kruklife Opublikowano 18 Lutego 2018 #1 Opublikowano 18 Lutego 2018 Witam Kocioł zasypowy 10kW + 5 grzejniki + bojler płaszczowy 140l +rura PEX + rozdzielacz zasilany przez pompa zawór 3D. Osobna pompa na bojler, pompa kotłowa. Układ otwarty. Są trzy pomieszczenia łazienka 6m2 , ganek 7m2 , korytarz 5m2 . Chcę tam ogrzewanie podłogowe i pytanie czy budować mieszacz z pompą, zaworem 3D termostatycznym czy 3 pętle z zaworami RTL do rozdzielacza grzejnikowego? Mieszacz-większy koszt (zawór 3D, pompa, rozdzielacz z rotametrami, skrzynka) minus tylko koszt RTL tylko koszt 3xRTL ale nie sterowalność podłogi , wysoka temp. podłogi Zaworów RTL jeszcze nie stosowałem... rozumiem że, pętlę łącze do rozdzielacza grzejnikowego zasilanie a powrót poprzez RTL? woda z rozdzielacza grzejnikowego np.60st.C trafia do pętli podłogi oddaje ciepło na powrocie zawór RTL odcina np.ustawione 30st.C ?
shogunzlasa Opublikowano 19 Lutego 2018 #2 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zawór RTL to taka partyzantka - montuje się go głównie tam, by podłoga była ciepła i tyle. Czyli w małej łazience by płytki podgrzać, temperaturą wysteruje grzejnik, w przedsionku żeby buty podsuszyć. Jak tam będzie trochę za ciepło - to się nic nie dzieje bo się tam nie siedzi itd.Ogólnie z RTL trzeba się nastawić, że max długość pętli to jakieś 50-60 metrów. Powyżej tego działa to już kiepsko. Jeśli nie wyrobisz się z taką ilością rury to zadowolony nie będziesz.Druga sprawa to sterowność. Jeśli w łazience chcesz mieć z 3-4 stopnie więcej niż w pozostałych to musi tam być więcej rury niż w innych pomieszczeniach.Jeśli źle dobierzesz rozstaw i zepniesz to w 3D to chcąc dogrzać łazienke bo zimno to przegrzejesz pozostałe 2 pomieszczenia (regulacja przepływem pozwoli na regulacje temp, ale zawsze w jakiejś granicy - jak spieprzysz rozstaw to przepływ nie pomoże).W jednym i drugim przypadku nie masz stałej regulacji temp w zależności od warunków - więc czy to bedzie RTL czy 3D to nie ma większego znaczenia. Albo będziesz kręcić jednym kurkiem albo kilkoma gdy się temp. zmienia.Najlepiej moim zdaniem nastawić się na grzejnik drabinke z termostatem w łazience i do reszty podłogówka. Wtedy w łazience może być mniej rury bo potrzebujesz tylko dogrzać płytki a nie ustalić temp. pomieszczenia (tą robotę zrobi grzejnik).Jak to zepniesz w 3D to sterujesz temp. podłogi we wszystkich 3 pomieszczeniach. Jak RTLe to w każdym osobno - ale to jak mówiłem partyzancki sposób - ale jeśli to ganek i korytarz to pewnie też będzie OK.
kruklife Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 19 Lutego 2018 odpadło jedno pomieszczenie więc zostaną łazienka 6m2 , ganek 7m2 zastosuję dwie pętle i dwa RTL. Zawory RTL instalować bezpośrednio na belce powrotnej rozdzielacza grzejnikowego w skrzynce? nie będzie im tam za ciepło? poprawnie będą działać? Czy w puszkach w pomieszczeniach?
sambor Opublikowano 19 Lutego 2018 #4 Opublikowano 19 Lutego 2018 Montaż RTL-a na belce jest ostatecznością, w puszkach przelotowo to najlepsze rozwiązanie, wtedy jest najbardziej stabilna temperatura posadzki
kruklife Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 19 Lutego 2018 puszki z zaworami muszą być w pomieszczeniach z podłogówką czy np. w kotłowni obok skrzynki z rozdzielaczem?
kruklife Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 20 Lutego 2018 jeszcze mam pytanie z cyklu dziwnych: czy pompa cyrkulacyjna CWU może być zainstalowana jako pompa kotłowa? (podniesienie temperatury powrotu sterowana termostatem różnicowym 10st.C) chodzi o to że jest mała gabarytowo ale czy jej wydajność będzie dobra
hajtaler428 Opublikowano 20 Lutego 2018 #7 Opublikowano 20 Lutego 2018 Zawór nie musi być w pomieszczeniu z podłogówką. Pompa cyrkulacyjna może być do obiegu kotłowego. Nie jest też prawdą że podłogówka na RTLach nie może być jedynym źródłem ogrzewania pomieszczenia. Należy pamiętać tylko o długości pętli max 50m i układać w ślimak a nie meander. Mam tak u siebie i działa bez zarzutów. Łazienka tej samej powierzchni co u Ciebie i na RTLu 24 st. W kuchni 22 i korytarzu 22. (Jak wyłączysz powierzchnię pod brodzikiem to 50mb spokojnie starczy na rozstaw 10cm). W łazience jest też drabinka do suszenia na szybko wł/wył zwykłym zaworem. Jak jest włączony to w łazience upał. Większym problemem może być przepływ przez pętle dlatego warto zamontować na grzejnikach zawory z nastawą wstępną żeby zdławić przepływ na grzejnikach. To zapewni przepływ przez pętle podłogówki
shogunzlasa Opublikowano 20 Lutego 2018 #8 Opublikowano 20 Lutego 2018 Nie jest też prawdą że podłogówka na RTLach nie może być jedynym źródłem ogrzewania pomieszczenia. A kto i gdzie to napisał? :P Zarówno RTL jak i TZM po prostu nie regulują temp. pomieszczenia tylko ustalają stałą wartość temperatury wody. (Oczywiście jedno prowadzi do drugiego). Ja wolę żeby podłoga była ciepła tylko tyle by nie przegrzać pomieszczenia i płytki były ciepłe a regulację temp. pomieszczenia zapewnił np. termostat grzejnikowy - wtedy nie ma opcji przegrzać pomieszczenia bo moc podłogi jest niewystarczająca.. Jak RTL wyregulujesz na 23 stopnie w pomieszczeniu przy 0 na zewnątrz to przegrzejesz pomieszczenie jak temp. wzrośnie temp. zewnętrzna. Ale to już jak kto woli. Poza tym w łazience to pal licho czy jest 23 czy 25, w korytarzu, przedsionkach itd - tam się nie siedzi i nie oczekuje takiej dokładności. Ja np. jak podkręce TZM gdzie mam otwartą przestrzeń to jednak czuć nadwyżkę w słoneczny dzień i mi to nie pasuje - wolę podłogę niżej i odpalić grzejniki - nie kręcę wtedy kurkami w ogóle a temp. zawsze jest stała.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.