sprawowało się takie coś swego czasu podobnie jak pojedyncza szyba okienna.

Opublikowano

Może masz racje ale z tego co obserwuję w sieci nie widziałem kolektora z podwójną szybą a mi już brak pomysłów co można poprawić. Zmniejszyłem kont pochylenia, zmniejszyłem dystans paneli do okna i dalej nic. Zastanawiam się czy jeżeli okno jest plastikowe z dwiema szybami nie ma to wpływu na przenikliwość promieni słonecznych. Pomysł na zdjęcie jest dobry  ale nie jestem w stanie tego zrobić sam - duża masa i rozmiary. Zastanawiam się czy może po prostu wyciąć jedną szybę.

Opublikowano

Parametry to 2,1 m paneli do ogrzania baniaka 120l ilość wody w układzie około 30-40l wedle wszystkich informacji uzyskanych w sieci powinno hulać.

Opublikowano

To czy jest 120, czy 220 litrów nie ma większego znaczenia. Liczy się to ile wody zużywasz, i jakie są straty ciepła. Co do okien dwuszybowych, to raczej są napylane czymś co odbija promieniowanie, więc nie są one raczej dobre przy kolektorach.

Opublikowano

Z moich obliczeń wynika że jeżeli udało by się uzyskać temperaturę 60-65 w w kolektorze przez 3-4 godziny to pokryje 80-90 procent potrzeb domowników a resztę załatwi grzałka. Dziś pozbawiłem jedno skrzydło jednej szyby, jutro rano montaż i zobaczymy co to da.

straty ograniczyłem jak mogłem, izolacja układu, odległość od budynku 2 m zbiornik w łazience nie dalej jak 3 metry od ściany budynku też izolacja rurek w całości poza ścianami.

Opublikowano

mój kolektorek działa już dłuższy czas i nigdy nie narzekam na brak ciepłej wody, moj 3,5m2 kolektor z baniakiem 300l ogrzewa wodę do 65C w słoneczny dzień, przeważnie oscyluje koło 50C i tyle wystarcza mi :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.